Güncelleme Tarihi:
ABD’nin California eyaletinde içeceklerde bulunan 4-MEI maddesinin kanserojen kabul edilmesi üzerine, içecek firmalarına baskıların artmasıyla Coca-Cola ve Pepsi de tedarikçilerinden karamelin üretim sürecine ilişkin bir değişikliğe gitmelerini ve bu maddenin azaltılmasını istedi. Söz konusu değişiklikler California’da satılan ürünler için geçerli olacak ve kademeli olarak yayılacak. Yapılan içerik değişikliği tüketiciler tarafından tat olarak fark edilmeyecek.
Tedarikçiyle değiştirecek
Coca-Cola Türkiye’den yapılan açıklamada, ABD’nin California Eyaleti’nde, karamel içeren ürünlerin içeriğindeki 4-MEI maddesinin oranının Kamu Yararına Bilim Merkezi (CSPI) tarafından azaltılmasının talep edildiği belirtilerek, “Coca-Cola şirketi, California eyaletinde resmi otoritenin talebini karşılamış ancak iddiaları kabul etmemiş ve konuyla ilgili hukuki süreç başlatmıştır” denildi. Coca-Cola’nın formülünde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağı vurgulanan açıklamada, “California eyaletine özel olarak sadece tedarikçilerimizden karamelin üretim sürecine ilişkin bir değişikliğe gitmeleri istenmiştir. Coca-Cola olarak Türkiye’de ürettiğimiz ürünler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylanır. Ürünlerimizin uluslararası kalite standartlarında olması ve tüketicilerimizin bize karşı güvenini sağlamak ve korumak en önemli önceliğimizdir” ifadeleri yer aldı.
Eyalete uygun standartlar
PepsiCo da benzer bir açıklamada bulunarak, formül değişikliğinin söz konusu olmadığını, Pepsi markası için karamel boyası üreten şirketlerden, artık bunu sadece ABD’nin California eyaletinde belirlenen yeni standartlarda uygun olarak üretmelerinin istendiği kaydedildi. PepsiCo’nun açıklamasında, Avrupa Gıda Güvenligi Kurumu (EFSA), Kanada Sağlık, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) karamel boyasının ve onun içinde eser miktarda bulunan 4-MEI maddesinin, kola ve diğer çok sayıdaki yiyecek ürününde kullanımının güvenli olduğunu belirttiği de yer aldı.
4-MEI nedir?
4-MEI, fırınlama, ısıtma gibi pişirme işlemleri sürecinde gıdalarda doğal olarak eser miktarlarda oluşabilen bir madde. Fırınlanmış yiyecekler, kahve, ekmek, soya sosu, bazı biralar ve karamel gibi gıdada bulunuyor.