Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en geniş köprüsü ünvanına sahip, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü dün açıldı. Köprü bugünden itibaren kullanılacak. Toplam uzunluğu 2 bin 164 metre, genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprünün açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün 31 Ağustos gününe kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Köprüyü kamyon ve otobüslerin kullanması zorunlu, ocak ayına kadar ise otomobiller için 9.90 lira olarak ücretlendiriliyor.
20 ARALIK’TA TÜNEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, köprü yapılırken dalgalarını geçenler olduğunu, yaptırmayacağız diyenler olduğunu buralara gelip gösteri yapanlar olduğunu hatırlatarak “Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok yapacağız, dedik ve Allah’a hamdolsun. İşte Halep oradaysa arşın burada. Yaptık, şimdi açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz, bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz farklısınız, siz tankların, topların, helikopterlerin, F-16’ların önünde duran milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. 1. köprü şimdi ne oldu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu, onun adını siz koydunuz, 2. köprü Fatih Sultan Mehmet köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim köprüsünü açıyoruz. Marmaray’ımız var, inşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor” dedi.
ESERİMİZ KALACAK
Erdoğan, dünya filmlerinin bu köprüde çekileceğini bu eserle iftihar edileceğini belirterek şöyle devam etti: “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız bu yola bunlarla devam edeceğiz. Kısa bir süre önce Osmangazi Köprüsü’nün açılışını yaptık, halkımız farklılığı hissetti. Yeni hazırlıklarımız var, inşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz, Çanakkale’ye de gerdanlık lazım, bunun da hazırlıklarını yapıyoruz. Tüm bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma yerleşti. Niye hazmedemiyorlar, bizi niye kıskanıyorlar, işte bunlardan dolayı. Siz nasıl bunları yapıyorsunuz diyorlar, biz hangi milletin torunlarıyız ya! Bizim üstümüzde bir görev var bunu yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”
Üçüncü havalimanının da ilk etapta 90 milyon yolcu kapasitesiyle devreye gireceğini ve dünyanın ilk üçünde yer alacağını kaydeden Erdoğan bittiği zaman ise 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacağını vurguladı. Türkiye’nin tamamlanan, inşası süren projelerle hedeflerine adım adım ilerlediğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Ekonomide tüm göstergeler onca badireye rağmen hamdolsun olumlu yönde seyrediyor. Sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu seyrediyor. Ama elele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve bu badireyi de çok daha başarılı şekilde atlatacağız. İhracatta, turizmde sıkıntının aşılması için tedbirler hayata geçirildi. Bilhassa üç yıldır maruz kaldığımız çok sayıda saldırıya rağmen yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
SADECE KÖPRÜ DEĞİL SANAT ESERİ
Başbakan Binali Yıldırım da şöyle konuştu: “26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alpaslan’ın ruhu şad olsun. İki kıtayı birbirine bağlıyoruz, 26 Ağustos 1922 Gazi Mustafa Kemal’in büyük taarruzu başlattığı günün yıldönümü. Büyük Taarruz’da bütün dünyaya Türk’ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür. İşte bugün Alpaslanın Gazi Mustafa Kemal’in ordularının günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı’nın operasyonunu yürüttüğü gündür. İstanbul köprüler şehridir, medeniyetleri, kıtaları birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun da özetidir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür, üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür.”
AÇILIŞTA SIKI GÜVENLİK
Jandarma atlı birlikleri devriye görevi yaparken, özel harekat polisleri de yüksek noktalara yerleşti. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na ait bir helikopter tören alanı üzerinde devriye uçuşları yaptı. Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yaptı. Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.