Güncelleme Tarihi:
Tarihin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşayan Türkiye, bir yandan kayıplarının yasını tutarken bir yandan da geride kalanlara yardım eli uzatmak için hiç durmadan çalışıyor. Üniversite kampuslarından fabrikalara, restoranlardan spor salonlarına, köy kahvelerine kadar her yerde depremden etkilenen 10 ildeki vatandaşların yardımına koşmak için çalışma var. Bölgede etkili olan dondurucu soğuk nedeniyle, barınma ihtiyacı acil konuların başında.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere kamudan bölgeye binlerce konteyner gönderileceğine yönelik açıklamalar geldi. Bakanlık İslahiye, Nurdağı ve Nizip’te bin 522 konteynerin kurulumunu tamamladı, sayının 15 bine çıkacağını bildirdi.
Bunun yanında özel şirketlerden de konteyner konusunda destek açıklamaları var. Kalyon Holding 3 bin kişilik konteyner kent kuracağını duyurdu. Yine bir inşaat şirketi olan Sinpaş 1.000 kişinin barınma ihtiyaçlarını karşılayacak yaşam konteynerlerini bölgeye yolladı. AHBAP, 2 bin konteyner için Hatay Valiliği’nden izin aldığını, diğer iller için de 2-3 bin alım planlandığını açıkladı.
FABRİKALARA UYKU YOK
Art arda gelen konteyner destekleri, konteyner üretiminde olağanüstü mesai başlattı. Fabrikalarda 24 saat üretim yapılıyor. Bunların en büyük kapasiteli olanı ise Kızılay. Kızılay’ın Ekim 2022’de Malatya’da açtığı konteyner fabrikası, depremde zarar görmedi. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, ürettikleri barınma sistemlerinin deprem bölgesine hızla aktarıldığını belirtirken, “Makine alımları yaptık, fabrikada kapasite artırımına gidiyoruz” dedi. Hürriyet’e konuşan Kızılay yetkilileri, Malatya’daki fabrikanın yılda 1 milyon metrekarelik konteyner kapasitesine sahip olduğunu ancak henüz yeni olan fabrikada bu aşamaya geçilmediğini dile getirdiler.
AFAD ORGANİZE EDİYOR
Hürriyet Türkiye çapındaki konteyner üreticileriyle görüştü. Türkiye genelinde irili ufaklı 100’e yakın konteyner firması var. Bu firmaların kimileri ordu için kimileri kamu ve özel şirketlerden, sivil toplum kuruluşlarından gelen talebi karşılamak üzere üretim mesaisinde. Şirketler önümüzdeki bir yıl depremzedelerin barınacağı yaşam ünitelerini üretiyorlar. Ankara’da üretim ve ihracat yapan Karmod, depremin ilk gününden itibaren fabrikada fazla mesai yapıyor. Fabrikanın yöneticileri günde 50 konteyner ürettiklerini belirterek, “Bütün konteyner desteklerini AFAD organize ediyor. Genellikle 21 metrekarelik sandviç panel yaşam ünitesi üretiyoruz. Gerektiğinde iki aile de barınabilir” dedi.
Şekerpınar’da üretim yapan Prefabrik Yapı İnşaat da yoğun sipariş nedeniyle tam kapasite çalışıyor. Şirketin yöneticileri aylık iki bin adet konteyner ürettiklerini dile getirirken, yaşam ünitesi siparişlerinin arttğını vurguladılar.
MÜSİAD, KAHRAMANMARAŞ’TA KONTEYNER KENT KURUYOR
Barınma seferberliğine MÜSİAD da katıldı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Kahramanmaraş’ta konteyner kent kuracaklarını söyledi. İçişleri Bakanlığı izni ve AFAD koordinasyonunda kurulacak konteyner kent, 1.000 yaşam biriminden oluşacak. Ankara Sanayi Odası da 300 konteynerdan oluşan bin 500 kişilik yaşam merkezi oluşturuyor. Cengiz Holding ise 9 konteyner gönderdi. Şirket 4’er kişilik 30 konteyner daha yollayacak.
‘KONTEYNERDEKİ KDV BİR YIL KALDIRILSIN’
Konteyner üretim şirketleri şu anda maliyet fiyatına siparişleri karşıladıklarını belirtiyor. Edinilen bilgiye göre kış şartlarına dayanıklı 18 metrekarelik bir konteynerin ortalama fiyatı 49 bin TL. Yaka Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, şirketinin Konya ve İstanbul’da fabrikaları olduğunu belirtirken, “Biz normalde tiny house tipi üretim yapıyoruz ama deprem nedeniyle Konya’daki fabrikamızı bir yıl boyunca sadece konteyner üretimine kaydırdık. Maliyetine veriyoruz. Büyük bir seferberlik var. Tüm üreticilere bizim gibi konteyner kapasitelerine yer açmaları çağrısı yapıyorum. Biz bu fedakârlığı yaparken devletimizden de yüzde 18 olan konteynerdeki KDV oranını sıfırlamasını talep ediyoruz. Çünkü ben zaten maliyetine veriyorum ama KDV yüzünden fatura kesmem gerekiyor. Bu yükten kurtulmamız lazım” diye konuştu.