Güncelleme Tarihi:
Ekonomi yönetiminde Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek’in görev dağılımları belli oldu. Ancak geçmiş hükümetler dönemindeki, “ekonomik konularda genel koordinasyon” görevi, bu sefer başbakan yardımcılarından birisine verilmedi. Ekonomi kurumları Canikli-Şimşek arasında dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, bu durum için “ikili yapı” denilmemesi gerektiğini belirtirken, Ekonomist Haluk Bürümcekçi, ekonomi koordinasyonu için resmi bir görevlendirmenin yapılmadığını, durumun eskisiyle aynı olmadığını savunarak, “Uygulamada görülecek” dedi.
KOORDİNASYON 2007’DE GELDİ
Ekonomi yönetiminde koordinasyon görevi 2007 yılında 60. hükümet ile gündeme geldi. 60. hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Nazım Ekren’in görevi, “ekonomik konularda genel koordinasyon” olarak belirlendi. 61. hükümette aynı görev Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan’a verildi, 62. hükümette de Ali Babacan’ın bu görevi devam etti. 63. hükümette Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, 64. hükümette de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in görevi “Ekonomik konularda genel koordinasyon” olarak belirlendi. 65. hükümette ise böyle bir görev, herhangi bir başbakan yardımcısına verilmedi. 58 ve 59. hükümetlerde olduğu gibi Hazine, Merkez Bankası ile BDDK, SPK ve TMSF 65. hükümette ayrıldı.
İKİLİ YAPI DENİLMEMELİ
Ekonomi yönetiminin Canikli-Şimşek arasında dağıtılmasıyla ikili bir yönetim anlayışı doğup doğmadığına ilişkin de bir tartışma başladı. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Başbakan yardımcıları görev dağılımında para ve mali piyasaların daha etkin koordinasyonu yönünde görev paylaşımı yapıldığını, bu paylaşımın ikili yapı olarak adlandırılmaması gerektiğini söyledi. Ertem, NTV’de yaptığı açıklamada, yeni hükümet döneminde neden ekonomi yönetiminde ikili bir yapının ortaya çıktığına ilişkin bir soruya, “İkili bir yapı dememek gerekir. Şunu söyleyebiliriz görev dağılımında hem para hem de mali piyasaların daha üst düzeyde koordinasyonun sağlanması yönünde bir görev paylaşımı olduğunu görüyoruz” dedi. Ertem, “Hazine Merkez Bankası gibi çok önemli kurumların Mehmet Şimşek etrafında kaldığını görüyoruz. Bir Hazine bir Merkez Bankası zaten başlı başına çok önemli kurumlar çok ciddi bir mesai gerektiriyor... Bence çok yerinde bir karar. TMSF SPK ve BDDK gibi bağımsız düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar Nurettin Canikli’ye bağlı olarak çalışacaklar.... Burada daha etkin bir yönetim amaçlandığını söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.
UYGULAMADA GÖRÜLECEK
EKONOMİST Haluk Bürümcekçi ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in eskisine göre daha zayıf bir pozisyonda olduğunu savunarak, “Hazine, Merkez Bankası, kamu bankaları var. Bunlar olumlu. Ancak eskisi bir pozisyon değil” dedi. Ekonomide şimdi ikiye bölünmüş bir yapının olduğunu dile getiren Bürümcekçi, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yaptığı eylemlerle değerlendirileceğini belirterek, “Uygulamada göreceğiz” görüşünü dile getirdi.
EKK VE FİNANSAL İSTİKRAR KOMİTESİ NE OLACAK?
EKONOMİDE koordinasyon modeliyle Ekonomi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Sekreteryasını Hazine Müsteşarlığı yürütüyor. 2009 yılında çıkarılan 5838 sayılı yasaya göre EKK, Başbakanın belirleyeceği bakanlardan oluşuyor. Kurul üyesi Başbakan Yardımcısı Kurula başkanlık yapıyor. Bir önceki hükümette EKK başkanlığını Mehmet Şimşek yürütüyordu. 2011 yılında da Finansal İstikrar KOmitesi kuruldu. Bu komite Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakanın başkanlığında toplanıyor. Üyeleri de Hazine Müsteşarı, Merkez BAnkası BAşkanı, BDDK Başkanı, SPK Başkanı ve TMSF Başkanı’ndan oluşuyor.