Güncelleme Tarihi:
KOSGEB sıfır faizli kredi sorgulama işlemi, başvuru yapan işletme sahipleri tarafından araştırılmaya devam ediyor. İşletmeleri adına başvurdukları 50 bin TL sıfır faizli kredi sonuçlarının açıklanmasının ardından, KOSGEB İnternet sitesi üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleştirildi. Toplam 244 bin 980 işletmenin başvuruda bulunduğunu belirten Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB kredi sonuçlarından Türkiye genelinde 15 bin işletmenin faydalandığını dile getirdi. İşte başvuru sonuçları hakkında detaylı bilgiler
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ödemelerine başlandığını belirterek, "İşletmeler, kredi kullanımı sırasında bankalar tarafından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları halinde, bakanlığın 'ALO 130' numaralı şikayet hattıyla KOSGEB'e başvurabilecek." ifadesini kullandı.
Özlü, KOSGEB'in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği"ne ilişkin açıklamada bulundu. Faizsiz, 12 ayı ödemesiz, geri kalanın 3'er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli desteğe 244 bin 980 başvuru yapıldığını belirten Özlü, söz konusu krediden 81 ilde belirlenen 15 bin işletmenin faydalanacağını kaydetti.
KOSGEB KREDİ BAŞVURU SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Özlü, daha çok 1 ila 9 personel çalıştıran mikro işletmelere sağlanacak kredinin, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla anlaşmalı Akbank, DenizBank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kullandırılacağını belirtti. İşletmelerin, kredi kullanımı sırasında bankalar tarafından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları halinde, bakanlığın "ALO 130" numaralı şikayet hattıyla KOSGEB'e başvurabileceklerine değinen Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kredi kullandırılmasında, ilk olarak her il için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre il kotası belirlendi. Ardından işletmeler ölçeklerine göre 'mikro, küçük, orta' olarak sınıflandırıldı. TÜİK verisine göre il kotasının yüzde 93'ü mikro ölçekli işletmelere, yüzde 6'sı küçük ölçekli işletmelere, yüzde 1'i ise orta ölçekli işletmelere ayrıldı. İşletmelerin iş birimi sayısı göz önünde bulundurularak yapılan sıralamada bir eşitlik söz konusu olursa, bilgi beyannamesinde yer alan bilgilere göre satış hasılatı yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapıldı. Üretim ve istihdama katkı sağlayan işletmelere öncelik sağlandı."
Özlü, bu değerlendirmelerin yanı sıra başvuruda bulunan işletmeciler hakkında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) veya başka bir terör örgütüyle ilişkisi olup olmadığına dair güvenlik soruşturması yapıldığını da aktardı.
YEDEK OLARAK HAK KAZANMIŞ OLABİLİRSİNİZ
KOSGEB kredi sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sonuç sorgulaması yapan işletme sahiplerinin büyük çoğunluğu, "KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredi Faiz Desteği'nden HAK KAZANAMADINIZ." bilgisiyle karşılaştı. Kredi almaya hak kazanamadıklarını öğrenen işletme sahiplerinden bazıları ise sisteme ertesi gün yaptıkları giriş sonrasında "KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredi Faiz Desteği'ne YEDEK olarak HAK KAZANDINIZ." tablosuyla karşılaştı.
HAK KAZANANLARA 'FİNANSAL UYGUNLUĞUNUZ YOK' REDDİ
Sabah'ın haberine göre, sonucu alır almaz soluğu bankaya giden işletme sahiplerinin bir bölümünü bankalar 'finansal uygunluğunuz yok' gerekçesiyle kapıdan geri çevirdi. Ret yiyen bazı işletme sahipleri başka bankalara yöneldi. Ancak çoğu firma sahibi diğer bankalardan da benzer sonuçlar aldı.
Bankalarda yaşanan sıkıntının bununla sınırlı olmadığının belirtildiği haberde, bazı bankaları kredi vermeyi kabul etse de kredi limitlerini aşağı çektiği öne sürüldü. 50 bin TL için KOSGEB'ten onay alan esnafların bazılarına "Limitiniz yetersiz size en fazla 10 bin TL verebiliriz" cevabı iletildi.
Sabah'a konuşan KOSGEB Basın Müşavirliği yetkilileri de yaşanan sıkıntıları doğruladı. Kredilerde son sözün bankaya ait olduğunu ifade eden KOSGEB yetkilileri, "Biz firmaların mali durumunu göremiyoruz. Yapılan anlaşma gereği biz sadece kredinin faizini vereceğiz. Bu nedenle bankalar onay verirse süreç çalışacak. Yani bizden sonraki süreç banka ile esnaf arasında ilerleyecek. Kredi çıkmayanın yerine yedek listeden atama yapacağız" açıklaması yaptı.
BANKALARDAN SAVUNMA GELDİ
Tepkilerin odağı haline gelen bankalar ise kendilerini KOSGEB ile yapılan sözleşme mutabakatı ile savundu. KOSGEB'in ana paraya kefil olmadığı için gelen başvuruları normal bankacılık statüsünde değerlendiklerini ifade eden bankacılar, "Limiti olmayan, kara listeye girmiş, ya da finansal açıdan sorunlu gördüğümüz firmalara kredi çıkmıyor" açıklamasını yaptı. Öte yandan henüz yasalaşmayan sicil affı düzenlemesinin de ret cevaplarını artırdığı ifade edildi.
BAKAN: 130'A ŞİKÂYET EDİN
Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise yazılı bir açıklama yaparak, esnafa sıkıntı çıkaran bankaların şikâyet edilmeseni istedi. Özlü, "İşletmeler, kredi kullanımı sırasında bankalar tarafından herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmaları halinde, bakanlığın 'ALO 130' no'lu şikâyet hattı ile KOSGEB'e başvurabilirler" dedi.
KREDİ ALAMAYANLAR İÇİN İKİNCİ BAŞVURU ŞANSI
Bakan Özlü, kredi almaya hak kazanamayan ya da başvuru süresini kaçıran adaylar için müjdeyi verdi. 2017 yılı içerisinde ikinci bir uygulama daha yapılacağını duyuran Özlü, "50 bin liralık Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğini almaya hak kazananlara, ödemeleri belirtilen bankalar aracılığıyla 2016 bütçesinden yapılacak. Yani KOBİ'lerimiz yıl bitmeden 50 bin liralık desteklerini alabilecekler. Destek programına başvuramayan ya da başvurup yararlanma hakkını elde edemeyenler de üzülmesin, 2017 yılı bütçesinden KOBİ'lerimize yönelik benzer bir uygulama yapılacak." ifadesinde bulundu.