Güncelleme Tarihi:
Akdeniz havzasında turizmin patronu olmaya aday Türkiye’nin, bu yıl hem turist sayısında hem de gelirde yeni bir rekor kırması bekleniyor. Şu anda İstanbul’da kongre turizmi etkinlikleri 2019’a kadar tüm kapasiteyi doldurmuş durumda. Türkiye 2013’te 35 milyon turist bekliyor.
BACASIZ sanayimiz turizm, bu yıl da hem gelirde hem turist sayısında rekor kırmaya hazır. Küresel krizde Avrupa pazarında hafif gerileme yaşasa da yeniden çıkış ivmesi yakalayan Türk turizmi Akdeniz havzasında turizmin patronu olmaya aday. Ekonomisi hızla büyüyen ve vatandaşlarınıng elir düzeyi yükselen Türkiye son yıllarda hem iç turizmini büyütüyor hem de yurtdışına gönderdiği turist sayısını artırıyor.
Kıyı işletmelerindeki sıkıntılar hızla giderilmeli
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, hükümetin kıyı işletmelerinin sıkıntılarını bir an önce çözmesi gerektiğini anlatıyor. Ayık, “Kıyı Kanunu ile ilgili iyileştirme yapılmadı. Kıyı kullanımıyla ilgili ciddi belirsizlikler devam ediyor. İşletmelerin önündeki kıyılar ve buralarda hizmete dönük yapılaşmayla ilgili sıkıntılar var. Siz, işletme olarak kıyıyı denize ulaşma amacıyla düzenliyorsunuz ama orada yapı kısıtlaması var (6 metrekare yer yapabiliyorsunuz) tuvalet, duş, yeme içme ihtiyacı için bu yetmiyor.
ALKOL KONUSU NETLEŞMELİ
· Alkol yasasıyla ilgili endişemiz devam ediyor. Turistik işletme belgeli tesislerin muafiyetleri vardı, bunların kaldırılacağı konuşuluyor. Sonucu bilmiyoruz ama eskiden var olan muafiyetlerin korunması şart. Turizm açısından en önemli konu bu.
· Yabancı personelin çalışma müsaadeleriyle ilgili bir iyileştirme yok. Bu konuyu daha önce çok konuştuk öylece kaldı. Bir de sezon dışı dönemlerde personel maaşları üzerindeki giydirilmiş yüklerin hafifletilmesini istiyorduk ki bu konuda ortada kaldı. Vergi ve SGK yükleri sezon dışında mutlaka hafiletilmeli.
· Bundan sonra yatırımlarda da daha seçici olmak lazım. Bölgelere göre yatırım ihtiyaçlarını yeniden ele alıp belirlemek gerekiyor. Planlama şart. Çünkü her bölgenin farklı ihtiyaçları olabilir. İstanbul’la ilgili de çok ciddi planlamaya ihtiyaç var. 2020 olimpiyatları, Kanal İstanbul Projesi, Üçüncü Köprü,
yeni Havalimanı, İstanbul’a çok büyük değer katacak. THY’nin gösterdiği performansla İstanbul’daki turizm rakamları ciddi yükselecek. Ama bunların yanısıra projelerle yatak kapasitesinin artışını iyi ayarlamak lazım. Atıl kapasite yaratmamak lazım.
TUROB: İçki yasağı korkutuyor
TURİSTİK Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm sektörü olarak şu anda işlerin iyi gittiğini ancak, en önemli risklerin Suriye krizinin Türkiye’ye yansıması ile içki yasağı konusundaki yeni düzenlemeler olduğunu söylüyor. Bayındır, “İçki konusu önemli. Çünkü yıllarca yaptığımız tanıtımlar bir anda boşa gidebilir” diyor ve yeni otel yatırımları konusunda da şöyle uyarıyor: Yatırımcı otel yatırımı yapıyor ama akıllıca yapması lazım. Çünkü, çok iyi fizibilite yapmalı. Şu anda çok fazla ve çok hızlı otel inşa ediliyor. Önümüzdeki birkaç yılda İstanbul’da 15-20 bin yatak daha devreye girecek.
Gerçekten çok
büyük oteller yapılıyor. Tamam; İstanbul ticaretin ve finansın merkezi oluyor ve ona hazırlık yapıyoruz ama arz talep dengesi bozulursa fiyatlar bir anda iner. Dolayısıyla oteller kârlı olamazlar. Kıran kırana rekabet tuzağına düşmemeliyiz. Müşteri çoğaldıkça yatak sayısı artmalı.