Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN, borsasının dörtte biri büyüklüğündeki Coca Cola Hellenic’in ülkeden çıkıp merkezini İsviçre’ya borsasını da Londra’ya taşıyacağını açıklaması ülke ekonomisini iyice zora soktu. Bu büyük çıkış ülke ekonomisi üzerine etkilerini süreç tamamlanmadan göstermeye başladı. Coca-Cola’nın gelecek sene Atina borsasından çıkarak Londra borsasına kote olacak olması, Yunanistan Borsası’nda işlem gören hisselerin toplam değerini yaklaşık 39.2 milyar dolardan 31 milyar dolara düşürecek.
YÜZDE 86 DEĞER KAYBI
Geçtiğimiz kasım ayından 273 milyar euro ile zirveleri göre Yunan borsası yüzde 86 değer kaybı yaşarken bu büyük çıkış ile borsa değeri 35.2 milyar dolar olan Vietnam borsasından daha küçük olacak. Piyasa değeri bakımından Yunanistan’ın en büyük şirketi olan Coca Cola Hellenik’in (HBC) Yunanistan borsasının göstergesi olan ASE endeksi üzerindeki ağırlığı yüzde 23 seviyesinde bulunuyor. Şirketin piyasa değeri ise 6.23 milyon euro. 28 ülkede faaliyet gösteren ve bünyesinde 40 binden fazla kişi çalışan HBC’nin geçen seneki satış toplamı ise yaklaşık 7 milyar dolar.
YENİ ÇIKIŞLAR OLABİLİR
Londra Borsası’na geçiş sonrasında Coca Cola HBC New York’ta da listelenebilecek. Moody’s tarafında 15 Haziran’da notu A3’ten Baa1’e çekilen Coca Cola HBC ile ülkeye dair korkular artarken yeni şirketlerinde çıkış haberlerinin de gelebileceği konuşuluyor. Hükümetin şirketlerin yaşadığı zorlukları görmesi gerektiği yönünde artan yorumlar dikkat çekiyor.
Kitap yakma geleneği bitti
EKONOMİK kriz yüzünden Yunanistan’da bir gelenek daha tarihe karışıyor. Özellikle ortaokul ve liselerde yıllardır ders yılı sonuda öğrencilerin kitaplarını yakmaları ya da toplu şekilde çöpe atmaları geleneği yasaklandı. Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarının basılması için her yıl 25 milyon euro harcadığını tespit ederek, kitapların öğrenci velilerinin zimmetine yazacağını ve ders yılın sonunda da iade edilmelerini isteyeceğini açıkladı. Kitaplarını iade etmeyen öğrenciler para cezası ödemek zorunda kalacaklar.
Yunan firmalar Türkiye’ye geliyor
TÜRK giyim firmaları Yunanistan’ı terk ederken, Yunan giyim firmaları ise ekonomik kriz karşısında Türkiye’den medet umuyor. BSB, İstanbul Şişli ve İzmir Alsancak’da iki mağaza ile Türkiye piyasasına girdi. Yunanistan’ın dört bir yerinde mağazaları bulunan Furlis ise Türkiye’de İntersport’u satın aldı. Yunanistan 1 numaralı oyuncak mağazalaır “Jumbo” da Türkiye piyasasına girmeye hazırlanıyor. Bu karşı, 2005 yılında Atina’da açılan The Mall alışveriş merkezindeki İnci, Mavi, Machka ve İpekyol mağazalarını kapattılar. The Mall’da Türk firması olarak sadece Koton kaldı. Kathimerini gazetesi, İpekyol’un Yunan piyasasından çekilmesini “Yunan tüketicinin ihtiyaçları ile ilgili araştırma yapılmadan kısa sürede 8 şube açmasına” bağladı. Gazete, Mavi Jeans’ın rekabete dayanamadığını, İnci Kundura’nın ise şirketin Türkiye’deki sorunları yüzünden kapandığını ileri sürdü. Yorgo KIRBAKİ/ATİNA