Koltuğa 11.2 katrilyon borçla oturacaklar

Güncelleme Tarihi:

Koltuğa 11.2 katrilyon borçla oturacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2004 01:30

Bugünkü seçimlerin sonucunda sandıktan çıkacak 3 bin 231 belediye başkanının çoğu, karşısında ciddi bir borç yükü bulacak. Türkiye'deki belediyelerin toplam borç yükü 11.2 katrilyon liraya ulaşıyor.

Borçlar yüzünden yeni başkanları Hazine'yle sıkı pazarlık bekliyor.

BUGÜN yapılacak yerel seçimlerin sonunda sandıktan çıkacak olan 3 bin 231 belediye başkanının büyük bölümü, toplam 11 katrilyon liranın üzerinde borçla işe başlayacak.

16'sı büyükşehir ve kalan 3 bin 215'i il, ilçe, belde olan belediyelerin, geçen şubat ayı sonu itibariyle İller Bankası, SSK, vergi ve Hazine garantili dış borçlarının toplamı 11 katrilyon 215 trilyon lirayken, bu rakamın, seçim yapıldığı tarih olan bugün itibariyle 11 katrilyon 400 trilyon liranın üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

502'Sİ TEMİZ

Ancak, bütün belediyeler borç batağında görünmüyor. Türkiye çapında toplam 502 belediyenin borçsuz olduğu dikkati çekiyor.

Diğer taraftan, bazı belediyelerin 2004 yılı gelirleriyle İller Bankası borçlarını karşılayabilecekleri, buna karşılık 800 kadar belediyein bu gelirlerle vergi, SSK ve dış kredi borçlarını ödemesinin mümkün olamayacağı belirtiliyor. Belediyelerin toplam borçlanmalarının yüzde 15 kadarı İller Bankası'na olan borçlardan oluşuyor. Kalan yüzde 85 ise diğer borç kalemlerinin toplamını temsil ediyor.

3 bin 231 belediyenin 1054'ünün İller Bankası'na borcu bulunmuyor. Diğer taraftan belediyelerin İller Bankası'na olan 1 katrilyon 609 trilyon liralık borcunun yüzde 75'i, 148 belediyenin borcundan oluşuyor. Geriye kalan yüzde 25 ise 2 bin 29 belediyenin toplam borcunu temsil ediyor.

BORÇ LİDERİ

Toplam 11 katrilyon liranın üzerindeki belediye borçlanmasında en yüksek borca sahip belediyeler arasında İzmit Büyükşehir Belediyesi başı çekiyor. İzmit'in 3 katrilyon 328 triyon lira borcu bulunuyor. Belediyenin bu borcunun 3 katrilyon 177 trilyon lirasının vadesinin geçmiş olduğu belirtiliyor.

İzmit'ten sonra en yüksek borçlanmaya sahip belediye Ankara Büyükşehir Belediyesi ve kayıtlarda tam 1 katrilyon 618 trilyon liralık borcu olduğu görülüyor.

En borçlu üçüncü belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bu belediye de 1 katrilyon 50 trilyon liralık borca sahip.

32 belediyenin 10 yıllık geliri borçlara yetmiyor

TOPLAM
borçlanmaları 11 katrilyon liranın üzerine çıkmış olan belediyelerden 32 tanesinin durumu ise ayrıca ‘vahim’ olarak nitelendiriliyor. Bu 32 belediyenin gelecek 10 yıldaki toplam gelirlerinin mevcut borçlanmalarını karşılayamayacak düzeyde oldukları ifade ediliyor. Belediyelerle ilgili yeni yasal düzenlemelerin gelir sorunu yaüşayan bu belediyeler için çözüm yolunda atılmış önemli adım olabileceği belirtiliyor.

Belediyelerin üç tasarısı hazır

İSTANBUL
Büyekşehir Belediyesi'nin eski başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti hükümeti ile birlikte yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasında iddialı. Hükümeti, belediyeleri özellikle gelir açısında rahatlatabilmek için üç ayrı kanun tasarısı gündeme getirdi.

Belediyelerin özellikle gelir ve giderlerini dengeleyebilmelerinden yana olan AK Parti hükümeti Büyükşehir Belediyeleri Kanun Tasarısı, Belediyeler Kanun Tasarısı ve İl Özel İdareleri Kanun Tasarı olmak üzere iç ayrı kanun tasarısı hazırladı.

Gelirleri, 2464 sayılı Belediye Gelirler Yasası ve Emlak Vergisi Yasası'na dayalı olan Belediyeler, bu üç tasarının yasalaşmasıyla farklı bir gelir yapısına kavuşacak. Yeni yapılanmalarıyla sınırlandırılmalarından, ölçeklenmelerine, yönetim yapısındaki farklılıklardan gelir paylaşımına kadar farklı hale ğelecek olan belediyeler, ayrıca kendilerine özgü vergiler de oluşturabilecek ve gelir kalemleri geliştirebilecekler.

Belediyelerin gelir kalemleri

İlan ve Reklam Vergisi

Eğlence Vergisi

Akaryakıt Tüketim Vergisi

Haberleşme Vergisi

Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi

Yangın Sigorta Vergisi

Temizlik ve Aydınlatma Harcı (kaldırıldı)

İşgal Harcı

Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı

Kaynak Suları Harcı

Tellallık Harcı

Hayvan Kesim, Muayene, Denetleme Harcı

Sağlık Belgesi Harcı

Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı

Bina İnşaat Harcı

Kayıt Suret Harcı

Muayene Ruhsat Rapor Harcı

İmar Harcları

İşyeri Açma İzni Harcı

Su Harcamalarına Katılma Payı

Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı

Yol Harcamalarına Katılma Payı

Genel bütçe tahsilatının yüzde 6'sı belediyelere aktarılıyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!