Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2002 09:17
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler, Türkiye'nin ekonomik durumunda kalıcı iyileşmenin, Türk hükümetinin, ekonomik düzelme, enflasyonu azaltma ve sürdürülebilir borç ödemesinde reform gündemini uygulamaya kesintisiz devam etmesiyle kazanılacağını belirtti.
Köhler, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, Türkiye ile yeni stand-by anlaşmasını onaylayarak ilk etapta 9 milyar dolarlık krediyi serbest bırakmasının ardından bir açıklama yayınladı.
Horst Köhler, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Türk hükümeti, güçlendirilmiş bir orta vadeli programla, 11 Eylül'ü takiben yaşanılan şoka uygun şekilde yanıt verdi.
Yeni program bankacılık sektörünü temizlemeyi, mali düzenlemeleri sağlamlaştırmayı ve dalgalı kur rejimi çerçevesi içinde enflasyonu indirmeyi hedefliyor ve eğer devamlı olarak uygulanırsa olası gelecek şoklarla karşılaşıldığında ekonomiyi uzun dönemde daha sağlam hale getirecek.
Türkiye'nin, piyasa istikrarının iyileştirilmesi ve güvenin sağlanmasıyla elde ettiği sürekli iyileşme ve büyüme performansındaki son düzelme cesaret vericidir. Yetkililer şimdi büyümenin önündeki temel engelleri kaldırarak orta dönemde bu iyileşmeyi sürdürme kararlılığı için eyleme geçmelidir.
Bu, bankacılık sisteminin rehabilitasyonu, kamu kaynaklarının etkili yönetimi ve özel yatırımlarile dinamik özel sektörün büyümesini destekleyecek bir ortamın oluşturulmasına işaret ediyor.
Kamu borçlarındaki azalmanın sürdürülebilir hale getirilmesi, orta dönemde faiz dışı bütçe fazlasının yüksek olmasını gerektirecek. Bu davergi ve harcama politikalarında temel reformlarla sağlanabilir. Kamu sektörü istihdamında planlanan azalma, kalıcı bir bütçe düzenlemesi sağlanmasında ve kamu yönetiminin etkililiğinde kilittir.
Sosyal bedeli en az olacak şekilde uygulanmalıdır. Son yıllarda bütçe sisteminde önemli ilerlemenin kurulmasıyla yetkililer, kamu alımları, vergi sisteminin düzenlenmesi ve kamu istihdamı ve bütçe kurumlarının sağlamlaştırılmasında daha da ilerleyecektir."
Horst Köhler, açıklamasına şöyle devam etti: "Enflasyonu sürekli olarak düşürmek ekonomik büyümeyi sağlayacak istikrarlı bir makro ekonomik ortamın kazanılmasında ve dalgalı kur rejiminin başarısında merkezi olacaktır. Belirlenen enflasyona ulaşmak için,
Merkez Bankası resmi enflasyon hedefine başarılı geçiş hazırlıklarını tamamlarken, temel para hedeflerine sadık kalacaktır.
Devlet bankalarının reformu, program çerçevesinde sağlanan ana kazanımlardan biridir ve şimdi her çaba, önce bu bankaların operasyonel yeniden yapılandırılmasına ve ardından da özelleştirilmesine yöneltilmelidir. Hükümetin, özel bankalara sermaye desteği sağlanmasını öngören yasal düzenlemeyi oluşturmadaki güçlü çabaları kutlamaya değer.
Yetkililerin zorlu ekonomik programı uygulamayı kuvvetle sürdürmesi ve programa ilişkin yenilenen siyasi birlik, Fon'un, Türkiye'nin reform ajandasına verdiği istisnai desteği haklı çıkarmaktadır."