A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 11:50
Durmuş Ali Başkan - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, haziran ayı itibariyle tüketicilerin 30 milyar lira konut kredisi borcunun bulunduğunu belirterek, bunun yüzde 40'ına yakın bölümünün ödenmediğini söyledi.
Kaya, yaptığı açıklamada, tüketicilerin geçmiş yıllarda, çektikleri konut kredisini geri ödemede sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Bankaların son günlerde konut kredisi faiz oranlarını düşürdüğünü vurgulayan Kaya, mülk sahibi olmak isteyen tüketicilerin de bu kampanyalardan yararlanmak için arayışa girdiğini belirtti.
Tüketicileri bankaların son günlerdeki cazip
kredi seçeneklerine kanmamaları ve ödeme güçlerine göre hareket etmeleri konusunda uyaran Kaya, şöyle konuştu:
“Bankalar kredi kullandırmak için bol bol reklam yapıyorlar. Tüketiciler, reklamlara aldanmayarak önce bütçelerini ve ihtiyaçlarını düşünerek kredi çekip çekmeyeceğine karar vermeli. Çünkü, kredinin bir de geri ödemesi olduğu unutulmamalı. Bankaların sunduğu seçenekleri cazip görmeyip, kendi ekonomik güçlerine bakmalılar. Türkiye'de birçok kişinin gelir seviyesi düşük olmasının yanında borcu var. 'Allah yardım eder' diyerek bugüne kadar çekilen krediler ödenmedi ve satın alınan daireler tüketicinin elinden alındı.”
Kaya, haziran ayı ayı itibariyle tüketicilerin 30 milyar lira konut kredisi borcunun bulunduğunu belirterek, “Bunun yüzde 40'ına yakın bölümü ödenmiyor. Bu durum da unutulmamalı” dedi.
KOMİSYON ORANLARI İLE MASRAFA DİKKATKaya, bankaların özellikle konut ve araç kredilerinde faiz oranlarını düşük gösterdiklerine dikkati çekerek, “Ama diğer yandan bu düşük görünen kredi miktarının arkasında masraf adında sabit ücret kesiyorlar” dedi.
Kredi kullanmak isteyen tüketicilerin faizlerdeki komisyon oranlarına ve masraflarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Kaya, şunları kaydetti:
“Tüketici krediyi kullanırken iyi analiz yapmalı ve maliyetleri gözden geçirerek, teklifleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeli. Bankalar, faiz hesaplama tekniklerini kullanarak tüketicinin daha fazla bedel ödemelerine de neden olmaktadırlar. Bu nedenle tüketiciler, krediyi kullanmadan önce ne kadar faiz ödeyeceğini, aylık taksitinin ne olacağını, toplamda bunun kendisine ne kadara mal olacağını bilmeli.