Konutta düşük faizin vadesi uzadı Akbank 5 yılı yüzde 0.99’a indirdi

Güncelleme Tarihi:

Konutta düşük faizin vadesi uzadı Akbank 5 yılı yüzde 0.99’a indirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

Bankaların konut kredisindeki faiz indirme yarışı, vadelere de yansımaya başladı. 1 yıl vadede yüzde 1’in altında ilk banka olan Akbank, şimdi de vadeyi 60 aya (5 yıl) uzattı. Böylece 100 bin liralık krediye, ayda 2 bin 218 lira ödeyerek ev sahibi olmak mümkün hale geldi. Akbank’ın bu son hamlesinden sonra, gözler diğer bankalara çevrildi.

KONUT kredilerilerinin uyguladıkları faizlerde yüzde 1’in altına inen bankalar, işi şovdan gerçeğe dönüştürmeye başladı. Yüzde 1’in altındaki oranlar 1 ve 2 yıllık vadeler yüzünden sadece kağıt üzerinde kalırken, yarış şimdi de vadeye sıçradı. Hafta başında 1 yıllık vadede yüzde 0.99 ile konut kredilerinde yüzde 1’in altında ilk banka olan Akbank, dün vadeyi 60 aya (5 yıl) uzattığını açıkladı. Akbank’ın bu hamlesinden sonra, gözler diğer bankalara çevrildi.

Atraksiyon bitmedi

Merkez Bankası’nın aylardır faizleri düşürmesinin fardından, bankaların gösterge olarak aldığı bono faizlerinin de tarihinde ilk kez tek haneye inmesi, bankalar arasında rekabeti tırmandırdı. Geçtiğimiz hafta başında Akbank’ın, bir yıl vadeli konut kredisine yüzde 0.99 faiz verdiğini ilan etmesinden sonra, sektörden gelen haberler hiç durmadı. Her gün birkaç banka konut kredisinde faizi yüzde 1’in altına çektiğini ilan ederken, oran da yüzde 0.59’a kadar indi.

‘Göstermelik faiz’

Türkiye’de yıllardır sorulan ‘faiz yüzde 1’in altına iner mi’ sorusuna kriz döneminde ‘evet iner’ yanıtı veren bankalar, birbiri ardına faizi aşağı çekseler de bu eylem ‘göstermelik’ olarak algılandı. Akbank’ın ardından İş Bankası, Garanti, Anadolubank, Yapı Kredi ve ING Bank da, devam eden yarışa katılırken, bu bankaları Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Fortis takip etti. Bankaların sadece 12 aylık vadelik faizde yüzde 1’in altına inmeleri şov olarak algılansa da, hemen her gün bir banka ‘en düşük faizi ben de’ açıklaması yaptı.

Vadeler 1’den 5’e uzadı

Konut faizlerindeki yarış daha çok 1 ve 2 yıllık vadelere yoğunlaştı. Ancak bu durum ‘Bankalar tüketicinin hiç kullanmadığı vadelerde faizi indiriyor’ eleştirilerine maruz kalarak, bu oranların ‘göstermelik’ olarak nitelendirilmesinin asıl nedeni oldu. ING ve Finansbank ise genelin biraz dışına çıkarak 36 aylık (3 yıl) kredileri de düşük faiz kapsamına aldı. Bu yarışa katılan tek kamu bankası olan Ziraat de, hızlı bir giriş yaparak vadesini 3 yıla kadar uzattı. Üstelik banka 1 yıla verdiği faiz oranını 3 yıla da aynen uyguladı. Akbank ise dün yaptığı açıklama ile faizini ‘5 yıla kadar yüzde 0.99’ olarak ilan etti. Bu son hamle, ‘Türkiye’de asıl tercih edilen vade 7-8 yıl’ şeklindeki eleştirilere açık olsa da, ‘düşük faiz konusunda bankalar ne kadar samimi olduğunu göstermeye başladı’ yorumlarına da neden oldu.

Vadeyi uzatmakla kalmadı, dosya masrafını sabitledi

BANKALAR birbiri ardına faizi aşağı indirirken, tüketiciye yapılan en önemli uyarı ‘Sadece orana bakmayın, bunun bir de dosya masrafı, komisyonu var, toplamda ne ödeyeceksiniz ona bakın” şeklindeydi. Akbank, yüzde 0.99’luk faiz oranını 5 yıla kadar uzatırken, bu oranı ek bir komisyon olmadan sadece 1.000 lira sabit dosya masrafı ile uygulayacağını da ilan etti. Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, hem faiz hem komisyon oranlarında avantajlı bir fiyatlama sunduklarını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

Piyasanın çabalarımızla hareketlendiğini ve taleplerin arttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Ancak faizlerdeki indirimden dolayı tüketicinin kafası karıştı. İlan etmiş olduğumuz faizler, ek komisyonlar-la uygulanan indirimli kredi faizi gibi anlaşıldı. Faizin yanı sıra dosya masraflarımızda da indirim yaptık ve 1000 TL olarak sabitledik.

Konut alımı hem manevi hem de finansal açıdan bir insanın hayatındaki en önemli kararlardan biridir. Tüketicilerimize kredi kararlarını verirken sadece faiz oranını değil, ek komisyon ve masrafları da dikkate almalarını öneriyoruz. Ödenen komisyonların toplam maliyetini öğrenip kararlarını verirken hesapla-rını iyi yapmalılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!