Güncelleme Tarihi:
Yenilenebilir enerji içinde çalışmalar yürüten Baymak, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğu teklifle okulların kendi elektriğini üretebilmesi için çalışmalar yapıyor.
Türkiye’de 5 milyon standart kombinin yoğuşmalı kombi ile değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, değişim için bile proje şartı olmasının engel görüldüğünü ifade etti. İstanbul’da İGDAŞ’ın proje çizimi şartının kaldırdığının altını çizen Çolak, “Projenin maliyeti 350 lira. Bu değişimle beraber İstanbul’da sorumluluk üretici firmaya verildi” dedi.
KAZAN DAİRESİ ÇATIDA
Standart kombilerin yoğuşmalı kombi ile değiştirilmesiyle beraber vatandaşların minimum yüzde 25’lik tasarruf sağlayabaileceğini kaydeden Çolak, yoğuşmalı kombilerin yanında evlere güneş kollektörü kurulmasıyla beraber enerji maliyetlerinde yüzde 15’lik daha azalma olabileceğini belirtti. Çolak, “Kombi kendisini 1 yılda amorti ederken güneş kollektörüde 6 yılda kendini amorti ediyor” dedi. Yeni sistem duvar tipi kazanlarla, kazan dairesinin kötü algısını değiştirdiklerini dile getiren Çolak şunları söyledi: “Yeni yasalara göre 2 bin metrekareden büyük alana sahip yapılarda merkezi sistem kurulması şartı var. Biz de merkezi sisteme uygun doğlagazla çalışan bir sistemle hizmet veriyoruz. O büyük kazanların yerine 15 tane kombi büyüklüğünde olan sistemi yan yana kullanıyoruz. Kazan daireleri olmayan yapıların çatılarına bile bu sistem kurulabiliyor.
Okullar elektriğini üretebilir
GEÇEN yıl 250 ile 300 okulda kazan dairesi değişimi yaptıklarını ifade eden Ender Çolak, “Okullar minimum yüzde 25 tasarruf sağladı. MEB’e başvurduk. Kabul edilirse okullar kendi elektirğini üretebilecek” dedi .
Çiftçiye ‘güneş’ desteği
TARIMSAL sulama projesi içinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Çolak, mazot kullanmadan güneş pili ile sulamanın yapılabildiğini belirtti. Devletin çiftçiye destek verdiğini söyleyen Çolak, “Bu sistem çiftçiye ek maliyet olmuyor” diye konuştu.