Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 21:32
TÜSİAD, siyasetin ve toplumun tüm kesimlerini biraraya getiren bir "Anayasa Konvansiyonu" kurulmasını önerdi. TÜSİAD YİK toplantısında dağıtılan "Anayasa Konvansiyonu Nedir, Neden Gereklidir?" başlıklı metinde, Türkiye’de bugüne dek yapılan tüm anayasaların, olağanüstü dönemlerin ürünü olduğu belirtildi. Türkiye’de yeni bir anayasa hazırlamak artık zorunlu hale geldiği, bunu gerçekleştirmek için de siyasetin ve toplumun tüm kesimlerini biraraya getiren bir "Anayasa Konvansiyonu"nun kurulmasının gerekli olduğunun altı çizildi.
Türkiye için uygun Dünyada son 30 yılda yapılan yeni anayasalar için çeşitli yöntemler kullanıldığı, Anayasayı yapacak kurul için
seçim yapmak, mevcut yasama meclisini kurucu meclis addetmek veya anayasa metni hazırlaması için sıra dışı yapılar oluşturmak uygulanmış yöntemler olduğu açıklanan belgede, Türkiye için aşağıda çerçevesi çizilen "Anayasa Konvansiyonu" yapısının uygun olacağı belirtildi.
Başkanı tbmm olsunMetinde şunlar dile getirildi: "Anayasa Konvansiyonu, tbmm’de temsil eden siyasi partileri, anayasal düzeyde kurumsal çoğulculuğun temellerini teşkil eden yargı organları, toplumun kendini ifade ettiği temsil gücünü haiz gönüllü sivil toplum kuruluşlarını ve anayasa hukukçularını bir araya getirecektir. Böyle bir yapı, hazırlanacak metnin hem kamuoyu tarafından benimsenmesini, hem de siyasal krizlere dayanıklı olmasını temin edecektir. Konvansiyon’a başkanlık etmek için en uygun makam tbmm Başkanlığıdır. Meclis Başkanı başkanlığındaki Konvansiyon’un üyelerinin 3/5’i Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşmalıdır. Konvansiyon’un üye sayısı 50 civarında belirlenirse, çalışmalar daha verimli ve hızlı yürütülebilecektir. Konvansiyon, belirlenmiş bir süre örneğin 18 ay çalışarak uluslararası standartlara uygun yeni bir anayasa metni hazırlayacaktır. Konvansiyon’un hazırlayacağı metin, Meclis’teki milletvekillerinin imzasına açılacaktır. Böylece metin, bir anayasa değişiklik teklifi halini alacak, 110 milletvekilinin imzasının toplanmasının ardından, önce tbmm Anayasa Komisyonu’na sonra Genel Kurul’a sevk edilerek, olağan yasama sürecinden geçecektir."
’Krizden söz etmezsek kapımızı çalmaz’ inancıyla yaşayamayızMUSTAFA Koç, "Küresel krizden söz etmezsek, kriz kapımızı çalmaz inancıyla hareket edemeyiz" derken, beklenti yönetiminin eleştirilere kulak tıkamak, etrafa iyimserlik yaymak olmadığını dile getirdi. Koç, şunları söyledi: "Ülkenin, toplumun gitmeye çalıştığı yönün de hesaba katılması, kriz ortamından çıkış ile ilgili senaryoların da hazır olması gerekir. Çünkü böyle ortamlar ülkemiz açısından aynı zamanda büyük fırsatları da beraberinde getirir."
Mutabakatı sağlayacak ilk adım Anayasa değişikliği TÜRKİYE’de istenen mutabakatı sağlayacak ilk adımın kapsamlı bir Anayasa değişikliği olduğunu dile getiren Mustafa Koç, "Anayasa etrafında başlayan bir çatışmayı, yine anayasa etrafında dindirmeye çalışmanın çelişkisini" şöyle açıkladı: "Anayasa yapma anlayış ve biçiminin olumlu yönde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Tüm kesimlerin katıldığı kapsamlı Anayasa değişikliğini tartışmanın iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz."
TÜSİAD’ın önerisi, bizim öngörümüzü gösteriyorDEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı cemil çiçek, TÜSİAD’ın "Anayasa Konvansiyonu kurulsun" önerisiyle ilgili olarak, "TÜSİAD’ın böyle bir konuyu gündeme getirmesi aslında bizim bu konuya ne kadar öngörülü ne kadar doğru baktığımızın kanıtıdır" dedi. Çiçek, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadın ve Katılım" konulu toplantıya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. TÜSİAD’ın yeni bir anayasa için "Siyasetin ve toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren ’Anayasa Konvansiyonu’ kurulsun" şeklindeki önerisi üzerine Çiçek, sivil toplum kuruluşlarının geçmişte de bu yönde talepleri olduğunu ve bunları karşılamak için yeni bir anayasayı seçim beyannamelerine koyduklarını, bunun için de bir taslak metin hazırladıklarını kaydetti. Çiçek, metin daha kamuoyuna duyurulmadan birçok ithama maruz kaldıklarını söyledi.