ANKA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 16:27
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) verilerine göre, kot (denim) pantolon ihracatı 2005'te 1.4 milyar dolara ulaşırken, kot pantolonun toplam dokuma konfeksiyonu ihracatı içerisindeki payı ise yüzde 28'e yükseldi.
İTKİB Genel Sekreterliği AR-GE ve Mevzuat Şubesi, "Denim Kumaş ve Denim Giysiler Üzerine Kısa Bilgiler ile 2010 Tahminleri" adlı raporu açıkladı.
İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akbalık, raporu değerlendirirken, 2003 yılı için dünyada kot pantolon satışlarının 1 milyar 931 milyon adet olduğunu ve bu satışların yüzde 37'sinin Kuzey Amerika'da, yüzde 18'inin Batı Avrupa'da, yüzde 9'unun ise Japonya ve Kore'de yapıldığını kaydetti. Gelişmiş ülkelerdeki satışların dünya pazarının yüzde 64'ünü oluşturduğunu ve bu ülkelerde dünya nüfusunun sadece yüzde 14'lük bölümünün yaşadığına dikkat çeken Akbalık, "Hesaplar, dünyadaki her üç insandan birinin her yıl bir kot pantolon aldığını göstermektedir. Bu satışların perakende piyasasındaki toplam değeri 55 milyar
dolar olduğu görülmektedir" dedi.
2010'DA PAZAR BÜYÜYECEK
Raporda, gelişmiş ülkelerdeki kot pantolon pazarının büyümeyeceği ve satışların 1 milyar 240 milyon adette kalacağı kaydedildi. Dünyanın geri kalan kısmında ise, kot pantolon satışlarının yüzde 13 oranında artarak 783 milyon adete ulaşacağı öngörüsüne yer verilen raporda, bunun toplamda dünya kot pantolon satışlarının yüzde 4.8 büyüme ile 2 milyar 24 milyon adete çıkması anlamına geldiği ifade edildi. Raporda, 2003 yılından 2010 yılına kadar olan süreç değerlendirildiğinde, 7 yılda kot pantolon ticaretinin hacimsel olarak yüzde 4.8 oranında artacağı tahmininde bulunuldu.
Dünyada yıllık kot kumaş satışlarının 8 milyar dolar değerinde olduğu tahminine yer verilen raporda, Türkiye'nin kot kumaş üretiminde dünya çapında isim yaptığı, kaliteli kumaşlarla üretilen kot giysilerin özellikle son bir kaç yılda; dokuma konfeksiyonun en sağlam kalesi haline geldiği ifade edildi. Raporda, "Markalaşma Türkiye'yi kot giysi konusunda dünyanın önde gelen tedarikçilerinden biri konumuna getirmiştir" denildi.
ÖNEMLİ MARKALAR TÜRKİYE'DEN ALIYORİHKİB raporunda, Jack&Jones, Marks Spencer, Next, Hugo Boss, Gap Inc., Dolce Gabbana, Zara, Carrefour, H&M, Armani, Only, Tommy Hillfiger, Mexx, Rifle, Topshop, Tesco, Lee, Lewis, Wrangler gibi dünyanın en önemli markaları Türkiye'den alım yaptığı kaydedildi. Türkiye'de üretilen ve kot giysi üretiminde kullanılan kaliteli kot kumaşların konfeksiyon haline getirilmeksizin kumaş olarak da ihraç edildiğine dikkat çekildi.
Raporda, 2004 yılında 283.9 milyon dolar değerinde 89 milyon metrekare kot kumaş ihraç eden Türkiye'nin 2005'te de ihracatını metraj olarak yüzde 8, değer olarak da yüzde 3 oranında artırdığı belirtildi. Türkiye geçen yıl 291.7 milyon dolar değerinde 96 milyon metrekare tok kumaşı ihraç etti.
Türkiye'den en fazla kot kumaş İtalya'ya ihraç edildi.. Ardından İstanbul AHL Serbest Bölgesi ve Polonya gelirken, 2005 yılında 2004 ve 2005 yılları kıyaslandığında Polonya, ABD ve Tunus'a yapılan ihracatta yüzde 75'lere varan artışlar yaşandı.
Kot kumaş ithalatının ise ihracatın miktar olarak hemen hemen iki katı değer olarak da yüzde 40 kadar fazlası olduğuna dikkat çekilen raporda, 2005 yılında kot kumaş ithalatının önceki yıla kıyasla metraj olarak yüzde 1, değer olarak yüzde 5 kadar düştüğü ve 365.9 milyon dolara toplam 131.3 milyon metrekare kot kumaş ithalatı yapıldığı vurgulandı.
1.4 MİLYAR DOLARLIK PANTOLON İHRAÇ EDİLDİRapora göre, 1997 yılında 16.9 milyon adet olan kot pantolon ihracatı, 2005 yılında altıya katlanarak 96.1 milyon adete yükseldi. Değer olarak ise 1997 yılında 162 milyon dolar olan kot pantolon ihracatı, 2005'de 1.4 milyar dolara yaklaştı.
DAHA ÇOK BAYAN KOTU İHRAÇ EDİLDİTürkiye'nin toplam dokuma konfeksiyon ihracatı içerisinde kot pantolonların payı düzenli şekilde arttığına işaret edilen raporda, 1999'da yüzde 9 olan kot pantolon ihracatının toplam dokuma konfeksiyon ihracatı içerisindeki payı 2005'te yüzde 28'e yükseldiği vurgulandı.
Türkiye dünyanın önde gelen kot pantolon tedarikçilerinden olmakla birlikte, az bir miktar kot pantolon ithalatı da yapıyor. Raporda, 1997 yılında 4.9 milyon dolar değerinde kot pantolon ithal edilirken, bu oran 2005'te 41.7 milyon dolara yükseldi. Kot pantolon ithalatı miktar olarak da son dokuz yıl içerisinde on bir kat arttı.
En fazla kot pantolon ithal edilen ülkelerin başında İtalya, Ege Serbest Bölgesi, Polonya, Bangladeş ve Tunus geliyor.