Güncelleme Tarihi:
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 40’ıncı genel kurulunda 198 üyenin oyu ile başkan seçilen Ümit Boyner, teşekkür konuşmasında derneğin kurumsal gücüne ve demokrasiye vurgu yaptı. Boyner, “Türkiye’nin sadece cari işlemler açığı, istihdam açığı yoktur, demokrasi açığı da vardır. Sorunlarımızı birlikte çözmek yerine herkesten, her şeyden şüphe duyuyoruz. Konuşmuyoruz, bağırıyoruz. Dinlemiyor, dinleniyoruz. Gerçeklerle yüzleşmek yerine komplo teorileri üretiyoruz. Hani biz bir köprüydük, medeniyetler ittifakı için örnek ülke bizdik. Ne oldu bize? Niçin farkılıklarımızı zenginlik değil, zafiyet olarak görüyoruz? Hepimiz huzura hasretiz. Gergin toplum olarak yaşamaktan yorulduk. Daha müreffeh bir Türkiye istiyoruz. Gençlerimizin canını ve geleceğini daha güvende hissettiği, iş ve aş bulabildiği bir Türkiye istiyoruz. Korkularından sıyrılmış, kendine güvenen bir Türkiye özlüyoruz” dedi.
Partilerdeki oligarşi
Ümit Boyner, önceki dönemde de TÜSİAD’ın sık sık dile getirdiği Siyasi Partiler Hasası konusunu hatırlattı ve şöyle devam etti: “Partilerimizi oligarşik yapılara döndüren, onların toplumsal kesimlerle organik bağ kurmalarını önleyen Siyasi Partiler Yasası’ndan ve Seçim Kanunu’ndan, bir türlü bunları değiştirmeyen zihniyetten şikayetçiyiz. 12 Eylül rejiminin kurulmasından neredeyse 30 yıl sonra hâlâ o dönemin darbe Anayasasıyla yönetilmeyi içimize sindiremiyoruz. Yüzde 10’luk seçim barajı hemen kaldırılsın istiyoruz.”
Ruhumuz geride kaldı
Türkiye’nin ‘her zaman olduğu gibi’ yine özel bir dönemden geçtiğini, değerlendirilemeyen fırsatlar, aşılamayan engeller, çözülemeyen sorunlar bulunduğunu ifade eden Boyner, şöyle konuştu: “Meselelerimizi çözmeden hızla koşmaya çalışıyoruz. Beyaz adam ve kızılderili birlikte ata binerler dört nala... Kızılderili bir anda durur. Beyaz adam sorar; ‘Neden durduk?’ Kızılderili, ‘Çok hızlı gittik, ruhlarımız geride kaldı’ yanıtı verir. Çözemediğimiz sorunlar var. Çok derinde, halının altına yıllarca süpürülmüş. El ele vermezsek, sıkılmış yumrukları açıp el sıkışmazsak çözemeyeceğiz. Ruhlarımız rahat etmeyecek. TÜSİAD’a iki kez arka arkaya kadın başkan seçerken ülkemizin bir bölgesinde töre cinayetlerine kurban giden kadınlarımızı unutabilir miyiz? Türkiye’nin varlıklıları ve şanslıları diğerlerini geride bırakıp ileriye koşamaz. Kimseyi geride bırakmadan
el ele ilerleyebiliriz.”
TÜSİAD çıkar grubu değil, baskı grubu
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD’ın bir çıkar grubu değil, Türkiye’nin en önemli baskı grubu olduğunu belirtti. Boyner, TÜSİAD gibi Türkiye için düşünen, üreten, iş imkanları yaratan, pozitif farklılık yaratmaya çalışan bir derneğin yönetim kurulunda olmanın kendileri için ne ifade ettiğini şöşye anlattı: “TÜSİAD Türkiye’nin en etkili, entelektüel çizgisi sağlam, bağımsız sivil toplum örgütüdür. Bir çıkar grubu değil, Türkiye’nin en önemli baskı grubudur. TÜSİAD iktidarlar ve muhalefet tarafından çok tavsiye edilmesine rağmen yıllardır sadece kendi işine bakamaz. Neredeyse 40 yılı bulan tarihi içinde Türkiye’nin gündeminin ne olması gerektiği hakkında önemli çalışmalar yapmış, mücadeleler vermiş bir kurumdur.”
YENİ YÖNETİM KURULU
TÜSİAD 40. genel kurulunda gerçekleştirilen seçimlerde 200 üye oy kullanırken, 2 geçersiz oya karşılık 198 üyenin oyuyla, Ümit Boyner, Lucien Arkas, Mehmet Ali Aydınlar, Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Haluk Dinçer, Erman Ilıcak, Ali Kibar, Volkan Vural ve Muharrem Yılmaz'dan oluşan yeni yönetim kurulu seçildi.
Yönetimde 5 isim değişti
TÜSİAD’da Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki 11 kişilik yönetim kurulundan başkan dahil 5 isim Ümit Boyner başkanlığındaki yeni yönetim kuruluna girmedi. Bu isimler; Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ferit Şahenk, Mehmet Ali Molay, Hamdi Akın, Erdal Karamercan oldu. Onların yerine Lucien Arkas, M. Ali Aydınlar, Erman Ilıcak, Muharrem Yılmaz ve Cansen Başaran Symes girdi.
TÜSİAD’da ikinci Boyner dönemi
1963’te İstanbul’da doğan Nazlı Ümit Boyner, üniversite eğitimini 1985’te University of Rochester’da ekonomi üzerine tamamladı. 1985’te Chemical Mitsui Bank’ta iş hayatına başlayan Ümit Boyner, 6 yıl da çeşitli şirketlerde Finansman Yöneticisi olarak çalıştı. 1996’da Boyner Grubu’nun, Finansmandan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2002’de Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı. TÜSİAD’da 2005’te Yönetim Kurulu Üyesi, 2007’de Başkan Yardımcısı oldu. Ümit Boyner, evli ve iki çocuk annesi, İngilizce ve Fransızca biliyor. Eşi Cem Boyner de, 1989-1990 döneminde TÜSİAD Başkanlığı yaptı. Böylece, TÜSİAD’ın başkanlık koltuğu ikinci kez Boyner Ailesi’ne geçmiş oldu.