Güncelleme Tarihi:
Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren 2 bin 700 kooperatif ve bunların altındaki binlerce üreticinin üye olduğu Köy-Koop Merkez Birliği, yeni bir satış stratejisi uygulamaya başladı. Altyapısı geçtiğimiz yıl haziranda tamamlanan ilk satışın ise Kasım ayında gerçekleştirildiği siteye ilgi her geçen gün artıyor.
ÜRETİCİYE SATIŞ KANALI OLUŞTURDUK
Projenin hayata geçirilmesinde önemli bir paya sahip olan Köy-Koop Merkez Birliği Yönetim Kurulu Danışmanı Emel Tuğrul, neden böyle bir satış kanalı oluşturduklarını şöyle anlattı:
"Ben 5.5 senedir buradayım. İlk geldiğimde üreticiler devamlı ürünlerini satamadığı ve pazarlayamadığı için şikayet ediyordu. Üretici malını üretiyor ama istiyor ki tüccar gelsin, aracı gelsin ondan alsın. Gelen olmayınca ürün tarlada kalıp çürüyor. Bir de ürünlerini satıp parasını alamayan ve mağdur olan önemli bir kitle vardı. Biz de ne yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir satış kanalı oluşturmaya karar verdik."
GARANTÖRÜ ZİRAAT BANKASI
Burada Ziraat Bankası'nın garantör banka olduğunu belirten Tuğrul, dolayısıyla üreticilerin parasını alamama gibi bir riskin kalmadğıı belirtti. Alıcının siparişi verdikten sonra parayı Ziraat Bankası'na yatırdığını ve alıcı ürünü alana kadar paranın bankada bloke edildiğini belirten Tuğrul, daha sonra blokajın kaldırılıp üreticinin elin geçtiğini ifade etti.
Tuğrul, Ziraat Bankası'nın alıcılara taksit ve kredi gibi çeşitli ödeme kolaylığı sağlayan çözümler ürettiğini de dikkat çekti.
ŞİMDİLİK SADECE TOPTAN SATIŞ
Şu anda 2 bin 700 kooperatifin 60-70 tanesinin ürünlerini sattığını anlatan Tuğrul şöyle devam etti:
"Ancak ilgi sürekli artıyor. Özellikle sistem tanındıkça hem üretici hem de alıcı ilgisinin çok fazla olacağını düşünüyoruz. Çünkü bu aracıları ortadan kaldırıp maliyet avantajı sağlayan bir sistem. Özellikle toptancılar, marketler, oteller ve ihracatçılardan önemli oranda talep alıyoruz."
Sistemin ilk etapta toptan satışlara göre kurgulandığını belirten Tuğrul, "Ancak bazen deneme ürünü isteyen firmalar oluyor. 10 kavanoz bal, 10 şişe zeytinyağı istiyoruz diyorlar. Özellikle de otellerden böyle talepler geliyor. Bu durumda gerekli yardımı yapıyoruz" dedi.
Tuğrul, perakende satışın olup olmayacağına ilişkin olarak da şöyle konuştu:
"Şimdilik perakende satışımız yok ama daha sonra olabilir. Özellikle zeytin, salça, zeytinyağı gibi mamul maddelerde deneyebiliriz. Fakat kargo, ambalaj, paketleme gibi işler sıkıntı yaratıyor."
GARANTİSİNİ VERİYORUZ
Site üzerinden şimdiye kadar en fazla salça, kuru üzüm ve kuru kayısı sattıkları bilgisini veren Tuğrul, sattıkları ürünlerin kalite ve bütün özelliklerinin üzerinde yazdığını, bunun garantisini alıcıya verdiklerini sözlerine ekledi.
Önümüzdeki dönemde yurtiçi kadar yurtdışına da satış yapmak istediklerini ve ihracatçılara ulaşacaklarını anlatan Tuğrul, "Üreticinin pazarlama sorununa çara bulmaya çalışıyoruz. Bu şekilde ilk elden satış yapmanın önünü açtık. sistemin daha da yayılacağına inanıyoruz" dedi.