Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası’nın politika faizlerini izlemesine paralel olarak tüm kredi türlerinde faizleri yeniden düzenleyen bankaların, kısa vadeli konut kredilerindeki ‘şov’ devam ediyor. Hafta başında Akbank’ın konut kredisinde faizlerini 0.99’a çekerek yüzde 1’in altına çekmesinden sonra, İş Bankası, Garanti, Anadolubank, Yapı Kredi ve ING Bank’la devam eden yarışa, dün Finansbank ve Türk Ekonomi Bankası da (TEB)de katıldı. Finansbank, konut kredisi faiz oranlarında büyük indirim yaparak, 12 ayda faiz oranını 0.66’ ya indirdi. TEB de bir yıllık konut faizini yüzde 0.82’ye çekti.
En düşük Finansbank’ta
12 ay ve 24 ay gibi kısa vadeli konut kredisinde faizi yüzde 1’in altına çekme konusunda ilk hamleyi yapan banka Akbank iken, Finansbank ilan ettiği yüzde 0.66’lık oran ile yarışta öne geçti. Bu oran ile ‘en düşük faizi uyguladığını’ ilan eden Finansbank, yüzde 0.67’lik faiz veren İş Bankası’nı da geride bıraktı.
3 yılda da 1’in altı
Finansbank 24 ayda faiz oranını yüzde 0.92’ye çekerken, 36 aylık vadede de yüzde 0.99 faiz vererek, 3 yıllık kredileri de düşük faiz kapsamına aldı. Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın, “Konut kredisinde maliyetlerimizi ve gelişen piyasa koşullarını dikkate alarak faizlerde indirim yaptık. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde de önümüzdeki günlerde benzeri bir indirim yapılmasını değerlendiriyoruz” dedi.
TEB de yarışa katıldı
Faizlerini dün yeniden düzenleyerek konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi oranlarını indiren TEB ise, TEB, konut kredisi faiz oranını 1 yıla kadar vadede 0.82’ye, daha uzun vadelerde ise 1.16’ya düşürerek, yarışa katıldı. Son yıllarda bireysel bankacılıkta atağa geçen bankalardan biri olan TEB, bununla da yetinmeyip, konut kredisinde düşük faiz oranlarının yanı sıra komisyon oranlarını ve masrafları da düşük tuttuğunu ilan etti.
Ziraat farkını gösterdi
Konutta düşük faiz yarışı 3 gündür özel sektör bankaları arasında devam ederken, Ziraat Bankası da bugünden itibaren yarışa katılacağını ilan etti. Banka, 1 yıl vadeli tüketici kredisi faizini yüzde 0.70’e, taşıt kredisi faizini yüzde 1.24’e, bireysel kredi faizini de yüzde 0.89’a çekerken, konut kredisi faizini yüzde 0.95’ e indirdi. Üstelik Ziraat, bunu sadece 1 yıllık vadeye değil, 3 yıla kadar bu oranı uygulayacağını belirterek, büyük bir kamu bankası olarak sektördeki ağırlığını gösterdi.
En popüler aktif yaratma yolu
DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, konut kredilerinde yaşanan bu düşük faizini şöyle yorumladı: “Bankaların likidite sıkıntısı yok, buna karşın kredi talebi zayıf. O nedenle bankalar aktif yaratma gayreti içinde. En popüler aktif yaratma yolu da mortgage. Türkiye’de hemen herkes evini oturmak için alıyor, o nedenle batık oranı da çok düşük. Ayrıca batık olsa bile örneğin Amerika’dakinin aksine, borcunuz sadece evinizi değil tüm mal varlığınızı ilgilendirir. Bu açıdan Türkiye’de kimse evinin borcunu ödememezlik etmek istemiyor. Yine de tüketici yayınlanan faiz oranlara aldanmasın, masrafına komisyonuna baksın. Yani elmayla armutu karşılaştırmayıp toplam faize bakmak lazım.”
Komisyon ve masrafa dikkat
BANKA olarak ekonomideki yaşanmış olan durgunluğa rağmen tüketicilere kredi desteği vermeyi sürdürdüklerini belirten TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, tüketicilere şu uyarıda da bulundu: “Özellikle konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin kredi faizlerindeki komisyon oranlarına ve masraflara dikkat etmesi gerekiyor.”
Bankalar cesareti nereden buldu
* Tüm dünyada faizlerin aşağı yönlü hareket etmesi.
* Merkez Bankası’nın bir yandan faiz indirim bir yandan ‘düşüş devam edecek’ sinyali vermesi.
* Banka faiz hesaplarında gösterge olarak alınan bono faizleri tarihinde ilk kez tek haneye inmesi.
* Enflasyonun bir risk oluşturmayıp, düşüş eğilimine devam etmesi.
* Talepte beklenen canlanmanın henüz gerçekleşmemesi.
* Bankaların likidite yönünden rahat olması.
* Kısa vadeli konut kredilerinin pek de tercih edilmemesi.