Güncelleme Tarihi:
KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a konut sektörünün görünümü ve kârlılık oranlarıyla ilgili bir rapor sundu. Raporda, konut üreticilerinin proje hasılatından elde ettikleri yüzde 20 oranında görünen brüt kârlarının, vergi ve harç ödemeleri sonrasında yüzde 7’ye düştüğüne dikkat çekilirken, sektörle ilgili bir diğer sorun olarak da kamu ile özel sektörün ürettiği konut rakamı arasında dengesizlik olduğu gösteriliyor. Ali Babacan’a yaklaşık iki hafta önce sunulan raporu, “Çalışacağız” diyerek incelemeye aldıklarını belirtti.
BÜYÜMEYE KATKI
Konut Sektörü Değerlendirme Raporu’nda, inşaat sektörünün tek başına gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 5.7 olduğu belirtildi. Ayrıca sektörün kendisine mal ve hizmet üreten 250’ye yakın alt sektörü beslediği ve gayri safi yurt içi hasılaya bu sektörler üzerinden dolaylı olarak da büyük bir katkı yaptığı anlatıldı. Sektörün istihdamın yaklaşık yüzde 7’sini sağladığı belirtilirken, sektörün büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yapmaya devam edecek potansiyeli bünyesende barındırdığı vurgulandı.
Raporda, kamu ile özel sektör tarafından inşaa edilen konut oranı arasında dengesiz olduğu ve bunun sektörün en büyük açmazı haline geldiğine de dikkat çekiliyor. Türkiye’de üretilen konutlarının yaklaşık yüzde 9’unu TOKİ ve yüzde 1.5’ini Emlak Konut GYO üretiyor. KONUTDER üyesi 17 firma ise, TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları projeler hariç, yüzde 1.6 oranında pazar payına sahip. Pazarın geri kalan yüzde 87.7’lik kısmını ise, çoğunluğu 5-10 dairelik aparmanlar inşa eden küçük ölçekli firmalar oluşturuyor.
Kayıtdışı yükseliyor
Raporda, vergilerin satış hasılatının yüzde 13’ü bulduğu, buna göre hasılat üzerinden brüt yüzde 20 kâr marjı elde eden firmanın net kâr marjının yüzde 7’ye indiği belirtiliyor. Alıcı tarafından karşılanan vergilerin ise satış bedeli üzerinden yüzde 2 tapu harcı ve yüzde 1 KDV olmak üzere yüzde 3 oranına ulaştığı kaydedildi. Raporda “Kurumsallaşmak isteyen sektör oyuncuları, arazinin gerçek bedeldinden tapu harcı, emlak vergisi ödüyor. Kayıtdışı kalmak isteyenler ise bu bedellerden kaçınıyor. Tapu harcı, sözleşmelerdeki damga vergileri, noter harçları ve KDV gibi vergi yükünü artıran düzenlemeler küçük firmaları, kayıt dışına itiyor” denildi.