OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2003 00:00
Koç Topluluğu'nun gıda sektöründeki şirketleri Maret, Pastavilla ve Set Süt, Tat Konserve Sanayii çatısı altında birleştirildi. Birleşmenin amacı, gittikçe zorlaşan rekabet şartlarında daha etkin hareket edebilmek olarak açıklandı.Tat Konserve, Maret, Pastavilla ve Sek Süt'ün olağanüstü genel kurulları İstanbul'da yapıldı. Genel kurullarda, Maret, Pastavilla ve Sek Süt'ün Tat Konserve bünyesinde birleşmesi kararları alındı. Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Hasan Yılmaz, Tat'ın Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kendileri açısından çok önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını kaydetti.    Şirketlerin kendi alanlarında tek tek çok iyi olduğunu, birleşmeyle oluşacak sinerji sayesinde ölçeklerini büyüteceklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: ''Yeni bir Tat şirketi yaratarak boyutumuzu katlamak, önemli verimlilik ve tasarruflar sağlamak istiyoruz. Bu tasarruflarımızla çok daha rekabetçi, etkin ve güçlü Türkiye'nin önde gelen gıda şirketlerinden birini yaratacağız. Amacımız, gittikçe zorlaşan rekabet şartlarında daha etkin hareket edebilmek ve rekabet gücümüzü artırmak.''    Alınan kararlara göre, 31 Aralık 2002 tarihli bilançolar dikkate alınarak, SEK, Maret ve Pastavilla tüm aktif ve pasifleriyle Tat tarafından devralınacak. Ayrıca, bu şirketlerin malları ve borçları da Tat tarafından yönetilecek.     AKTİF TOPLAMLARI YAKLAŞIK 159 TRİLYON LİRA Birleşmeyle birlikte 4 şirketin aktif toplamı, 31 Aralık 2002 tarihli bilançolarına göre yaklaşık 159 trilyon liraya ulaşıyor. Tat Konserve'nin 31 Aralık 2002 tarihli bilançosuna göre, aktif toplamı 88 trilyon 868 milyar 131 milyon lira. Şirketin net karı 11 trilyon 140 milyar 760 milyon lira olarak gerçekleşti. Aktif toplamı 38 trilyon 3 milyar 177 milyon lira olan Maret'in aynı dönemdeki zararı ise 4 trilyon 557 milyar 55 milyon lira oldu.   Sek Süt'ün aktif toplamı 59 trilyon 571 milyar 761 milyon lira olarak belirlenirken, zararı 118 milyar 506 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Aktif toplamı 14 trilyon 257 milyar 457 milyon lira olan Pastavilla'nın net dönem karı ise 726 milyar 714 milyon lira oldu.    1967'de kurulan Tat, domates salçası, domates püresi, soyulmuş domates, doğranmış domates, ketçap, sebze konserveleri, reçeller, meyve suları, hazır
yemek,
balık konserve, dondurulmuÅŸ gıda, turÅŸular, közlenmiÅŸ biber ile kendi ihtiyacı olan boÅŸ teneke kutu ve kapak üretiminde uzmanlaÅŸtı. TAT, önemli ölçüde ihracata yönelik çalışıyor.  Maret de et ve et mamullerinin hijyenik ÅŸartlarda, en yeni teknolojiye göre üretimini saÄŸlamak ve ihracat olanakları yaratmak amacıyla 1984'de kuruldu. 1928 yılında Ä°smail Hakkı Ulukartal tarafından kurulan Pastavilla, 1982'de anonim ÅŸirkete dönüştü ve Ulukartal Makarnacılık Sanayi olarak kayıt edildi. 1992'de Pastavilla markası ile pazara ürünler sunmaya baÅŸlayan ÅŸirketin adı 1994'de Pastavilla Kartal Makarnacılık olarak deÄŸiÅŸtirildi. Şirketin hisselerinin tamamı 1995 yılında Koç TopluluÄŸu bünyesine geçti.     SEK ÖZELLEÅžTÄ°RÄ°LMÄ°ÅžTÄ°Â SEK Süt Endüstrisi Kurumu Sanayi de Türkiye'de süt üretiminin geliÅŸmesini saÄŸlamak ve tüketiciye en kaliteli, saÄŸlıklı, hijyenik doÄŸal ürünler sunmak amacıyla 1963 yılında Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı olarak kuruldu. 1968 yılından itibaren KÄ°T olarak faaliyet gösteren SEK'in tüm iÅŸletmeleri ve Türkiye genelinde marka kullanım hakkı ayrı ayrı olmak üzere 1995'de özelleÅŸtirildi. SEK'in Ä°stanbul iÅŸletmesi, sektörde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki sanayici ve gıda toptancılarından oluÅŸan 164 kiÅŸilik bir grup tarafından satın alınırken, 13 Haziran 1997 tarihinde Koç TopluluÄŸu küçük ve büyük sermayenin birlikte çalıştığı modele öncülük etmek üzere ÅŸirketin yüzde 68'ine sahip oldu.Â
button