Köy Enstitüleri ile çoban olmaktan kurtuldum, 30 şubeye koşuyorum

Güncelleme Tarihi:

Köy Enstitüleri ile çoban olmaktan kurtuldum, 30 şubeye koşuyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 00:00

Kayserili bir ailenin 8 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Dündar Uçar, Köy Enstitüsü’nü bitirerek dört eğitimci kardeşten biri oldu. "Köy Enstitüleri olmasa çoban olurdum" diyen Uçar, öğrenciye özel ders saatlerini sunan, dil eğitiminde dünyanın önde gelen okullarından Wall Street Institute’yü Türkiye’ye getirdi. Uçar 5 yılda şube sayısını 30’a çıkarmayı planlıyor.

KAYSERİLİ bir ailenin 8 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Dündar Uçar, Köy Enstitüsü’nü bitirerek ailenin dört eğitimci kardeşinden biri oldu. "Köy Enstitüleri olmasa çoban olurdum" diyen Uçar, öğrenciye özel ders saatlerini sunan Wall Street Institute’yü (WSI) 2001 krizinin ortasında Türkiye’ye getirdi. WSI’nin şu anda Türkiye’de 9 şubesi bulunduğunu belirten Uçar, 5 yıl içerisinde bu sayıyı 30’a çıkarmayı planlıyor. Uçar WSI’nin bir model olduğunu, bir milat başlattığını ve sektöre düzen getirdiğini de söyledi.

İRFAN DOLUYDUK: WSI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uçar, Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra 1958 yılından bu yana eğitimcilik yaptığını belirterek şunları söyledi: "Biz 8 kardeşiz. Dördümüz Köy Enstitüsü mezunu eğitimci. Köy Enstitüleri olmasa çoban olurduk. Mezun olunca Türkiye’yi kurtarmak için bir yerlere gidiyorduk. Köylere gideceğimizi biliyorduk. İçimiz dışımız irfan doluydu. Sadece öğrencileri eğitmezdik. Köylüye ağaç aşılamadan sofra adabına kadar pek çok şey öğretirdik."

DİL ÖĞRETİLEMİYOR: Bir zamanlar Boğaziçi Kolejleri’nin ortakları arasında da yer alan Uçar, eğitim sisteminin dil öğretmediğini, İngilizce öğretmenin devletin yapabileceği bir iş olmadığını anlayınca bu işe soyunduğunu anlattı. İlk olarak İstanbul’da Dilkur’u açtığına değinen Uçar, bu kurumun 1987’ye kadar yaşadığını söyledi. Uçar şöyle devam etti: "Dil öğrenmedeki en büyük sorun öğrencilerin derslere gelememeleri. Dersler bir taraftan devam ederken öğrencilerin ders kaçırmaları ve seviyesi birbirine uymayan öğrencilerle dolu kalabalık sınıflar... Ders saatlerinin öğrencilere göre ayarlandığı WSI’deki sistem karşıma çıkınca Türkiye’ye getirmeye karar verdim."

İLK YIL FACİAYDI: WSI’nün Türkiye ve Kıbrıs isim hakklarını 2000 yılında satın aldığını ve ABD’lilerle anlaşma yaptıklarını belirten Uçar, şöyle konuştu: "Ortak şubeler açacaktık. Tam kirizin ortasında 19 Şubat 2001’de ilk şubeyi açtık. Kriz çıkınca ABD’liler ortaklıktan vazgeçti. 2 milyon dolar para yatırdım. Adamlar ’imzalamıyoruz’ dediler. İlk yıl tam bir facia oldu. Ancak hiçbir personelin işine son vermedim. Yurtdışına gitmeden Türkiye’de de dil öğrenilebileceğini göstermek istiyorduk. 2002’nin sonuna doğru işler düzelmeye başladı. 5’i İstanbul, 2’si Ankara’da, İzmir ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde birer tane olmak üzere şu anda 9 şubemiz var."

HEDEF 30 ŞUBE: 2005 yılı cirolarının 8, 2006 hedeflerinin ise 10 milyon dolar olduğunu kaydeden Uçar, "Sistemimiz tamamen kayıtlı. Öğrenci sayısı, gelir-gider belli. Öğretmenlerin tamamı diplomalı, sertifikalı" dedi. Sistemin başta zorladığını insanların ’Bilgisayarla dil öğretiyorlar. Böyle öğrenilir mi’ şeklinde eleştirdiğini söyleyen Uçar, "Sistem böyle değil. Öğretmenle ders yapılıyor. Arıca bilgisayar da bir ders aracı olarak kullanılıyor. Sistem artık oturdu. Bundan sonra franchise vereceğiz. Konya, Kayseri, Urfa gibi şehirlerde de franchise görüşmelerimiz var. İzmir ve Bursa’yı kendimiz açacağız kalanı franchise olacak. 5 yılda 30 şubeye ulaşacağız."

5 yılda 16 bin kişi dil öğrendi, öğrencilerin yüzde 99’u memnun

WSI Türkiye’de açıldığından bu yana, 16 bin kişinin dil öğrendiğini anlatan Dündar Uçar, "Gelenlerin çoğu üniversite öğrencisi veya mezun. Çalışanlar, beyaz yakalılar da çoğunlukta. Sistemimizde dil öğrenmeyi garanti ediyoruz. Öğretemezsek paranız iade diyoruz. Gelen öğrencilerin yüzde 99’u bizden memnun. İade oranı yüzde 1. Bunların çoğu da tayin, işsizlik veya hastalıktan" dedi. Uçar Türkiye’de WSI fiyatlarının, Avrupa’daki WSI’lerin yüzde 60’ı oranında olduğunu da kaydetti.

Avrupa’da bizden eğitim almış 3 basketbol hakemi var

SOSYAL sorumluluğun hem şahsı, hem de kurumu için çok önemli olduğunu vurgulayan Dündar Uçar, şunları söyledi: "Güneşli’de 2 yıl önce Dündar Uçar lisesini yaptırdım. WSI’de eğitim gören pek çok burslu öğrencimiz var. Basketbol hakemlerine geçen yıl ders verdik. Şu anda Avrupa’da bizden eğitim almış 3 hakem var. Organize Sanayi Bölgeleri’nde KOBİ’lere yönelik OSB Dil Okulları Projesi’ni başlattık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!