Konuta yatırım kazandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Konuta yatırım kazandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Konut Türkiye'de önemli yatırım araçlarından biri olarak görülüyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde konut, birçok yatırım aracından daha yüksek getiri sağlıyor. Ancak son 5 yıldaki değişime bakıldığında kent içindeki merkezi yerlerin daha az, çevre ilçeler ve uydukentlerin daha çok prim yaptığı görülüyor.

Artık konuta bakış açısı büyük değişiklikler gösteriyor. Kimileri için bir ev sahibi olmak, her geçen gün artan kiralardan, taşınmalardan kurtulmak anlamına gelirken, kimileri de konuta çok verimli bir yatırım aracı olarak bakıyor.

Sosyal, kültürel, ekonomik gelişmişlik düzeyi, gayri menkule bakış açısını yönlendiren en büyük etkenlerden. Ekonomisi çalkantılı, enflasyon oranı yüksek, kentleşme sürecini tamamlayamamış ve nüfus artış hızı fazla olan ülkelerde, konuta yüklenen misyon da oldukça değişiyor. Bu nedenlerden dolayı da bir yatırım aracı olarak konuta yönelenlerin sayısı hızla artıyor.

FİYATLAR NASIL ARTIYOR?

Türkiye gibi yıllık enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede, her şeyin olduğu gibi konutların da fiyatları yükseliyor. Ancak, arz-talep dengesi semtin özelliği, konutların durumu, yerleşim alışkanlıklarındaki değişiklikler, sosyal beklentiler ve diğer yatırım araçlarının izlediği trend, konut fiyatlarını yönlendiren diğer etkenler. İstanbul'da semtlere göre konutların fiyat artışları araştırıldığında oldukça değişik bir tablo çıkıyor. Ataköy, Beşiktaş, Bebek, Kadıköy gibi oturmuş, gelişimini büyük oranda tamamlamış semtlerde konut fiyatları oldukça istikrarlı bir şekilde yükseliyor.

Örneğin; 1990 yılında Ataköy'de 100 metrekare büyüklüğünde standart bir daire yaklaşık 244 milyon liraya satın alınırken, 1997 yılında aynı dairenin fiyatı 16 milyara yükseliyor.

SEMTİN YAPISI ETKİLİ

Konut fiyatlarının yıllara göre yükselmesinde semtin gelişimi ve yapısının değişmesi de oldukça etkili. Örneğin 1980'li yıllarda konut yoğunluğu düşük yerleşim talebi az olan bir semt olarak değerlendirilen Bahçelievler, günümüzde oldukça büyük değişiklik gösteriyor. Lüks siteleri, yeni konut alanları, bağlantı yollarıyla Bahçelievler artık eskisinden daha gözde.

Semtlerin yapılarındaki değişikliklerin konut fiyatlarını etkilemesine Nişantaşı ve çevresinde de rastlanıyor.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar merkezi konumu nedeniyle yerleşim açısından gözde olan bölgede, iş merkezlerinin sayısı artıp, trafik ve nüfus yoğunluğu yükselince, yerleşim başka bölgelere kaymaya başladı.

1990-1991 arasında Türk Lirası bazında konut fiyatları yüzde 60 artan semtte, 1996-1997 arasında bu artış yüzde 26 ile sınırlı kaldı.

İstanbul'un yerleşim açısından gözde merkezleri Bebek, Etiler, Kozyatağı gibi bölgelerindeki konutların fiyatları ise, bu fonksiyonlarını korudukları için sürekli enflasyon üzerinde yükseldi.

Konuta bir yatırım aracı gözüyle bakıldığında, doğal olarak diğer yatırım araçlarıyla bir kıyaslama yapmak mümkün.

Gözde yatırım araçları olan döviz, altın ve borsa ile karşılaştırıldığında bazı semtlerdeki konutların daha fazla prim yaptığı, gözlenirken, bazılarının değerini yalnızca enflasyona karşı koruduğu ortaya çıkıyor.

Ancak, yatırım olarak konuta yönelinmesinin kısa vadede değerlenmesi ve sağladığı kira geliri etkili oluyor. Özellikle büyük şehirlerde her geçen gün artan kiralar, konutların yatırım araçları karşısında avantajını arttırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!