Güncelleme Tarihi:
Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında dün toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey'de (ESK) zorunlu tasarruf kesintisi, sosyal güvenlik sorunu ve emeklilik yaş sınırı başta olmak üzere toplumun bir çok temel sorunu masaya yatırıldı. ESK'de iki üye ile temsil edilen Türk-İş, toplantıya uzun bir talep listesi sundu.
Türk-İş'in sunduğu talep listesi, çalışma mevzuatının İLO normlarına uydurulması, gelir adaleti yönünde çalışanlara yeni bir zam sistemi getirilmesi, vergi adaleti sağlanması, işsizlik ve enflasyonla etkili mücadele edilmesi, SSK sorunlarının çözülmesi, devletin halka karşı sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmesi, zorunlu tasarrufa son verilmesi ana başlıklarıyla sıralandı.
UZUN LİSTE
Türk-İş'in, ESK'dan beklentileri şöyle:
İş güvencesinin sağlanmalı.
Kamudan ihale alanların işyerlerinde, sendika üyeliği şartı aranmaksızın, o işkolundaki geçerli ücret ve diğer haklar uygulanmalı.
Kamu çalışanlarına grevli, toplu pazarlık hakkı tanınmalı.
Eşel-mobil kaldırılmalı, gelir dağılımı adaletsizliğini ortadan kaldıracak bir zam sistemine geçilmeli.
Vergi adaleti sağlanmalı, kaçak işçilikle etkili mücadele yapılmalı.
Vergi reformu ile herkesin gelirine göre vergi vermesi sağlanmalı.
İşsizlikle etkin mücadele için kamunun yeni yatırımları yoluyla ve emanet iş oranı yükseltilerek işçilerin verimli biçimde istihdamı sağlanmalı. Kamuda siyasal kadrolaşma engellenmeli.
İstihdam yaratıcı özel sektör yatırımları özendirilmeli.
Kamuda çalışan geçici ve mevsimlik işçiler kadroya geçirilmeli.
İşsizlik sigortası çıkarılmalı.
Tarım ve hayvancılık desteklenmeli, köyden kente göç önlenmeli.
Zorunlu tasarruf uygulamasına son verilmeli, fonda biriken paralar hak sahiplerine ödenmeli, yüzde 3'lük işveren katkısı ücretlere eklenmeli.
Konut edindirme yardımı fonunda biriken para da, amacına uygun çalışanların yararına kullanılmalı.
Devletin piyasayı denetleme yetkisi halk yararına geliştirilmeli.
Özelleştirme amacına uygun yapılmalı, taahhütler izlenmeli.
Mesleki ve teknik eğitime önem verilmeli. 8 yıllık kesintisiz eğitimin başarısı için gerekli ek kaynaklar, gelir-servet oranında sağlanmalı.