Güncelleme Tarihi:
Uçsuz bucaksız uzanan bozkırın ortasında bir vaha olan Konya, son yıllarda gösterdiği başarıyla bölgenin binlerce yıllık toprağa dayalı talihini de değiştiriyor.
Konya insanının girişimci ruhuyla önemli bir atılım yakalayan kent, gıdadan makineye, otomotiv yan sanayiinden ambalaja kadar, 28 değişik sektörde faaliyet gösteriyor. Üretimini de ihraç ederek dünya çapında mücadele ediyor. Daha 10 yıl önce 60 milyon dolar ihracat yapan Konya, şimdi 106 ülkeye 39 farklı ürün grubunda 1.2 milyar dolarlık ihracata ulaştı. 32 binden fazla şirket, toplam 200 binden fazla istihdam yarattı.
Otomotiv yan sanayii, ziraat aletleri, ayakkabı, ambalaj ve gıda kentte öne çıkan sektörler. Konya'da ikisi özel olmak üzere üç organize sanayi bölgesi var. Bölgede sayıları 10’u aşan küçük sanayi sitelerinde ise organize bir şekilde küçük ve orta boy işletme (KOBİ) faaliyet gösteriyor.
Konya'da baÅŸarının fitilini ateÅŸleyen sektör ise otomotiv yan sanayii. Bugün Konya yaklaşık 500 milyon dolarlık yedek parça üretiyor ve baÅŸta Avrupa BirliÄŸi (AB) olmak üzere, Güney Amerika, Afrika, OrtadoÄŸu, Türki cumhuriyetler ve UzakdoÄŸu'ya ihraç ediyor.Â
Otomotiv sanayiinde yaklaşık 1000 firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 345'i uluslararası pazarlara ihracat yapan ve teknolojik olarak ileri "orijinal parça üreticisi" sınıfına giriyor. Konya otomotiv yan sanayii, Türkiye'de imal edilen taşıt araçları için gerekli olan parçaların yüzde 80’ini karşılayabilecek kapasitede. Firmaların büyük bir bölümü otomotivde dünya devlerine parça üretiyor. Yüzde 30’u da uluslararası pazarlarda kabul gören ve ihracat için sahip olunması zorunlu olan kalite belgelerine sahip. Sanayi, yaklaşık olarak yılda 9 milyar dolarlık üretim değeri oluşturabilecek düzeyde.
Dünyanın yıldızı
Konya Genç İşadamları Derneği (KOSİAD) Başkanı Mehmet Atsan, Konya'nın Mevlana ile öne çıktığını hatırlatarak "Konya'nın Anadolu'da yıldız olmasını sağlayan birçok unsur var. Konya denilince akla Mevlana gelir. Fakat Konya'nın yıldız olmasını sağlayan başta otomotiv yan sanayii, metal ve makine sanayii olmak üzere çok yönlü gelişen sanayiidir" dedi. Konya'nın otomotivde marka olma ve dünyada kendi markasını oluşturma hedefi bulunduğunu belirten Atsan, şehirde 32 bin KOBİ nitelikli şirket olduğunu söyledi.
Atsan, "En büyük organize sanayi bölgelerinden birine sahip olan Konya, 106 ülkeye ihracat yapan Anadolu'nun yıldızıdır. Hedefimiz Konya'nın sanayii, kültürü ve Mevlana'sı ile dünyanın yıldız şehri olmaktır" diye konuştu.
Sanayicinin derdi teÅŸvik
Konya'nın en önemli sorunlarından biri ise Teşvik Yasası kapsamının dışında kalması.
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Teşvik Yasası ile başarılı illerin adeta cezalandırıldığını kaydederek "Teşvikler baştan hatalı oldu. Bu sorun düzeltilmiyor. Teşvikli ve teşviksiz komşu illerde birbirine çok yakın iki firma arasında haksız rekabet yaratıldı. Mutlaka bölgesel ve sektörel teşvik düzenlemesi yapılmalıdıar" dedi.
Konya'nın artık otomotiv yan sanayii üssüne dönüştüğünü vurgulayan Büyükhelvacıgil, "Sektörde toplam 433 işletme var. 2500 kişiye istihdam sağlanıyor ve ciro yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı" dedi.
Konya'nın bir KOBİ başkenti olduğunu vurgulayan Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez de hedeflerinin aynı zamanda kenti fuarlar şehri yapmak olduğunu kaydetti.
Üzülmez, "Şehrimiz sahip olduğu üretim potansiyeli ile geleceğin yıldız şehri olmaya aday durumda. Oda olarak çok farklı bir hedefimiz var. Biz Konya’nın gelecekte bir fuarlar şehri olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda şehre uluslararası bir fuar alanı kazandırdık. Yılda en az 25 tane çok katılımlı uluslararası fuar düzenleniyor" dedi.
Türkiye'nin Yıldız Şehirleri Konferansı bugün Konya'da
Referans gazetesinin Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) ile düzenlediği "Türkiye’nin Yıldız Şehirleri Konferansları"nın 8. durağı Konya. Bugün saat 14.30'da Konya Dedeman Oteli'nde yapılacak toplantıda "Vergi, Para Politikaları ve İl Ekonomisi" ele alınacak. Moderatörlüğünü Referans Gazetesi Genel Koordinatörü Sefer Levent'in yapacağı toplantıda, KOSGİAD Genel Sekreteri Yılmaz Sandıkcı, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve Referans gazetesi yazarı Dr. Bumin Doğrusöz ile Referans gazetesi yazarı Faruk Türkoğlu konuşacak.