Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 00:00
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Daha önceki projelerimizde yüzde 40-45 özkaynak, yüzde 55-60 kredi kullanımı vardı. Son dönemde yüzde 85 özkaynak, yüzde 15 kredi kullanımına geçtiler” diyerek konut alanların nakde yöneldiğine dikkat çekti. Yıl sonuna kadar Maslak’ın yanı sıra Çekmeköy ve Bakırköy projelerine de başlayacak olan Ağaoğlu, yeni arazi aldığı Avcılar ve Kağıthane’ye de imzasını atacak.
KRİZİN vurduğu 2009’da My City Bahçelievler projesini satışa çıkaran ve o dönemdeki talebi ‘insanlar poşetlerde naftalinli TL getirdiler’ diyerek açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, ABD ve Avrupa’daki sıkıntıların dünya piyasalarını tedirgin ettiği son günleri değerlendirdi. Ali Ağaoğlu, temmuz ayında satışa çıkardığı My Home Maslak projesinden konut alanların nakde yöneldiğine dikkat çekerek, “Bu dönemde özellikle dikkatimi çeken konut alanların
özkaynak kullanımına geçmesi oldu. Yüzde 85 özkaynakla gelip konut alıyorlar” diye konuştu. Ağaoğlu, 10 bin konut hedefiyle İstanbul Maslak’taki projelerinin yanı sıra yılsonuna kadar Çekmeköy ve Bakırköy projelerine de başlayacak. Son 2 ayda 300 milyon
dolar değerinde arazi de satın alan Ağaoğlu, Avrupa yakasında Avcılar ve Kağıthane’ye de imzasını atacak.
Banka kredisi düştüDöviz ve
altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasının konut satışlarına etkisi olup olmadığını değerlendiren Ali Ağaoğlu, şunları söyledi: “Dövizini bozdurup, altınını bozdurup konut alanlar da oluyor. Benim özellikle şu dönemde özkaynak kullanımı dikkatimi çekiyor. Daha önceki projelerimizde yüzde 40-45 özkaynak, yüzde 55-60 kredi kullanıyorlardı. Son dönemde yüzde 85 özkaynak, yüzde 15 kredi kullanımına geçtiler. Bankadan biraz çekildi müşteri. Biz yüzde 50-50 özkaynak-kredi bekliyorduk, tam tersi oldu. My Home Maslak bizi çok şaşırttı. İnsanların cebinde para var ve parayı nasıl değerlendiririm diye düşünüyorlar. Özkaynakla gelip konut alıyorlar. Banka kredisi kullanım oranı düştü.”
300 milyon dolarlık araziEllerinde 30 bine yakın konut yapılabilecek arazi stoğu bulunduğunu ifade eden Ali Ağaoğlu, şöyle konuştu: “3-4 tane arazi daha portföyümüze kattık. 2 ay içinde 300 milyon dolar civarında ek yer aldım. Benim ana hammaddem arazi. Ben İstanbul’un yüzde 70’ini arazi olarak görüyorum ama birçoğu sorunlu. Sorunsuz olanlar da çok pahalı. Aldığım arazilerin arasında boş olanlar da vardı, sahiplerini ikna edip aldıklarım da.. Avcılar’da ve Kağıthane’de büyük araziler aldım. Avcılar’daki Devlet Hastanesi’ne yakın bir konumda, çok sahipli sorunlu bir araziydi. Çok uğraştık ama son imzaları attık.”
İki yeni proje dahaSon olarak temmuz ayında My Home Maslak projesini satışa sunan ve 15 günde projenin yarısının satışını yapan Ağaoğlu’nun Maslak’ta Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı gerçekleştireceği büyük projesi bekleniyor. Bu projeyi üçüncü çeyreğin sonuna ya da dördüncü çeyreğe yetiştirmek için ekibinin yoğun çalışma içinde olduğunu ifade eden Ali Ağaoğlu, bu yıl 10 bine yakın konuta başlamayı hedeflediklerini vurguladı. Maslak’taki iki projenin yanı sıra, bu yıla yetiştirecekleri 2 projeleri daha olduğunu açıklayan Ağaoğlu, bu projelerin Çekmeköy ve Bakırköy’de olacağını belirtti.
İstanbul’da kötü proje yok
ALİ Ağaoğlu, 2000’lerin başından itibaren inşaat sektörünün geliştiğine dikkat çekerek, “Etrafımızdaki projeleri takip ediyoruz. Bugün dünyada yarışamayacağımız hiçbir ülke yok. Ben etrafımda kötü proje görmüyorum. Belki biraz birbirinin benzeri projeler yapılıyor ama en azından sağlam projeler yapılıyor” diye konuştu.
İstanbul’u 10 yılda yıkıp yeniden yaparızKENTSEL dönüşümün hızlı bir şekilde hayata geçmesi için başta Kat Mülkiyeti Yasası’nın değişmesi gerektiğini işaret eden Ali Ağaoğlu, şöyle konuştu: “100 dairelik bir siteye gidiyorsun, 99 kişiyi ikna ediyorsun, biri çıkıp ben 5 tane daire istiyorum diyor. O zaman 99 kişiyle yaptığınız anlaşma da çöpe gidiyor. Herkes sonuncu kişi olmak için bekliyor. Bu konuda sektör oluştu. İnsanlar gidip bilerek eski yerlerden bina alıyor. Nasıl olsa geleceksin diye bekliyorlar. Fırsat kolluyorlar. Bu nedenle Kat Mülkiyeti Yasası’nın değişmesi lazım. Bu değiştiği zaman İstanbul’u 10 senelik periyotta planlama yaparak dönüşümü sağlayabiliriz. İstanbul’u yıkıp yeniden yapmadan kurtaramayız. Elimize kazma küreği alıp bütün binaları yıkacağız. Devletin cebinden de bir kuruş çıkmaz.”
İnşaatlardaki iş güvenliğinde Avrupa’yı yakaladıkErdinç ÇELİKKAN / ANKARATÜRKİYE’de büyük gelişme gösteren inşaat sektörü, güvenlikte Avrupa seviyesini yakaladı. İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (İSGİP) kapsamında son bir yıl içinde 16 inşaat alanı ve 8 inşaat firmasına yönelik inceleme ve teknik çalışma yapıldı. Finlandiyalı ve Türk uzmanların yaptığı incelemelerde özellikle iş güvenliği konusunda en iyi durumdaki firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmalarla kıyaslanabilecek özelliklerde olduğu ortaya çıktı. İnşaat sektöründe en önemli riskler arasında bulunan düşme ve iskele kazalarına karşı koruma önlemi almak konusunda önemli eksiklikler bulunduğu da belirlendi. İşyerlerinin yüzde 20’sinden daha azının bu alandaki güvenlik gerekliliklerini karşılayabildiği belirlendi. İş güvenliği konusunda en iyi durumdaki firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmalarla kıyaslanabilecek özellikte olduğu da belirlendi.
İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının değerlendirilmesinde, Finlandiya’da kullanılan ancak Türkiye’deki inşaat sahalarının koşullarına göre yeniden düzenlenen “TR” yöntemi kullanıldı. Finlandiyalı ve Türk uzmanların gerçekleştirdiği incelemelerde, 16 inşaat alanındaki TR endeksi ortalaması yüzde 40 olarak belirlendi. İncelenen işyerleri arasında, iş sağlığı ve güvenliği koşulları açısından en iyi durumda olanların ise yüzde 70’lik TR endeksi seviyesine ulaştığı gözlendi. Bu oran Avrupa’daki ortalama iş güvenliği seviyesiyle kıyaslanabilir bir düzeyi temsil etmesi açısından önem taşıyor.
Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde, inşaat sektöründe en önemli riskler arasında bulunan düşme ve iskele kazalarına karşı koruma önlemi almak konusunda önemli eksiklikler bulunduğu da ortaya çıktı. Gözlem gerçekleştirilen işyerlerinin yüzde 20’sinden daha az bir bölümünün bu alandaki güvenlik gerekliliklerini karşılayabildiği belirlendi. Elektrik güvenliği, ilk yardım çantalarının olmayışı ve acil durum çıkışlarının bulunmayışı gibi sorunlar da inşaat ve inşaat imalat sanayindeki önemli eksiklikler olarak ortaya çıktı.
Eğitim eksikliği varProje kapsamında geliştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi modeline göre yapılan değerlendirmelerde, incelenen işyerlerindeki en önemli sorunlar ise risk değerlendirmesinin eksikliği, üst yönetim kademesinin katılımında gözlenen olumsuzluklarla eğitim ve iletişim alanlarındaki problemler olarak öne çıktı.
Avrupa Residence’ta ‘ev ve ofis rahatlığı’ tek çatıda birleşti
ARTAŞ İnşaat’ın, Avrupa Residence TEM projesinde satışlar devam ediyor. Hedeflenen teslim tarihinden 18 ay önce tamamlanan Avrupa Residence TEM’de 86 metrekarelik 1+1’ler ve 119 metrekare ile 120 metrekare olmak üzere iki farklı tipte inşa edilen 2+1 daireler olmak üzere toplamda üç tip konut seçeneği bulunuyor. Bir Avrupa Konutları klasiği olan erken teslimat geleneğini bu projede de bozmayarak teslimata belirlenen tarihten 18 ay önce başladıklarını söyleyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Projemiz özellikle Maslak ve Levent’te çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Ev ve ofis rahatlığını tek bir çatı altında birleştirdiğimiz Avrupa Residence TEM’de beş yıldızlı otel konforu sunuyoruz” dedi. Tek bir blok halinde inşa edilen ve içerisinde 136 konut bulunan Avrupa Resicende TEM projesinde dairelerin fiyatları 319 bin ile 540 bin TL arasında değişiyor. Anlaşmalı bankalarla minumum yüzde 25 peşinat koşuluyla, 12-60 ay arası yüzde 0.99 faizle ya da 60-120 ay yüzde 1.01 faizle banka kredili ödeme seçenekleri sunuluyor.
Türkiye’de satılan konutların ortalama fiyatı 178 bin liraSAHİBİNDEN.com, 2011 yılı ikinci çeyreğine ilişkin ‘sahibindex’ verilerini açıkladı. Yapılan değerlendirmede Kartal, Şişli ve Ataşehir’de kiralar, Sarıyer, Üsküdar ve Kadıköy gibi ilçelerde ise satılık emlak fiyatlarının arttığı görüldü. Sahibinden.com’da yer alan 1 milyon 950 bin konut ilanı arasında yapılan değerlendirmede, Türkiye genelinde satılık emlak fiyatlarının yükseldiği görüldü. 2011’in ilk üç ayında satılık dairelerin Türkiye genelindeki fiyat ortalaması 156 bin 639 TL iken bu rakam ikinci çeyrekte yüzde 14 artarak 178 bin 534 TL oldu. Yine ilk üç aylık dönemde kiralık dairelerin ortalama fiyatı 1162 TL iken, 2011’in ikinci çeyreğinde yüzde 5.5 artarak 1228 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde, İstanbul’da ortalama konut fiyatları 201 bin 824 TL’yi, İzmir’de 178 bin 739 TL’yi, Ankara’da ise 106 bin TL’yi gördü.
‘Adres’te 560 dairenin teslimi bu hafta bitiyor
TUZLA-Aydınlı bölgesinde yer alan Dumankaya Adres projesindeki konut teslimleri başladı. Şu anda üçüncü etap inşaatı devam eden Adres projesinde daire teslimleri 26 Ağustos Cuma günü son bulacak. Teslimler kapsamında ilk iki etapta yer alan toplam 560 konut sahipleri ile buluşacak. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, “Dumankaya olarak her yıl birçok yeni projeye başlarken mevcut projelerimizin de teslimleri için yoğun bir enerji harcıyoruz. Dumankaya Adres projemizi tamamlayarak vaat ettiğimiz yaşam alanlarını zamanında müşterilerimizle buluşturma mutluluğunu yaşıyoruz. Adres projemizde 148 daire ile üçüncü etabımızı da ekleyerek 708 daireye ulaştık. Adres 1 ve 2’de yer alan daire sahipleri, projenin inşaatının başlamasıyla birlikte çok kısa sürede ciddi oranlarda değer artış kazancı elde etti. Yıl sonunda ayrıca Adres projemizin üçüncü etabının da teslimleri gerçekleşecek” dedi.
Doğa Teras Evleri’ni ‘güneş’ aydınlatacak
ENA Gayrimenkul tarafından Kemerburgaz Göktürk’te hayata geçirilen Doğa Teras Evleri sosyal tesislerini ve ortak alanlarını güneş enerjisiyle aydınlatacak. ENA Gayrimenkul Kurucu Ortağı Edi Edgar Duek, yüksek yatırım maliyetine rağmen küresel ısınmada çözümün bir parçası olmak için somut adımlar attıklarını söyledi ve sonraki projelerinde de yeşil enerji kullanacaklarını anlattı.