Körfez sermayesi Türkiye’yi cazip gördü 10 yılda 30 milyar dolar yatırım geldi

Güncelleme Tarihi:

Körfez sermayesi Türkiye’yi cazip gördü 10 yılda 30 milyar dolar yatırım geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 00:00

TürkiyeYE’nin uluslararası yatırım fonları için cazibesini koruduğunu belirten Gulf-Turk Capital Program Koordinatörü Suat Karabulut, “Son 10 yılda Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yaklaşık 30 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı geldi. Bu miktar, 2.5 trilyon doları bulan Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor. Bu rakam artabilir” dedi.

Haberin Devamı

Körfez bölgesi ülkelerinin yatırım konusunda Türkiye’ye olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Dünyanın önde gelen yatırım fonlarına odaklanan Gulf-Turk Capital Program Koordinatörü Suat Karabulut, “Son 10 yılda Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yaklaşık 30 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı geldi. Bu miktar, 2.5 trilyon doları bulan Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor. Halbuki Körfez fonlarının 1.8 trilyon doları dış yatırımlarda kullanılıyor” dedi.

30 milyar dolar daha çekebilir
ABD, Avrupa ve dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerin dahi likidite açıklarını kapatmak için Körfez ülkelerindeki yatırım fonlarına yoğunlaşmış durumda olduğunu söyleyen Suat karabulut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Körfez fonları ise ABD mortgage krizinden ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi olumsuzluklardan etkilendiği için daha güvenli ve daha cazip Türkiye projelerine yönelme eğiliminde. Türkiye yeni geliştireceği cazip projelerle öne çıkacak. Türkiye, önümüzdeki 3-5 yılda Körfez fonlarından 30 milyar dolar sermaye çekebilir. Bu fonlar Türkiye’de özellikle bayındırlık, enerji, sağlık, gayrimenkul, sanayi ve altyapı projeleri ile yakından ilgileniyor.”

Haberin Devamı

Sukuk ihracı çok önemli
Türkiye’nin yatırım çekmek için bir çok çalışma yapabileceğini belirten Karabulut, şöyle konuştu: “1990’lı yıllarda ilk defa sukuk ihracını gerçekleştiren Malezya, Körfez’deki finansmanı ülkelerine çekmek için strateji belirledi ve şu ana kadar da 2011 yılında 112 milyar dolarla en fazla sukuk işlemi gerçekleştiren ülke konumuna geldi. Körfez finans sitemlerine entegre olarak özellikle de sukuk enstrümanı ile Körfez fonlarını ülkemize çok daha hızlı ve çok daha büyük miktarlarda çekebiliriz.”

Öne çıkan bazı sektörler
Gulf Turk Capital Grubunun Share Fund (paylaşım fonları) Programı ile Türkiye’de öncelikle devletin satın alma ve koruma güvencesi verdiği projelere yöneleceğini belirten Karabulut, şunları dile getirdi: “Özel teşebbüs yatırım ve projelerine de ortalama 5 yıl vadeli, yüzde 4-6 arası yıllık gelir paylaşımı ile sukuk fonları yapılandırıldı. Talebin yüksekliği ve İslami finansmanın daha iyi kredi notlaması sağlayabilmesinden dolayı Körfez yatırımcılarının sukuk yöntemlerine itibar ettiği gözleniyor.”

Haberin Devamı

Çatışma ve gerilimlerin faturası 12 trilyon dolara ulaştı

SON 10 yıldır Türkiye’nin siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Buna rağmen 2.5 trilyon dolarlık Körfez yatırım fonlarından sadece 30 milyar dolar yatırım geldi” dedi. TOBB ev sahipliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ve Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi işbirliğinde başlayan “Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu”nun açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, “1991’den bu yana devam eden çatışma ve gerilimlerin Orta Doğu’ya faturası 12 trilyon dolar oldu. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, sadece 12 milyar dolar. İlişkileri her alanda geliştirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Körfez’den bugüne kadar kimler geldi

Kuwait Investment Authority, Cevahir İş Merkezi’ni satın aldı.
BAE sermayeli PJSC Şirketler Grubu, geliştirme bedeli 700 milyon dolar olan Toskana Vadisi’ni tamamladı 400 milyon dolara arazi aldı.
Abraaj Capital, önce Acıbadem Hastanesi’ne, ardından da yat şirketi Numarine’ye ortak oldu.
Kuveytli yatırım grubu The International Investor, oto kiralama şirketi Docar’ın yüzde 75 hissesini 24 milyon dolara satın aldı.
Oger, Türk Telekom’u 6.5 milyar dolara aldı.
Kuveyt sermayeli International Leasing Investment, 5 milyon dolar sermaye ile Haliç Leasing’i kurdu.
Dubai şeyhi Al Makdum’un sahibi olduğu Dubai Islamic Bank, MNG Bank’ı satın aldı.
Dubaili Orion Holding Overseas İktisat Yatırım’ı satın aldı.
S. Arabistan bankası The National Commercial Bank (NCB), Türkiye Finans’a ortak oldu.
Kuveytli yatırım grubu The International Investor Adabank’ı satın aldı.
Halkbank’ın halka arzında yüzde 10’luk kısmı Cevahir’i de alan Kuwait Investment Authority Fon’u satın aldı.
Kuveytli yatırım grubu Turkcapital, İdealist Kent’in tamamlanan birinci etabından 27 milyon lira tutarında bir bedelle 92 daire ve 9 villa satın aldı. Toskana Vadisi’nden 21 adet villa alan şirket, Otoland Filo Kiralama A.Ş.’nin yüzde 65 hissesini de satın aldı.
Kuveytli NBK Capital Equity Partners, 110 milyon dolar satış cirosu gerçekleştiren Yudum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 100 hissesini satın aldı, ardından da 53.3 milyon dolara Suudi Arabistanlı grup Savola’ya sattı.
Kuveytli Alamana Industries, Fransız Saint Gobainlsover ortaklığıyla Koç Grubu’ndan İzocam’ın yüzde 61.19 oranındaki hissesini 171.3 milyon dolara satın aldı.
Kuveyt Türk, 100 milyon dolarlık sukuk ihracından sonra 350 milyon dolarlık ikinci sukuk ihracını da gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Gelmesi beklenenler

Abu Dabi’li Invest, Ekol Lojistik’e ortak oldu, 50 milyon Euro’luk yatırım yapılacak.
SAMA-Emaar Properties, Türkiye’de 5 milyar dolarlık yatırım hedefliyor. Sağlık, ve gayrimenkul sektörlerine odaklanıyor.
Dubai İslamic Bank Türkiye’de konut ve enerji yatırımı yapacak. Dubai Muhtelif Emtialar Merkezi de, finans, konut, enerji, altın ve çay pazarına girmeyi planlıyor.
Kuveyt Maliye Bakanlığı, Libya ve Abu Dabi Yatırım İdaresi’nin yüzde 75 hisseye sahip olduğu ABC Türkiye de yatırım yapacak.
Kuveytli Alshaya Group, 3 yıl içinde 100 milyon dolar yatırım yapacak. Albaraka Türk de, 200 milyon dolarlık sukuk ihraç işlemlerini tamamlamak üzere.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!