Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin iki taraf arasında müzakarelere geçildiğinde ilginç bir noktayı ‘‘Kurbanlık hayvanın satışı ve kesimi’’ oluşturacak. Mevzuatında insan haklarının yanısıra hayvan haklarına da büyük önem veren AB, Türkiye'deki gibi hijyen ve doğal ortamdan yoksun, hayvanların hareket özgürlüğünü kısıtlayan ‘‘Kurbanlık pazarı’’ kurulması ile bahçelerde ve sokak ortalarında hayvanlara can çekiştiren bilinçsiz kesimi de yasaklıyor.
AB'nin hayvan kesimine getirdiği şartlar nedeniyle özellikle Almanya'da yaşayan Türkler, Kurban Bayramları'nda yaptıkları kesimler nedeniyle sorunlar yaşamışlardı. İslam'a göre hayvanın canlı kesilmesi ve kanı akması gerektiğinden hareket eden Türkler, Almanya'da kurbanlarını gizlice tuvaletlerde ve banyolarda kesince, Alman gazetelerine haber olmuşlardı.
AB normlarına göre, kurbanlık hayvan satışı sadece mezbahalar ile çiftliklerde mümkün. Kesim de aynı şekilde mezbahalarda veya çiftliklerde yapılmak zorunda. AB mevzuatı, kesimden önce hayvanın beynine verilen elektrik şokuyla bayıltmayı öngörüyor. Böylece hayvanın kesim sırasında ‘‘Bilinçli’’ can çekişmesi önleniyor. İslam'a göre kurbanın kanı akması gerektiği için, şoklamanın hemen ardından kesim gerçekleşiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, elektrik şoklamasıyla bayıltılan hayvanın kurban olarak kesilebileceğini bildirildi. Diyanet'in konuyla ilgili fetvasında, ‘‘Canlı olarak kesilmek kaydıyla kurbanlık hayvanın elektrik şoku ile bayıltılarak kesilmesi caizdir’’ denildi.