Güncelleme Tarihi:
Görevi devralmasının ardından ilk defa basın mensuplarıyla bir araya gelen Kopuz, İSTİB'in yeni dönemde İstanbul'un sorunlarıyla ilgili görüş
bildiren, çözümler üreten bir yapı olacağını anlatarak, "Yanlışa yanlış, doğruya doğru diyecek insanlarla dolu bir yönetim oluşturduk. İnşallah önümzdeki dönemde kendi alanımızda Türkiye'ye hizmet edecek çalışmalar yapacağız, kararlar alcağız. İnanabilirsiniz İstanbul Ticaret Borsası daha yeni dönemde daha aktif olacak" dedi.
Türkiye'de borsaların teknolojik dönüşüme yeterince önem veremediğine değinen Kopuz, "Önümüzdeki dönemde kotasyona tabi ürünlerin fiyatlarının belirlenmesi ve 81 ildeki Borsa üyelerine eş zamanlı olarak duyurulması noktasında alt yapıya dönük bir çok çalışmalarımız olacak. Etkin veri akışı ve fiyat dengesi için Borsa olarak gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı. Dubai'de birçok emtia borsasının oluşmasına karşın Türkiye'de işlerliği olan dünya çapında borsalar oluşması gerektiğini dile getirdi.
İSTİB'in Unkapanı'ndaki 4 dönümlük arsasına kongre merkezi inşa edeceklerini açıklayan Kopuz, şunları aktardı:
" Borsamızın şu anda kullandığı bina eski bir medresedir. Unkapanı Plakçılar Çarşısı'nın hemen altındaki arazimize yeni bir kongre merkezi yapımına 2014'te
Unkapanı'ndaki yerimizi kendi tarihi dokusuna uygun bir yapı olarak inşa edeceğiz. İçerisinde toplantılar düzenlemek üzere 50, 100, 200 ve 1000 metrekarelik salonlar olacak şekilde planlama yapıyoruz. Kendiyönetim birimlerimizi de oraya taşımayı düşünüyoruz."
Ramazan döneminde gıda fiyatlarında artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kopuz, "Bu aslında suni bir artış, firmaların bireysel tercihleriyle ortaya çıkabiliyor Ama inanıyoruz ki Ramazan'ın ortalarına gelmeden artışlarda gerileme görülecek ve fiyatlar normal seviyelerine dönecektir" diye konuştu.
İSTİB'in toplamda 6 bin 500 üyesi, 17 sektör grubu ve 34 meclis üyesi bulunduğunu anımsatan Kopuz, "Üye sayımızı artırmak istiyoruz. Son NACE sistemi felaket. Bunu herkes biliyor. Bu dönemde sektörleri tek tek ayrıştırmak lazım ve bu grupların burada olmasını problemlerini dile getirmesini sağlamak lazım. Çünkü sektörler kendi dertlerini en iyi kendileri anlatır" değerlendirmesini yaptı.
Çim tohumu üretimi
Kendisinden önceki yönetimin yerli çim tohumu üretimi çalışması bulunduğunu aktaran Kopuz, "Daha önce Yeditepe Üniversitesi'yle çimlendirme (çim tohumu üretme) çalışması yaptılar ama ben bunun sıhhatli bir çalışma olduğunu düşünmüyorum. Bunu, bu işte uzman olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devredersek daha iyi olacak" dedi.
Gezi parkı süreci yorumu
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili görüşlerini paylaşan Kopuz, şiddet içeren olayların 8-10 tane ağaçtan kaynaklandığına inanmadığını dile getirerek, "Gezi Parkı olayı aslında masumane diye başlayan ama altında büyük hesapların yattığı bir 'düğmeye basılma' olayıydı. Bu ilkiydi, bundan sonrasını da bekliyoruz. Türkiye bazı olaylara gebe, inşallah olmaz? Ama bu tamamen Türkiye'yi hem dünyaya rezil etme, hem de dış güçlerle iç güçlerin ortaklaşa yaptıkları bir ekonomiyi bitirme hareketinin tezahürüydü" değerlendirmesini yaptı.