Konut kirasından stopaj kesilmez

Güncelleme Tarihi:

Konut kirasından stopaj kesilmez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlan edilecek: Emekliyim. Eskiden menkul sermaye gelirlerim nedeniyle vergi mükellefi idim. İstisna sınırları içerisinde kaldığı için, sekiz yıl önce dilekçe verdim. Artık beyanname vermiyorum. 1997 yılında 300 milyon lira repo gelirim var. Ayrıca hisse senedi temettü gelirlerim de mevcut.

1998 Mart ayında gelir vergisi beyannamesi verecek miyim?

Vereceksem, eski vergi numaramı mı kullancağım?

1998 yılında mesken kira gelirim olacak. Bunun stopajını ödemek mal sahibine mi aittir? Stopaj her ay mı ödenir? Mesken kira gelirinin beyan sınırı nedir? Mesken kira gelirinin beyan sınırı nedir?

Halen boş bir işyerim var. 1998 de kiraya vereceğim. 1 milyar 200 milyon kira getirir. Beyan mecburiyetim var mı?

Hisse senedi temettü gelirinizin üzerine üçte bir oranında ‘‘vergi alacağı’’ ekleyeceksiniz. Bunu, enflasyondan yüzde 67.6 oranında arındırılmış repo ve faiz gelirleri ile toplayacaksınız. Toplam, 1997 yılı için 1 milyar 500 milyonu geçerse, mart ayında gelir vergisi beyannamesi vereceksiniz.

Sekiz yıl önce, Maliye Bakanlığı tarafından henüz ‘‘tek vergi numarası’’ verilmemişti. Eski sicil numaraları kalktı. O nedenle size yeni ‘‘tek vergi numarası’’ verilecek.

Mesken kira gelirlerinden, stopaj kesilmez. Ve tabii mal sahibi tarafından da stopaj ödenmez. 1997 için yıllık 41 milyon 400 bin lirayı aşan mesken kira gelirlerini beyan edecek ve gelir vergisi ödeyeceksiniz.

İşyerini kiralayan mükellef sizden stopaj keserek, net kira ödeyecek. Stopajı kiracı yatıracak. Eğer yıllık kiranız ve menkul sermaye iratlarınızın toplamı, 1998 için brüt 2 milyar 250 milyonu aşarsa, beyan edeceksiniz. Hesaplanan vergilerinizden, sizden kesilen faiz ve kira stopajlarını düşeceksiniz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!