‘Komiser’ planı Sarkozy’den döndü Yunanistan’a 5 gün süre verildi

Güncelleme Tarihi:

‘Komiser’ planı Sarkozy’den döndü Yunanistan’a 5 gün süre verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2012 00:00

Brüksel’deki Avrupa Birliği liderleri zirvesinde, Yunanistan’a hem 130 milyar Euro’luk ‘2’nci Kurtarma Paketi’, hem de 100 milyar Euro’luk borcun silinmesini öngören 206 milyar Euro’luk tahvillerin yeniden yapılandırılması (PSI) görüşmelerini tamamlaması için hafta başına kadar süre tanındı.

Yunanistan’ın 20 Mart’ta vadesi gelen 14.5 milyar Euro borcu ödeyebilmesi için 13 Şubat’a kadar her iki anlaşmayı da imzalaması gerekiyor. Zirvede ayrıca, Lukas Papadimos hükümetini destekleyen üç parti liderinin (Pasok lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi partisi lideri Andonis Samaras ve aşırı milliyetçi Laos partisi lideri Yorgo Karancarefis) uygulanacak ekonomi politikası için yeniden taahütte bulunmaları da istendi.

Yunanistan sorunu için

Brüksel’deki zirve çalışmaları sırasında Almanya, Belçika, Hollanda ve Avusturya, Yunanistan sorununun görüşülmesini istedi. Bunun üzerine Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos dün sabah 05.00’e kadar mesai yaptı. Papadimos önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü, ardından da AB Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker, AB Komisyonu’nun Para ve Finansal İşler Sorumlusu Olli Rehn ve Avrupa Merkez Bankası’ndan Jörg Asmussen ile toplantıya katıldı.

AB’den ince ayar

Juncker toplantıdan sonra “AB Yunanistan’dan artık icraat bekliyor. Yunanistan’ın raydan çıkan istikrar programı tekrar raya oturtulmalı. Bunu açıkça Papadimos’a anlattık” dedi. Papadimos ise, hem Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan “Troyka” ile 2. kurtama paketi hem de PSI için görüşmelerin haftasonuna kadar tamamlanacağına inandığını belirtti. Papadimos, “Yunanlı milletvekilerin vatanın çıkarlarını ön planda tutarak gereğini yapacaklarına da eminim. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için bugün birlik içinde olmamız şart” diye konuştu.

Atina’ya Sarkozy ‘kıyağı’

Bu arada, Almanya’nın Yunanistan’ın mali işlerinin Euro Bölgesi ekonomi bakanlarının belirleyeceği bir komisere teslim edilmesi önerisi şimdilik rafa kaldırıldı. Önerinin zirvede gündeme gelmesi özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin müdahalesiyle önlendi. Sarkozy “Bu öneri demokratik, mantıklı ve sonuc verici değildir. Kimsenin velisi olacak değiliz” dedi.

Saç tıraşı iki bankanın birleşmesini engelledi

HER 100 Euro’luk tahvilin 50 Euro’sunun silinmesi, 15 Euro peşin ödeme yapılması, geriye kalan 35 Euro için de 30 yıllık yeni tahvil verilmesi formülüne dayanan ve Yunanistan’ın 100-103 milyar Euro’luk borcunun silinmesini sağlayacak PSI (saç tıraşı olarak tanımlanıyor) işlemi yüzünden Yunanistan’ın ikinci (Alpha Bank) ve üçüncü (Eurobank) büyük bankalarının birleşmesi suya düştü. Alpha Bank, PSI zararının Eurobank’dan çok daha az olacağından bu işlem tamamlanıncaya kadar birleşme için görüşmeleri askıya aldı. Eurobank ise, “Birleşme kararı iki bankanın kasım ayındaki genel kurul toplantılarında onaylandı. O tarihte de Yunan devlet tahvilleri için PSI işlemi yapılacağı biliniyordu” diyerek Alpha Bank’ın kararına tepki gösterdi.

Draghi: 25 ülkenin anlaşması bölgede güveni sağlayacak

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmanın Euro Bölgesi’ne güveni pekiştireceğini bildirdi. Draghi, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 25 ülkenin önceki gün Brüksel’deki gayriresmi zirvede imzaladığı bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, bölgeye güvenin güçleneceğini vurguladı. Yeni anlaşmanın bütçe birliğine doğru ilk adım olduğuna işaret eden Draghi, Euro Bölgesi’nin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) temmuz ayında yürürlüğe girecek olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Independent: Cameron vetosu sulandırdı

BRÜKSEL’de varılan mali anlaşmayı Çek Cumhuriyeti ile birlikte reddeden İngiltere’nin Başbakanı David Cameron, özellikle partisinin AB’ye şüpheyle bakan milletvekilleri tarafından aralık ayındaki vetosunu “sulandırmakla” eleştiriliyor. Independent gazetesi, Cameron’un partisinin milletvekillerinin saldırılarına maruz kalacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen ay Euro’yu kurtarmak için gündeme getirilen anlaşmayı veto eden Cameron, milletvekilleri tarafından kahraman ilan edilmişti. Ancak şimdi, geri adım attığını düşünen milletvekillerinin öfkesiyle karşı karşıya. Başbakan Cameron kendisini ‘Krizden çıkması için Euro Bölgesi’nin önünde engel olmak istemedik’ sözleriyle savunsa da bugün Parlamento’da yapacağı konuşmada eleştiri yağmuruna tutulacak.”

Anlaşmada ne var

AVRUPA Birliği’nin 27 ülkesinin 25’i, mali entegrasyonu güçlendirmek ve bütçe disiplinini sağlamak için daha sıkı kurallar getirme konusunda anlaştı. İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışında 25 ülkenin anlaşmayı 1 Mart’ta imzalayıp Ocak 2013’te yürürlüğe sokması bekleniyor.
Anlaşmaya göre ‘bütçe disiplininden’ taviz veren ülkelere yaptırım uygulanacak.
Ülkelerin hazırladıkları yıllık bütçeler yürürlüğe girmeden Brüksel’in denetiminden geçecek.
Üye ülkeler anlaşmayı anayasalarına ekleyecek.
Buna göre, bütçe açıkları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) göre yüzde 0.5’i geçmeyecek.
Avrupa Adalet Divanı, bütün ülkelerin kurallara uymasını sağlayacak.
Anlaşmaya uymayanlar otomatik olarak cezalandırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!