Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2005 00:00
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin polis eşliğinde yaptığı baskınlarda, üzerinde gerçek bandrol bulunan kitaplar ele geçirildi. Yapılan inceleme sonucu, 8 ay önce İstanbul Telif Hakları Müdürlüğü’nden çalınan 1.7 milyon adet bandrolün, korsan kitaplara yapıştırıldığı belirlendi.
İSTANBUL Telif Hakları ve
Sinema Müdürlüğü binasından 8 ay önce çalınan 1 milyon 700 bin bandrolün izi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TYB) Ankara ve İzmir’de bazı kitabevlerine polis eşliğinde düzenlediği seri operasyonlarda bulundu. TYB avukatı Abdullah Egeli’nin aylarca hafiye gibi yürüttüğü çalışmalar sonunda düzenlenen baskınlarda, ‘çok satan kitapların korsan baskılarının, üzerlerine çalıntı bandrol yapıştırılıp kitap raflarında satıldığı’ ortaya çıkarıldı. Çılgın Türkler, Ferrarisini Satan Bilge, Benim Hüzünlü Orospularım ve En Uzun Gece gibi çok satan kitapların korsan basılan yüzlercesini çalıntı bandrolle meşrulaştırılarak satışa sunuldukları raflardan toplayan, sorumluları şikayet eden Egeli, ‘Korsan kitaplar, devletten çalınan bandrolle alenen satılıyor. Yer gök korsan oldu. Yayıncılar Birliği olarak artık kılıçları çektik. İşlem yapmayan belediyeler, kampüsünde korsan kitap sattıran rektörler kendilerini mahkemelerde bulurlarsa şaşırmasınlar’ dedi.
8 AY ÖNCE ÇALDILAR:
İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü binasına 13 Mart 2005 Pazar günü giren kimliği belirsiz hırsızlar, Kültür Bakanlığı’na ait 1 milyon 700 bin adet bandrolü çaldı. Aradan geçen 8 ay içinde çalıntı bandrollere ve hırsızlara ulaşılamadı. Aylardır izine rastlanmayan çalıntı bandrollerin korsan basılan kitaplara yapıştırılarak sokaktan kitapevlerine girip raflarda satıldığı, Türkiye Yayıncılar Birliği’ne gelen ihbarlar üzerine yapılan operasyonlarla ortaya çıkarıldı. İhbarları yasal yoldan hemen takibe koymadan önce hafiye misali ihbar edilen kitabevlerinin raflarında gizlice tespit yaptıktan sonra harekete geçen TYB ve Bilgi Yayınevi vekili Abdullah Egeli, polis eşliğinde Ankara ve İzmir’de seri baskınlar düzenledi. Ankara ve İzmir’de bir dizi kitabevine yapılan baskınlarda, İstanbul’dan çalınan bandroller yapıştırılarak raflarda satışa sunulan yüzlerce çok satan korsan baskı kitaba el konuldu. Ardından kitabevlerin sahipleri 5856 sayılı FSEK uyarınca emniyete davet edilip ifadeleri alındı ve şikayet doğrultusunda yasal işlem başlatıldı. Korsan kitapların çalıntı bandrolle satışa sunulduğu tespiti polisin baskın tutanaklarına geçirildi.
KILIÇLARI ÇEKTİK:
Baskınların mimarı avukat Egeli, Türkiye Yayıncılar Birliği olarak artık kılıçları çektiklerini vurgulayarak şunları söyledi: ‘Bir süredir yurt çapında operasyonlar yapıyoruz. Yayınevine ve Yayıncılar Birliği’ne gelen ihabarları değerlendiriyoruz. Çalıntı bandrollerin izine bu baskınlarda ulaştık. Burada üzücü olan, belediyelerin devletten çalınan bu bandrollerle satışa sunulan korsan kitapları toplamak yerine bu kişilere tezgah vermesi, bazı üniversite kampüslerinde aynı korsan kitapların alenen satılmasıdır. Bu belediyeler ve üniversiteleri tespit ettik, adları bizde saklı. Korsana karşı işlem yapmayan belediyeler, kampüsünde korsan kitap sattıran rektörler, kendilerini mahkemelerde bulursa şaşırmasınlar.’
Korsanda en çok satan kitaplar Şu Çılgın Türkler (Bilgi)
Yolda Üç Kişi (Doğan)
Ferrarisini Satan Bilge (GOA)
Kızıl Nehirler (Doğan)
Leyleklerin Uçuşu (Doğan)
Cemo (Can)
Benim Hüzünlü Orospularım (Can)
Kötü Ruh (Doğan)
Kalpaklılar (Dünya)
Birgün (Everest)
En Uzun Gece (Alkım)
Buz Kapanı (Doğan)
Büyük Ortadoğu Projesi (TİMAŞ)
Thorvald Steen (İthaki)
Metal Fırtına 2 (Altın)
Tarihçi (İnkılap)
Bye Bye Türkçe (Otopsi)
Doğanın Şifalı Eli (Doğan)
MIT’in Gizli Tarihi (Alfa)
Yolculuk Nereye Hemşerim (Epsilon)
NOT: Kitapların yanındaki isimler, orijinalini yayınlayan yayınevlerini gösteriyor.Kültür Bakanlığı’na gerek kalmayacak
KÜLTÜR Bakanlığı’nın il denetim komisyonlarını çalıştırmayarak korsandan hukuken ve siyaseten sorumlu olduğunu vurgulayan TYB avukatı Abdullah Egeli şöyle konuştu: ‘Bu haliyle korsanı teşvik yasası mahiyetinde olan FSEK değiştirilmezse korsanın önüne geçmek mümkün olmayacak. Kültür Bakanlığı’na sesleniyorum. Sayın Bakan! İl denetim komisyonlarnı çalıştırın. Bizim şikayetimizi beklemeyin. Yer, gök korsan kitap kaynıyor. Bu başıboşluk kültürümüzü yokedeceğinden, ileride Kültür Bakanlığı’na gerek kalmayacak. Çünkü ortada ne edebiyatçı kalacak ne yayıncı. Çalınan bandroller, alenen kitap raflarında, sokak tezgahlarında satılan korsan kitapların üzerinde görülmesine rağmen il denetim komisyonları bu kitapları toplatmıyor.’