Güncelleme Tarihi:
Ekonomideki iyileşme, Koç Grubu'nu da yılın ilk üç ayı için öngörülenden daha iyi sonuçlara taşıdı. Koç Topluluğu yılın ilk üç ayında yüzde 15 büyüdü. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, ‘‘Rahmi Koç'un 2000'in ilk günlerinde açıkladığı ‘Müthiş bir dalga yakaladık' görüşünün gerçekleştiğini büyük bir keyifle izliyoruz’’ dedi.
TÜRKİYE ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler Koç Holding’e de yansıdı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Komitesi Uygulamadan Sorumlu Üyesi Temel Atay, üç aylık dönemde hedeflerin üzerine çıktıklarını söyledi. Atay, ‘‘Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un 2000 yıllarının ilk günlerinde kamuoyuna açıkladığı ‘Müthiş bir dalga yakaladık' görüşünün gerçekleşmekte olduğunu büyük bir gurur ve keyifle izliyoruz’’ dedi.
Koç Holding tarafından bir yıldır sürdürülen ve dün dördüncüsü gerçekleştirilen ‘‘Basını ve Kamuoyunu Bilgilendirme’’ toplantısında konuşan Atay, ‘‘Koç Topluluğu, 2000 yılında Türkiye için öngörülen büyümenin iki katı düzeyinde, yüzde 12 fiziki büyüme hedeflemişti. Topluluğumuz birinci üç aylık bölümü hedeflerin üzerinde tamamladı ve dolar bazında yüzde 15'lik büyümeyi yakaladı’’ dedi.
Atay, milli gelirde geçen yıl yüzde 6.4 ile savaş yıllarından sonraki en büyük küçülmenin ardından, ekonominin ilk çeyrekte toparlanmaya ve göstergelerin büyüme sinyali vermeye başladığını söyledi.
ÇARKLAR DÖNÜYOR
2000 yılının ilk çeyreğinde, ekonomik çarkların yeniden dönmeye başladığını belirten Atay, Türkiye’nin önünün açıldığını ve ekonomik dengelerin yerine oturmaya başladığını söyledi. Atay, ‘‘Türkiye'nin konumu, önemi, performansı herkes tarafından kabul edilmiştir, daha da önemlisi özgüvenimiz tazelenmiştir’’ dedi.
2.4 MİLYAR DOLAR SATIŞ
Koç Topluluğu şirketlerinin satışları 1999 yılının ilk üç aylık çeyreğine göre dolar bazında yüzde 15 artarak 2.4 milyar dolara ulaştı. İhracat ise yüzde 14 artışla 185 milyon dolara çıkarken, topluluğun bütün şirketlerinin kár toplamı dolar bazında yüzde 226 artış göstererek 135 milyon dolara yükseldi. Topluluk yıl sonunda 7 katrilyonluk satış hacmi hedefliyor. Yıl sonunda vergi öncesi net kar hedefi ise 600 trilyon lira olarak açıklanıyor.
Zarardaki Tofaş büyümeyi ateşledi
KOÇ Topluluğu şirketlerinde, sabit fiyatlarla toplam satış artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı. Bu da 1.3 milyar dolarlık artışı ifade ediyor. Geçen yıl Koç Grubu'nun en fazla zarar ettiği sektör olan otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketler, 2000 yılının ilk üç ayında topluluğu ateşleyen şirketler oldu. Geçen yılın aynı döneminde 19 trilyon zararı gözüken Tofaş Fabrikaları, bu yılın aynı döneminde zararını 7.5 trilyona indirdi. 1999 yılının ilk üç ayında 24.8 trilyon satış gerçekleştiren Tofaş, bu yılın ilk üç ayında yüzde 160 oranında artışla 64.8 trilyon liralık satış rakamına ulaştı. Grubun diğer şirketlerindeki üç aylık sonuçlar da şöyle:
FORD OTOSAN: Ford Otosan'ın geçen yılın ilk üç ayında 28.9 trilyon lira olan satışları bu yılın aynı döneminde yüzde 190 artışla 90.4 trilyon liraya ulaştı. Ford Otosan da geçen yılın aynı döneminde 2.9 trilyonluk zararının 1.5 trilyona indirdi.
OTOKAR: Otokar satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 artırarak 14.2 trilyonluk satış elde etti.
MİGROS: 2000 yılının ilk üç ayında en fazla satış yapan şirket yine 137.4 trilyon ile Migros oldu.
ARÇELİK: Migros'u 185.6 trilyon lira ile Arçelik izledi. Tüketim Grubu'ndaki yüzde 19'luk artışın yüzde 14'ünü Migros gerçekleştirdi. Temel Atay, Türkiye ekonomisi ile Koç'un paralellik taşıdığına işaret ederken de 11 ayrı iş kolunda ve 98 şirketiyle gerçekleştirilen performansın, ülkenin ekonomik göstergelerinin kısa süre içinde iyileşeceğinin ipuçlarını taşıdığı kanaatini dile getirdi.
Ürünlere enflasyonun altında zam yaptılar
BU yılın ilk üç ayda Tofaş, ürünlerine yüzde 8.6, Aygaz 8.2, Migros yüzde 9.9, Otosan 11.3, Trakmak yüzde 9.3, Otoyol yüzde 8.2, Demirdöküm yüzde 7.5 oranında zam yaparken Arçelik-Beko ürünlerine zam yapılmadı. Koç şirketlerindeki ortalama yüzde 8.4'lük zam oranı; TEFE'de yüzde 13.5, TÜFE'de yüzde 11.9 olarak gerçekleşen enflasyonun altında kaldı.
Bu yılın ilk üç ayında en fazla zarar eden şirket de Döktaş oldu. Geçen yılın aynı döneminde artıda olan Döktaş bu yıl yüzde 260 gerilemeyle ilk üç ayı zararda kapattı. Euro ile ihracat gerçekleştiren Döktaş, Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesiyle büyük zarara uğradı.
Koç Topluluğu'nda sabit fiyatlarla otomobildeki satışlar yüzde 43, ticari vasıta satışları yüzde 24, Otosan satışları yüzde 76, Dayanıklı Tüketim Grubu geçen yıla göre başabaş, enerji yüzde 31, Tüketim Grubu yüzde 19, finans yüzde 12 artış gösterirken, Turizm yüzde 10, Traktör de yüzde 50 küçülerek üç ayı zararla kapattı.
Enflasyon daha hızlı düşecek
TEMEL Atay, enflasyonun önümüzdeki dönemde daha hızlı düşeceğini belirterek, Türkiye ekonomisinde üç aylık dönemde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: ‘‘Enflasyonda düşme eğiliminin başladığını görüyoruz. Özellikle çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel imalat sanayii fiyat artışlarının geçen ay yüzde 1.9’da kalması, enflasyonun çok daha hızlı bir düşüşe geçeceğinin önemli bir göstergesi. ’’
Önümüzde şimdi Türk Telekom ihalesi var
İKİNCİ GSM ihalesinde yabancı ortaklarının yaptığı değerlendirme doğrultusunda bu fiyatı ekonomik bulmadıklarını belirten Temel Atay, ‘‘İş Bankası'nın ihaleye girdiği Telecom İtalia bu fiyatı verdi. Kendilerini tebrik ediyorum. Şeffaf ve başarılı bir ihale oldu’’ dedi. Yabancı ortaklarını bu konuda eleştirip eleştirmedikleri sorusuna ise Atay şu cevabı verdi: ‘‘Kendi ortağımıza kesinlikle suçlama getirmedik. Diğer dört konsorsiyumdaki yabancılar da aynı görüşteydi ki, ihaleye katılmadı. Şimdi Türk Telekom için hazırlanıyoruz. GSM bitti diyemeyiz. Çünkü Türk Telekom'un içinde de GSM operatörü olacak’’ diye konuştu. Atay, Türk Telekom'un özeleştirilmesi ihalesine aynı ortaklarla girebilecekleri gibi farklı ortaklıklara da açık olduklarını söyledi.