Güncelleme Tarihi:
Bankaların bu ivmeye ayak uyduramadığını belirten Akbalık, “Önceliği kârlılık olan bankalar, uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadı. Mevcut koşulları ve pazardaki gelişmeleri odağına alan, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine yanıt veren bir konut finansmanı sistemi, hem nitelikli konut arzının artmasını sağlar hem de sektöre ülke ekonomisine önemli ivme kazandırır. Ülkemizde; devlet, finansal kuruluşlar, konut üreticileri ve hane halkı arasında dengeli bir modelin kurulması gerekiyor. Bu modelin de ancak devletin destekleyeceği, uzmanlaşmış, konut ihtisas bankasının kurulmasıyla gelişebileceğine inanıyoruz” dedi.
Bu modelin ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını belirten Akbalık, şöyle konuştu: “İhtisas bankası, tüketicilerin uzun vadeli borçlanma ihtiyacına paralel, Hazine’nin borçlanma oranlarına yakın seviyedeki faiz oranlarıyla tahvil ihraç ederek kaynak yaratacak ve sektörü finanse edecek. Böylelikle konut piyasasına, hazinenin borçlanma oranlarına yakın, uzun vadeli bir likidite olanağı sağlayabilecek.”
TÜKETİCİYİ HAREKETE GEÇİRİR
Akbalık, “Birçok ülkede, 10 yıllık borçlanmanın ortalama toplam maliyeti yüzde 10’lar civarındayken, ülkemizde yüzde 70’lere ulaştı. Son dönemde gayrimenkul geliştiricilerinin sunduğu finansman alternatifleri tercih edilir oldu. Oysa konut üreticileri, satışlardan elde ettikleri vadeli alacakları bu kurumlara devrederek, asıl işleri olan nitelikli konut üretimine daha çok odaklanabilir” dedi.
KAMPANYALAR ÇOK İYİ FIRSAT
GAYRİMENKULÜN uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu ve piyasasında orta ve uzun vadede bir risk görmediklerini söyleyen Ahmet Akbalık, “Emlak Konut GYO’nun, GYODER’in kampanyaları çok önemli fırsatlar, avantajlar sunuyor. Böyle bir dönemde cesaret gösterip, gayrimenkul piyasasında pozisyon alan yatırımcılar bu işten kârlı çıkacaktır” dedi.