Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, beklenenden daha ılımlı geçen kış mevsimi sayesinde Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasının da düştüğünü açıkladı. Yıldız, geçtiğimiz yıl yaşanan aşırı soğukların bu kış yaşanmamasının kendileri için iyi bir gelişme olduğunu dile getirerek, “Sırf bu kasım- mart arası 5 aylık dönemde hedeflediğimizden 800 milyon metreküp daha az doğalgaz çekmişiz. Neredeyse 1 milyar metreküp, bu bizim için iyi bir şey. Parasal karşılığına bakarsak, tam rakam veremeyiz ama mertebe olarak 500 milyon dolara yakın Rusya’ya daha az ödeme gerçekleştireceğiz. Biz o kadar daha fazla çekebilmeye karşı altyapımızı hazırlamıştık. Müşteri taleplerini hazırladık” diye konuştu.
OLUMLU BİR ŞEY YOK
Antalya’da düzenlenen Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, 4 milyar metreküplük doğalgazın daha Rusya’dan özel sektör eliyle getirilmesi konusunda gelinen son noktaya ilişkin ise şunu söyledi: “Biz tekrar teklifimizi yineleyeceğiz. Çünkü biz 4 milyar metreküpün piyasadaki liberalleşme hedeflerimiz, özel sektörün doğalgaz ticaretinde daha çok payının olması hedefine uygun olduğuna inanıyoruz. Teklifin kabul görmesi halinde yine özel sektör Gazprom’la görüşmelerini yapabilecek. Şu ana kadar Gazprom bize olumlu bir şey söylemedi. Kamudan özel sektöre geçmesi konusunda Gazprom’un bir çekincesi yok. Biz bunu 6 milyar metreküpte daha önce yaptık.”
TÜRKLER SİBİRYA’YA ÇIKIYOR
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Rusya’da yapacağı yeni bir projeyi de ilk defa açıklayan Yıldız, “TPAO’nun, Macaristan Petrol şirketi MOL ile Sibirya’da ortak bir petrol çalışması yapma durumu ortaya çıktı. Önümüzdeki ay sonuna kadar netlik kazanacak” diye konuştu. Enerji Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgilere göre, TPAO ile Macar MOL, Sibirya’nın Volga-Ural bölgesinde Baytugan üretim sahasında ortaklık yapmak için görüşmelerde sona geldi. 1950’li yıllarda keşfedilen sahada bugüne kadar yaklaşık 50 milyon varil petrol üretildiği belirtiliyor. Hedef ise 2040 yılına kadar 100 milyon varil daha petrol üretilmesi. Kaynaklar, burada ortaklık olması durumunda iki şirketin Sibirya’da başka sahalarda daha birlikte arama ve üretim projeleri gerçekleştirebileceği bilgisini vererek, “Baytugan sahasında bugün günlük 6 bin varil üretim gerçekleşiyor. Hedef bunu 12 bine çıkarmak. TPAO, 100 milyon varillik üretimin yarısına ortak olmuş olacak” diye konuştu.
10 dolarlık düşüş 4 milyar dolar
YILDIZ, “Petrol fiyatları düşük seyrederse Türkiye’nin ithalat faturasına büyük etkisi olur mu” sorusunu şöyle yanıtladı: “Petrol fiyatlarının 100 veya 90 dolarda kalması durumunda, doğalgazda petrole dayalı bir fiyat oluştuğu için gaz fiyatları da düşer. Yalnız onlar 6 ve 9 aylık faz farklarıyla takip ediyor. Bir yıl boyunca petrol 100 dolar olsun, petrol ve gaza şu an ödediğimizden 4 milyar dolar daha az öderiz.”
Gazprom’la üçüncü ülkelerde ortaklık
IRAK’ın Badra sahasında Gazprom Neft ile ortak projeleri olduğunu hatırlatan Yıldız, “Ruslarla Irak’ta ve üçüncü ülkelerde daha fazla petrol üretimi yapmak istiyoruz” dedi.
Çözüm süreci kaçak elektriğe yansır
ÇÖZÜM sürecinin elektrikte yüksek kayıp kaçak oranlarının azalmasında etkili olacağına inandığını dile getiren Yıldız, “Terör örgütünün ‘Siz ödemeyin’ gibi telkinleri vardı. Bunun kalmayacağına inanıyorum. Gücü yetmediği için ödeyemeyen vatandaşlar varsa ilk hedef, sulamadaki tüketim. Sulamadaki kaçak enerji dengemizi bozuyor” dedi.
2013’te arz fazlamız var
AVRUPA’daki küçülmenin doğalgazı çok etkilediğini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: “Doğalgaz talebinde yüzde 15’lere varan küçülmeler var. Aslında buradan bir noktaya ben atlamak istiyorum: Hatırlarsanız altı ay önce Türkiye’de doğalgazda arz sıkıntısı olacak deniliyordu, özel şirketler doğal gaz bağlantısı yapamıyoruz diye şikâyette bulundular. Daha sonra BOTAŞ hepsiyle kontrat yaptı. Altı ay içinde gazda arz sıkıntısı lafından, gazdaki fazlaya geliyoruz. Öte yandan bu yazın nasıl geçeceğini bilmiyoruz. Kavurucu bir yaz geçmesi bizim için artan enerji talebi demek. Ama biz ona da hazırlıklıyız. Şu an hem doğalgaz, hem elektrikte 2013 yılı itibariye arz fazlamız var.”