Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2005 00:00
Türkiye'de kredi kartı borç oranının Avrupa’daki ortalamanın çok altında olduğunu belirten Visa Avrupa Başkan Yardımcısı Steve Perry, ‘Türk bankalar kredi yönetimi konusunda Avrupa’dakilerden daha iyi. Bu yılın ikinci çeyreğinde 120 gün geçikmiş alacakların (meblağ olarak) oranı Türkiye’de yüzde 1,67. Avrupa’da ise yüzde 4,5’ dedi.
Türkiye’de 120 günü aşan
kredi kartı alacakları batık konumda yer alıyor ve takip süresi başlıyor. Türkiye’de batık kredi kartı sahibi oranı ise yüzde 7,5. Bu Türkiye’de daha çok kişinin daha düşük meblağlarla batık kredi kartına sahip olduğu anlamına geliyor.
TÜRKİYE’DE SORUN YOK:
Sanıldığı gibi Türkiye’de sorun olmadığını ve Türk bankaların kredi puanlandırma sisteminin daha iyi olduğunu belirten Perry şöyle devam etti: ‘Bunu geçen yıl başabakan yardımcısına yaptığımız sunumda da anlattık. Türk bankaları çok sofistike bir kredi puanlandırma sistemi kullanıyorlar. İngiltre’yi, ABD’yi incelediler ve onun bir adım ötesine gittiler. Kredi borçlarında Türk bankaları, Avrupa’dakilerin altında çünkü kredi yönetme becerileri daha yüksek.’ Perry, bankaların batık borç yaratmakta herhangi bir avantajları olmadığını da vurguladı.
YASA HIZ SINIRI GETİRİYOR:
Steve Perry, şu anda hazırlanmakta olan kredi ve banka kartları yasasının, bu kartların kullanımını düşürmeyeceğini belirterek şunları söyledi: ‘Evet, yasa kredi kartları pazarını etkileyecek ama kart kullanım oranını yavaşlatmayacak. Tüketicilerin farklı finansal araçlar kullanmalarını sağlayacak. Başka ülkelerde de benzer yasalar hazırlandı. Bunların hiçbiri kullanım oranını yavaşlatmadı. Hükümet kart kullanım oranını azaltmaya çalışmıyor. Yükseltmeye çalışıyor çünkü bu ekonomiyi kayıt altına alıyor. Hepimiz otomobillerden hoşlanırız ama onu kurallara uyarak kullanırız. Bu yasa öyle bir şey. Otomobile binmeyi yasaklamıyor, hız sınırı getiriyor.’
TÜRKİYE 3’ÜNCÜ SIRADA:
İsrail ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı Visa Avrupa’da toplam 34 ülke bulunduğunu hatırlatan Perry, ‘Türkiye ilk 3’te yer alıyor. Kredi kartı kullanımı açısından ilk 10’da. Bunun sebebi Türkiye’deki refah seviyesi ile kişi başı milli gelirin İngiltere ve Fransa’daki kadar yüksek olmaması ve yüksek enflasyon. Bu değişecek’ diye konuştu. Türkiye’de 33 milyon kartın dolaşımda olduğunu bildiren Perry, gelecek yıl bu rakama 10 milyon kartın daha eklenmesini beklediklerini söyledi.
KART PENETRASYONU: Türkiye’de Visa kart kullanım penetrasyonunun 4 yılda bir 2 katına çıktığını kaydeden Perry, ‘Avrupa’da ise penetrasyon oranı 5 yılda bir 2’ye katlanıyor. Türkiye’de 2’ye katlanma oranı gelecek yıllarda daha da kısalacak’ dedi. Perry Türkiye’nin genel olarak Avrupa pazarı içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu da belirtti.
10 YTL’lik harcamanın 1 YTL’si Visa ile yapılıyor
Steve Perry
‘Türk tüketicisi yaptığı harcamanın yüzde 10’unu Visa ile yapıyor. Her 10 YTL’nin 1 YTL’si Visa ile harcanıyor’ diyerek şöyle devam etti: ‘Rakibimiz MasterCard’ın pazar payı da yüzde 10. Türkiye’de asıl pazar nakit ve çeklerin kullanıldığı yüzde 80. Burada ciddi bir büyüme potansiyeli var. Bu heyecan verici. Hem buradan hem de rakipten alarak pazar payını artırmak hedefimiz. Öte yandan Türkiye çok yenilikçi ve heyecan verici bir pazar.’ Türkiye kaplan ekonomi Perry Türkiye’deki ekonomik koşulların iyileştiğini ve daha iyiye gittiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: ‘Türkiye bir kez daha kaplan ekonomi gibi hareket ediyor. GSMH çok hızlı artıyor ve enflasyon kontrol altına alındı. Seneye yüzde 5 olması bekleniyor. Faiz oranları düşüyor. Uluslararası derecelendirme kurumları Türkiye leyhine konuşmaya başladı. Türkiye gün geçtikçe yüzünü AB’ye dönüyor.’
Banka kartları yaygınlaşacak
TÜRKİYE’de kredi kartları hacminin, banka kartları hacminden daha yüksek olduğuna işaret eden Perry ‘Banka kartı kullanım oranları artacaktır. Enflasyonun düşmesi de bu oranı artıracak. Avrupa’da banka kartlarının hacmi, kredi kartları hacminden daha yüksek. Kredi kartı borçlarını ödemekte güçlük varsa banka kartlarının daha çok kullanılmaya başlandığını göreceğiz’ diye konuştu.
Elektronik ödeme ekonomiyi büyütüyor
BANKA kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart gibi elektronik ödemelerin ekonomiler üzerinde olumlu etkisi olduğunu kaydeden Perry ‘Yaptırdığımız bir araştırma gösterdi ki elektronik ödemeler GSMH’yi yılda yüzde 1,5 artırıyor. Elektronik ödeme hem nakitten hem de çekten daha ucuz, üstelik erişimi de daha fazla’ dedi.