Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 13:58
Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, genç girişimcilerin iş yaşamında kontrol edebilecekleri kadar büyümeleri gerektiğini, yüzde yüz kurumsallaşarak kontrol dışı büyümenin büyük riskler taşıdığını söyledi.
Ersoy, piyasada kalıcı olabilmek için farklılık yaratmak ve kaliteyi esas almanın zorunlu olduğunu belirtti ve başta Irak olmak üzere öteki komşu ülkelerde, orta vadede, Türk iş adamları için önemli yatırım olanakları bulunduğunu bildirdi.
Antalya Genç İş Adamları Derneği'nin (ANTGİAD) Sheraton Otel'de düzenlenen üye toplantısına katılan Ali Murat Ersoy, kendi deneyimlerinden de örnekler vererek iş yaşamına ilişkin görüşlerini anlattı.
Ersoy, 16 yaşında lise öğrencisiyken turizm sektörüne ilgi duyarak iş yaşamına atıldığını ve iş yaşamıyla ilgili bütün terbiye ve disiplinleri, o yıllarda mezun olduğu Alman Lisesinde okurken Alman ekolüne dayalı olarak öğrendiğini, üniversiteyi “sadece diplomam olsun” anlayışıyla tamamladığını belirtti. Önce devam ettiği lise için Bodrum'a tur düzenleyerek, arkasından da okul servisini başlatarak kendisini iş yaşamının içinde bulduğunu anlatan Ersoy, “Daha o yaşta kendi kazandığım parayla, aileye bağlı olmadan ayakta kalmanın zevkine vardım” dedi.
Ersoy, Duru Turizm'de rehberlik yaparken ikiz kardeşiyle Ets Tur'u kurduklarını ve bugün bu şirketin alanında en üst noktada olduğunu, bunu da
hizmette yarattıkları farklılık ve kalite sayesinde yakaladıklarını vurguladı.
Ets Tur ile başlayan girişimlerini Atlas Jet'in oluşumuna kadar nasıl sürdürdüklerini de anlatan Ersoy, günümüzde hangi alanda olursa olsun iş yaşamında inanılmaz bir rekabet ortamı bulunduğuna dikkati çekti.
“Başladığın iş kolunda rekabete dayanmak ve kalıcı olabilmek için farklılık yaratmak zorundasınız. Farklı olmanın, farklılığı yaratmanın yolu da kaliteden geçiyor” diyen Ersoy, Ets Tur olarak bunu başarmalarının 5 yıl aldığını söyledi.
KONTROL EDEMEDİĞİN İŞ SENİN İŞİN DEĞİLDİRErsoy, yaşanılan son evrensel ekonomik krizde, yüzde yüz kurumsallaşan dev şirketlerin büyük ölçüde iflasa sürüklendiklerinin görüldüğünü, bunun da büyük ölçüde şirketlerin gücünü kontrol edememekten kaynaklandığına dikkati çekti. Batı'da aile bireylerinin ya da şirket sahiplerinin kontrol edemedikleri bütün dev şirketlerin büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ersoy, şirketin sahibinin kontrol edebileceği kadar kurumsallaşması gerektiğine inandığını vurguladı. Ersoy, “Kontrol edemediğin iş senin işin değildir, şirketi yönetenler iş ortağı değil, kar ortağıdır” dedi.
Ersoy, Türkiye'de de
Koç Holding, Sabancı Holding gibi büyük şirketlerin küçülerek bu evrensel ekonomik krizi en az olumsuzlukla atlatabildiklerine de değindi. Ersoy, günümüzde savaşların artık çok büyük savaş gemileri olan destroyerlerle kazanılmadığını, küçük, vurucu gücü, manevra kabiliyeti yüksek, hızlı hareket edebilen hücum botlarla kazanıldığını kaydetti. Ersoy, şirketlerin de aynı şekilde kontrol dışı büyümelerinin ekonomik mücadelede başarılı olamayacaklarını gösterdiğini, onun için kontrol edilebilen şirketlerin rekabete dayanabileceklerini anlattı.
Genç iş adamlarının bilmedikleri alanlarda yatırım yapmamalarını öneren Ersoy, şu anda moda yatırım alanının enerji olduğunu, bu alana yatırım yapanların çoğunun kısa bir süre sonra önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarına inandığını dile getirdi. “Bilmediğin alanda işe girişirsen yüzde 99 elinde kalır” diyen Ersoy, genç girişimcilerin mutlaka bildikleri alanda yatırıma yönelmelerini istedi.
IRAK'TA YATIRIM POTANSİYELİ YÜKSEK
Murat Ersoy, başta Irak olmak üzere komşu ülkelerde Türk iş adamları için önemli yatırım olanakları bulunduğuna işaret etti ve bu anlamda özellikle Irak'ın kuzeyinin büyük potansiyel oluşturduğunu anlattı.
Ersoy, kendi gözlemlerine göre, Irak'ın gelecek 20 - 25 yıl boyunca adeta bir şantiye yeri gibi olacağının altını çizdi. Ersoy, Irak'ta bir çok alanda yatırıma ihtiyacı bulunduğunu ve Iraklıların da artık bu konuda en çok Türkiye'ye güvendiklerini ve Türkiye ile iş yapmak istediklerini, Türkiye;nin bu konuda onlara güven verdiği görüşünde olduğunu anlattı.
“Yatırım yapacaksan ya Avrupa'ya gideceksin ya da Avrupa ve ABD'nin cesaret edemediği Irak, İran, Suriye gibi alanlara yöneleceksin” görüşünü savunan Ersoy, bu ülkelerde yatırım yapmanın Türkiye için daha kolay olacağını belirtti. Ersoy, bu ülke yönetimlerinin de ikili siyasi ilişkilerin gelişmesine bağlı olarak Türkiye'yi ön planda tuttuklarını dile getirdi ve “Yakında Suriye ile sınırlar kalkarsa şaşırmayın” dedi.
Ersoy, Rusya'da da Türk girişimciler için önemli yatırım olanakları bulunduğunu, özellikle ülkenin doğu kesimleri ve Sibirya'da gelecek dönemde çok verimli olabilecek yatırımların yapılabileceğini gözlemlediğini kaydetti.
Murat Ersoy, genç iş adamlarını örgütlenmesi ve kendi aralarındaki ticaret konusunda görüşlerini belirtirken de, çok üyeli dernekleşme yerine, yüz yüze temasın yapıldığı, temiz ve dürüst ticarete inanan, birbirlerini kollayan, rekabeti belli bir yere kadar tutan, üyeleri arasında sinerji yaratabilen ticari platform şeklinde bir örgütlenmenin önemli yararlar sağlayacağını belirtti ve bunu da büyük ölçüde genç iş adamlarının başardığını sözlerine ekledi.