Kord bezinde ‘zararsız banyo’ya geçiyor Çin’de büyüyecek yeni fabrika gözlüyor

Güncelleme Tarihi:

Kord bezinde ‘zararsız banyo’ya geçiyor Çin’de büyüyecek yeni fabrika gözlüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2010 00:00

Kordsa Global CEO’su Mehmet Pekarun, lastikte çevreci arayışların ön plana çıktığını söyledi ve “Biz de dünya lastik devlerine ‘yeşil hammadde’ sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin, kord bezi banyosunda kullandığımız kimyasal maddeyi daha zararsıza dönüştürme çabası içindeyiz” dedi. Pekarun, Çin’de de kor bezi üretmeyi planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

SABANCI Holding’e bağlı, 5 kıta ve 9 ülkede 11 üretim tesisi bulunan Kordsa Global’in CEO’su Mehmet Pekarun, birçok alanda olduğu gibi lastikte de çevreci arayışların ön plana çıktığını belirterek, “Dünya lastik kor bezinin lideri olarak biz de dünya lastik devlerine ‘yeşil hammadde’ sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin, kord bezi banyosunda kullandığımız kimyasal maddeyi çevreye daha zararsıza dönüştürme çabası içindeyiz” dedi. Pekarun, dünyada büyüme yönünün Asya-Pasifik’e kaydığına dikkat çekerek, Çin’de de kord bezi üretmeyi planladıklarını söyledi.
İplik fabrikamız var
Gelecekte lastik üretimindeki artışın yüzde 70’inin başta Çin olmak üzere Asya’da gerçekleşeceğini vurgulayan Mehmet Pekarun, şunları anlattı: “Çin’de halen bir endüstriyel iplik fabrikamız var. Çin’e lastiğin ana hammaddesi kord bezi satıyoruz. Ancak, gelişmelere paralel olarak kord bezinde Çin’in lokal üreticileri arasında yerimizi almak istiyoruz.”
Pekarun, Çin’deki kord bezi üretme planını nasıl gerçekleştirecekleri sorusunu, “Arayışımız sürüyor. Henüz netleşmiş bir şey yok. Mevcut bir tesisi alıp geliştirmek de olabilir, kendimiz sıfırdan fabrika kurma yoluna da gidebiliriz” şeklinde yanıtladı.
Çevreci arayışlar artıyor
Dünyada birçok sektörün gündeminde, “yeşil ürün, çevreci üretim”in bulunduğunu ifade eden Mehmet Pekarun, şöyle konuştu: “Lastik sektörü yoğun şekilde çevreye daha az zarar verecek ürüne yöneliyor. Biz de araştırma-geliştirme çalışmalarıyla buna hazırlanıyoruz. Daha hafif, yoldaki sürtünme oranı daha düşük, yakıt tüketimini düşüren lastikler için hammadde sunmaya çalışıyoruz.”
AB, 2012’de etikete geçiyor
Avrupa Birliği’nin (AB) 2012’den itibaren lastikte “çevresel etiket”e geçeceğini kaydeden Pekarun, şunları dile getirdi: “2012’den itibaren lastiklerin üzerinde ağırlık, sürtünme oranı gibi bilgilerin yer aldığı etiket olacak. Araç sahibi aldığı lastiğin çevreye etkisini görecek, seçimini ona göre yapacak. Dünya lastik devleri Türkiye’de üretim yaptığı için, uygulama Türkiye’de de devreye girecek.”

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye 7 milyon dolar yatıracak

Haberin Devamı

MEHMET Pekarun, Kordsa Global’in Türkiye’yi Ar-Ge merkezine de dönüştürdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: “Geçen yıl Ar-Ge’ye 4 milyon dolar yatırdık. Bu yıl Ar-Ge yatırımımız 7 milyon dolar olacak. Ar-Ge merkezimizde 58 kişi çalışıyor.”

Cirosu kriz yılında 656 milyon dolara geriledi

KORDSA Global CEO’su Mehmet Pekarun, 2009’u “kayıp yıl”a dönüştüren küresel krizin otomotivle birlikte lastik sektörünü de olumsuz etkilediği vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kordsa Global TL bazında yüzde 17 daraldı. 2008’de 880 milyon dolar olan ciromuz, 656 milyon dolara geriledi. 2009’da yenileme yatırımları 42 milyon lira oldu. Kordsa Türkiye olarak 2009’da 301 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2010’da global ciromuzun 2008 düzeyine çıkmasını bekliyoruz. İlk üç ayda ‘yok satma’ trendi, bu olumlu beklentiyi sağlıyor.”

Haberin Devamı

9 ülkede üretiyor 80 ülkeye ihracat yapıyor

Kordsa Global 5 kıtada, 9 ülkeye yayılan 11 tesiste üretim yapıyor. En büyük tesis İzmit’te.
Tesisler Türkiye’nin yanı sıra ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Tayland, Almanya ve Mısır’da yer alıyor. Merkez İstanbul.
Kordsa Global, endüstriyel iplik, kord bezi, tek kord ve endüstriyel bez gibi 4 ara ürün üretiyor. Bu ürünler, araç lastiği, taşıyıcı ve güç aktarıcı bantlar, V kayışları, halat ve hortum üretiminde kullanılıyor.
9 ülkedeki 11 tesiste toplam 4 bin 500 kişi çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!