Köprü ve otoyol ve ücretleri mahkemede

Güncelleme Tarihi:

Köprü ve otoyol ve ücretleri mahkemede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2010 13:04

Tüketiciler Birliği ve CHP İstanbul İl Başkanlığı, köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zammın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ile CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Şirinevler'deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gelerek köprü ve otoyol ücretlerine yapılan yüzde 14'lük zammın iptali için dava açtı.

Başvurunun ardından konuya ilişkin basın açıklaması yapan Tekin, zamlarla ilgili yargıya başvurma ihtiyacı duyduklarını belirterek, “Dünyada ekonomik krizin patladığı dönemde Sayın Başbakanımız, 'Kriz ekonomimizi teğet geçti' demişti. Ne yazık ki son günlerde gelen zamlar insafsızca olmuştur. Sadece tüketim maddeleriyle ilgili değil, toplumun bilmediği emlak vergileri, harçlar ve hayatın bütün alanına gelen bu zamlarla ilgili tek güvendiğimiz yol yargı yoludur. Bu nedenle biz de yargıya başvurduk” dedi.

Yargının gereğini yapacağına inandıklarını ifade eden Gürsel Tekin, son 15-20 yıllık tarihe bakıldığında bu kadar yüksek miktarda zammın ilk defa geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu, Türkiye'yi yönetenlerin, Türkiye'yi nasıl yönettiklerinin ana fotoğrafıdır. Dün, çalışanlarla ilgili gelen zammı gördük. Çok komik. Bir taraftan çay kaşığıyla vereceksiniz, bir taraftan da kepçeyle toplayacaksınız. Bu Anayasa ilkelerine de aykırıdır. Bu kadar işsizliğin, bu kadar yoksulluğun olduğu yerde bu zamları Türk toplumu nasıl kaldıracak hayretle karşılıyoruz.”

“TÜKETİCİNİN DİZLERİNİN BAĞI ÇÖZÜLMÜŞ DURUMDADIR”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Kaya da Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine zamların iptali için dava açtıklarını kaydederek, “Aralık ayı sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 6.53 olmasına karşılık yapılan zammın iki katı olması, kamusal hizmetlerde yapılacak zammın enflasyondan yüksek olmaması gerektiğine dair daha önce yüksek yargının verdiği kararlara ters düşmüştür” dedi.

Boğaz Köprüsü yapılırken, maliyetinin karşılanmasının ardından geçişlerin ücretsiz hale geleceğinin söylendiğini anlatan Kaya, bugün köprülerin hükümetlerin gelir kapısı olarak kullanılmaya devam ettiğini söyledi.

2009 yılı bütçesinde, köprü ve otoyollardan beklenen gelirin 600 milyon TL olmasına rağmen, Aralık ayı sonu itibariyle elde edilen gelirin yaklaşık 485 milyon TL olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:

“2010 yılı bütçesinde köprü ve otoyollardan elde edilmesi beklenen gelirin 878 milyon TL olarak yer alması köprü ve otoyollara yapılacak zamların bu zamla sınırlı kalmayacağını göstermektedir. Artık tüketici, sırtına binilecek kadar maalesef güçlü değildir. Mali kriz ve siyasi iktidarın zamlarıyla birlikte dizlerinin bağı çözülmüş durumdadır. Asgari ücrete enflasyonun altında zam yapan siyasi iktidar, zamlı maaşlar ele geçmeden, akaryakıttaki ÖTV ve diğer zamlarla verdiğinin fazlasını yılbaşından itibaren geri almaktadır.”

Kaya, bugün itibariyle fazladan ödenen köprü ve otoyol ücretlerinin, dava sonunda geri alınabilmesi için tüketicilerin KGS ve OGS ile ilgili dekont ve ekstrelerini saklanmaları gerektiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!