Güncelleme Tarihi:
Kaleli, Konya Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen “Konya İlinde Kırsal Alanda Tarım İşletmelerinde Yoksulluk Analizi ve Uygun Stratejilerin Modellenmesi Projesi”nin tanıtım toplantısında, kırsal alandaki yoksulluğun en büyük nedeninin kuraklık olduğunu ifade etti.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kırsal nüfusun büyük bir kısmının tarımla geçindiğini belirten Kaleli, “Tarımdan sağlanan gelirin güvenilirliğinin az olması nedeniyle yoksulluk, kırsal alanda kentsel alanlara göre daha şiddetli olmaktadır. Bu da nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı kırsal alanda yaşayan Türkiye için çözülmesi gereken sorunların başında gelmektedir” dedi.
Kaleli, Konya Ticaret Borsası ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesinin ortaklaşa hazırladığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ar-Ge projesi çerçevesinde, Konya'da kırsal alanda tarım işletmelerinin yoksulluk durumlarını ve işletme stratejilerini belirlemek amacıyla “Konya İlinde Kırsal Alanda Tarım İşletmelerinde Yoksulluk Analizi ve Uygun Stratejilerin Modellenmesi Projesi” hazırlandığını dile getirdi.
YOKSUL ÇİFTÇİ TANIMLANACAK
Projeyle yoksul ve yoksul olmayan çiftçi tanımlaması yapılarak, tarım işletmelerinde yoksulluğun il bazında dağılımının belirleneceğini ifade eden Kaleli, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin en kurak iklimine sahip ili Konya'da, kuraklık ile yoksulluk arasında doğru bir ilişki vardır. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da, kuru iklimden dolayı ekilen arazilerin büyük kısmından, iki yılda bir ürün alınabilmektedir. Konya'da yoksulluk standardının belirlenmesi ve bölge şartlarına göre kırsal alanda yoksullukla mücadele için merkezi yönetim, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin gündemine yoksulluğun getirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece ilimizin kalkınması ve yoksulluğun ortadan kaldırılması için uygun stratejiler belirlenecektir.”
SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, yoksulluğun oldukça karmaşık bir problem olduğunu ifade ederek, gelişmekte olan ülkelerin ve geçiş ekonomilerinin karşılaştıkları en ciddi problemlerden birisinin büyümeyi hızlandırıp, yoksulluğu azaltan reformları belirleyip uygulamak olduğunu belirtti.
Türkiye'de de yoksulluğun önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Önder, “Ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yeri olan tarım sektörü, aynı zamanda ortaya çıkardığı istihdam ve halkın gıda güvenliği bakımından da yaşamsal önem taşımaktadır. Sağlıklı tarım politikaları sadece ekonomik kalkınmanın değil aynı zamanda sosyal kalkınmanın da bir gereğidir. Özellikle kendi toprağını işleyen küçük işletme sahipleri, tarım işçileri, kiracılar, ortakçılar, küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapan insanlar yoksulluktan çok daha fazla etkilenmektedir” dedi.
İSTATİSTİKİ VERİ YOK
Önder, tarım işletmelerinin büyük bir kısmının verimsiz, küçük ve parçalı durumda olduğunu belirterek, ürün kalitesi ve gıda güvenliğinin ekonomik kaygılar nedeniyle göz ardı edildiğini savundu.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, iyi bir yönetim olması için üç ayağa ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi bütçe, bir tanesi istatistiki veri, üçüncüsü de stratejik akıldır. İşin bütçe ayağı aslında en kolay halledilecek ayaklardan biri. Asıl problem ciddi bir istatistiki veri toplamak ve stratejik akıl üretmektir. Konya'da kırsal alanda yoksullukla mücadele etmemiz gerekiyorsa bunu yapabilecek bütçe imkanları var. Pek çok kamu kuruluşunun bu alanda kullanılmak üzere kaynağı var. Ama elimizde yeteri kadar istatistiki veri ve stratejik akıl yok” diye konuştu.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Cennet Oğuz, Konya'nın Türkiye'nin en kurak yeri olduğunu belirterek, istihdam edilen nüfusun yüzde 62,4'ünün tarım sektöründe olduğunu ifade etti.
Bu projeyle Konya'nın tarım işletmelerinin karekterizasyonu yapılarak, işletme stratejilerinin belirleneceğini belirten Oğuz, şöyle devam etti:
“Yoksulluk analizleriyle işletmelerin stratejileri ve karakterleri arasındaki ilişkiler incelenecek. Böylece tarım işletmeleri analizleri yoksulluk kapsamında değerlendirilmiş olacaktır. Bunun yanında kaynak ve teknolojilerin atıl kapasitede ve amacı dışında kullanılmasını önleyecek araştırmalara veri tabanı oluşturarak, ülke ve işletme ekonomilerine katkı sağlanmış olacaktır. Çalışma ile yoksul ve yoksul olmayan çiftçi ayrımının yapılması için veri sağlanacak ve kırsal alanda tarım işletmelerinde yoksulluğun il bazında dağılımı belirlenecektir.”
Toplantıya Ziraat Fakültesi öğretim üyeleriyle ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.