Koç'tan Kalaşnikof'ta üretilen otoya motor

Güncelleme Tarihi:

Koçtan Kalaşnikofta üretilen otoya motor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Koç Grubu, silahıyla ünlü Kalaşnikof'la ilginç bir işbirliğine girdi. Koç, Kalaşnikof'un İjevsk, tesislerinde üretimine başlanan ‘Orbita’ adlı yeni otomobil için 4 bin motor gönderdi.

Koç Grubu, dünyaca ünlü Rus yapımı Kalaşnikof otomatik silahların üretildiği fabrikada, otomobil üretecek. Koç'un Kalaşnikof'un İjevs şehrindeki İJMAŞ fabrikasında ortaklaşa üreteceği otomobiller üçüncü ülkelere satılacak.

Sovyetler Birliği döneminde ağırlıklı olarak Kalaşnikof otomatik silahları üreten İJMAŞ yan ürün olarak Moskoviç marka oto da çıkarıyordu.

Koç Grubu ile İJMAŞ arasında büyük ölçüde tamamlanan anlaşmanın detayını açıklayan Rus tarafı temsilcisi Tofik Nagiyev ‘‘Türkiye'den Fiat lisanslı ilk 4 bin motor İjevsk'e ulaştı bile. Bu motorlar burada ‘Orbita' adını verdiğimiz yeni otomobil kasasına konacak’’ dedi.

Fabrikada yılda 60 bin otomobil üretilmesinin planlandığını söyleyen Tofik Nagiyev satış fiyatı 6-7 bin dolar olan otomobiller için Suriye’den 3 bin adetlik sipariş aldıklarını kaydetti. Nagiyev, ‘‘Bir sonraki safhada Koç Grubu'nun sağladığı motorla donatılmış ‘Orbita'yı aynı ortaklık şeklinde Türkiye'ye kaydırmayı düşünüyoruz’’ diye konuştu.

İJMAŞ yetkilisi Koç Grubu’yla ortak oto üretimi yanı sıra silah konusunda da Türkiye'de yeni girişimler içinde olduğunu söyledi. Trabzon yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı Kalaşnikof marka otomatik silahların tamirini yapacak fabrika kurulmasını planlayan İJMAŞ yetkilileri, bu işe girmeyi düşünen Türk şirketleriyle temas halinde olduklarını vurguladılar.

KOÇ RUSYA'DA ATAKTA

Koç Grubu Rusya ve Türk Cumhuriyet'lerinde dış ticaret şirketi Ram aracılığıyla faaliyetlerini yürütüyor. Ramstore adıyla Moskova'nın en büyük hipermarketini açan Koç, Özbekistan'da da kamyon ve ticari araç üretimi için ortak yatırım yapıyor. Koç'un Özbekistan'daki otomotiv yatırımını Otosan yürütüyor. Koç, bunun dışında bu pazarlara otomobil ve ticari araç ihracatı yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!