‘Kongre’de 2019’a kadar doluyuz

Güncelleme Tarihi:

‘Kongre’de 2019’a kadar doluyuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 00:00

Acentacının, otelcinin yüzü gülüyor rekorlar geliyor.

Haberin Devamı

Akdeniz havzasında turizmin patronu olmaya aday Türkiye’nin, bu yıl hem turist sayısında hem de gelirde yeni bir rekor kırması bekleniyor. Şu anda İstanbul’da kongre turizmi etkinlikleri 2019’a kadar tüm kapasiteyi doldurmuş durumda. Türkiye 2013’te 35 milyon turist bekliyor.

BACASIZ sanayimiz turizm, bu yıl da hem gelirde hem turist sayısında rekor kırmaya hazır. Küresel krizde Avrupa pazarında hafif gerileme yaşasa da yeniden çıkış ivmesi yakalayan Türk turizmi Akdeniz havzasında turizmin patronu olmaya aday. Ekonomisi hızla büyüyen ve vatandaşlarınıng elir düzeyi yükselen Türkiye son yıllarda hem iç turizmini büyütüyor hem de yurtdışına gönderdiği turist sayısını artırıyor.

/images/100/0x0/55eb153df018fbb8f8a9eaf2




TÜRSAB: REKORLAR BEKLİYORUZ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, şöyle konuşuyor: “Bu yıl gayet iyi gidiyoruz. İstanbul, kültür ve kongre turizminde 1 numaraya oturdu. İstanbul’a gelen turist sayısının bu yıl 13 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Yılın ilk rekorunu 14 mayısta müze ziyaretinde kırdık. O gün, 113 bin kişi müzelere giriş yaptı ve bu tarihi rekor oldu. Kruvaziyer ve kongre turizminde, kültür ve sağlıkta İstanbul çok öne çıktı. Antalya tatilin, İstanbul ise kültür ve kongrenin başkenti oluyor. 2019 sonuna kadar İstanbul kongre turizmi açısından tüm mekanlarını doldurmuş durumda. Bu yıl Türkiye’mize 35 milyon turist, 26 milyar dolar gelir turizm geliri bekliyoruz.

OTEL YATIRIMLARI HIZLANDI

İstanbul’da şu anda 127 bin yatak kapasitemiz var, 50 bin daha yapılacak. Şu anda 30 otel projesinin yapımı devam ediyor. Yabancı kredi kartıyla yapılan harcama yüzde 60 arttı. İstanbul tam bir turist kenti oluyor. İstanbul’un büyük projeleri yapılırken zorluk çekeceğiz ama sonuçta çok iyi olacak. Bizce Galataport, 10 sene önce bitirilmiş olmalıydı. Yeni havalimanı bittiğinde dünyanın en büyük geçiş noktası olacağız. Bizim planlarımıza göre cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 2023’te İstanbul’a 25 milyon turist gelecek. Türkiye genelindeki iç turizm 35 milyona ulaşacak. 2013’te Türkiye’nin yabancı turist rakamları ise 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir olacak.

EFES’E KONGRE MERKEZİ YAPTIK

Kuşadası’na Efes Kongre Merkezi yaptık. Açılış için Sayın Başbakanımızdan ranedvu bekliyoruz. 150 milyon liralık bir yatırım oldu ve Avrupa’nın en akıllı binası çıktı ortaya. Projeyi TÜRSAB, Bakanlık, Aydın İl Özel İdaresi birlikte yaptık. Mardin’de 14-16 Haziran’da İnanç Turizmi Sempozyumu düzenliyoruz. Bölge içinçok önemli bir turizm konusu ve geliştireceğiz. Diyarbakır ve Malatya’da bölge teşkilatımızı açtık. Çözüm süreci başarılı olursa Güneydoğu’da otel yatırımlarında patlama olur. Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, turizm açısından çok hızlı gelişir. Bir yerde huzur varsa orada turizm de çok önemli birsektör haline gelir. İzmir kruvaziyerde çok iyi gidiyor. Böyle devam ederse Ege, turizmde eski günlerine dönecek. Bütün Akdeniz’de artık turizmde karar veren yönlendiren ülke konumuna yükselmiş durumdayız. Ciddi miktar da turist de gönderiyoruz. Yunanistan’a 1 milyonu geçtik.

Haberin Devamı

Kıyı işletmelerindeki sıkıntılar hızla giderilmeli

Haberin Devamı

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, hükümetin kıyı işletmelerinin sıkıntılarını bir an önce çözmesi gerektiğini anlatıyor. Ayık, “Kıyı Kanunu ile ilgili iyileştirme yapılmadı. Kıyı kullanımıyla ilgili ciddi belirsizlikler devam ediyor. İşletmelerin önündeki kıyılar ve buralarda hizmete dönük yapılaşmayla ilgili sıkıntılar var. Siz, işletme olarak kıyıyı denize ulaşma amacıyla düzenliyorsunuz ama orada yapı kısıtlaması var (6 metrekare yer yapabiliyorsunuz) tuvalet, duş, yeme içme ihtiyacı için bu yetmiyor.

ALKOL KONUSU NETLEŞMELİ

·  Alkol yasasıyla ilgili endişemiz devam ediyor. Turistik işletme belgeli tesislerin muafiyetleri vardı, bunların kaldırılacağı konuşuluyor. Sonucu bilmiyoruz ama eskiden var olan muafiyetlerin korunması şart. Turizm açısından en önemli konu bu.
·  Yabancı personelin çalışma müsaadeleriyle ilgili bir iyileştirme yok. Bu konuyu daha önce çok konuştuk öylece kaldı. Bir de sezon dışı dönemlerde personel maaşları üzerindeki giydirilmiş yüklerin hafifletilmesini istiyorduk ki bu konuda ortada kaldı. Vergi ve SGK yükleri sezon dışında mutlaka hafiletilmeli.
·  Bundan sonra yatırımlarda da daha seçici olmak lazım. Bölgelere göre yatırım ihtiyaçlarını yeniden ele alıp belirlemek gerekiyor. Planlama şart. Çünkü her bölgenin farklı ihtiyaçları olabilir. İstanbul’la ilgili de çok ciddi planlamaya ihtiyaç var. 2020 olimpiyatları, Kanal İstanbul Projesi, Üçüncü Köprü,
yeni Havalimanı, İstanbul’a çok büyük değer katacak. THY’nin gösterdiği performansla İstanbul’daki turizm rakamları ciddi yükselecek. Ama bunların yanısıra projelerle yatak kapasitesinin artışını iyi ayarlamak lazım. Atıl kapasite yaratmamak lazım.

Haberin Devamı

TUROB: İçki yasağı korkutuyor

TURİSTİK Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm sektörü olarak şu anda işlerin iyi gittiğini ancak, en önemli risklerin Suriye krizinin Türkiye’ye yansıması ile içki yasağı konusundaki yeni düzenlemeler olduğunu söylüyor. Bayındır, “İçki konusu önemli. Çünkü yıllarca yaptığımız tanıtımlar bir anda boşa gidebilir” diyor ve yeni otel yatırımları konusunda da şöyle uyarıyor: Yatırımcı otel yatırımı yapıyor ama akıllıca yapması lazım. Çünkü, çok iyi fizibilite yapmalı. Şu anda çok fazla ve çok hızlı otel inşa ediliyor. Önümüzdeki birkaç yılda İstanbul’da 15-20 bin yatak daha devreye girecek.

Gerçekten çok

büyük oteller yapılıyor. Tamam; İstanbul ticaretin ve finansın merkezi oluyor ve ona hazırlık yapıyoruz ama arz talep dengesi bozulursa fiyatlar bir anda iner. Dolayısıyla oteller kârlı olamazlar. Kıran kırana rekabet tuzağına düşmemeliyiz. Müşteri çoğaldıkça yatak sayısı artmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!