Sadi ÖZDEMİR-Cüneyt UZUNOĞULLARI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2002 01:50
Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, ‘‘Türkiye'ye yabancı sermaye girişini ateşleyecek güç Türk Telekom'dur’’ dedi. Koç, Türkiye'de bazılarının Türk Telekom'un başarılı olmasını istemediğini öne sürdü.
KOÇ Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Türkiye'ye yabancı sermaye girişini ateşleyecek gücün Türk Telekom olduğunu söyledi. Türkiye'de özellikle özel sektörde Türk Telekom'un başarısını istemeyenlerin sayısının isteyenlere göre çok daha fazla olduğunu öne süren Koç, ‘‘Bu ülkede her şey nasıl oluyor da Türk Telekom'un aleyhine çalışıyor anlamak mümkün değil. Bunun için bizi yönetenleri sorgulamak lazım’’ dedi.
Kaya Ramada Ötel'de yapılan Bilişim Zirvesi'nde konuşan Ali Koç, Türk Telekom'un özelleştirilmesi konusundaki çalışmalar ve yabancı sermaye stratejisi konularında şöyle konuştu:
‘‘Bence Türk Telekom'un para ve know how temini için herhangi bir ortağa ihtiyacı yok. Kazandığını Hazine'ye vermek zorunda olmasa, kendi altyapı yatırımlarını da kendi başına yapabilecek güçte. Ancak bir ülkenin telekom şirketine yabancı sermaye girişinin çok başka açılardan önemi var. Bu yüzden Türk Telekom'un da stratejik yabancı ortağı olmalı. Türk Telekom'a yabancı sermaye ortak olursa, Türkiye'nin çok büyük ihtiyacı olan yabancı sermaye girişi başlar ve bütün sektörlere yayılır. Birçok ülkede bu iş böyle oldu. Türkiye'ye yabancı sermaye girişini ateşleyecek olan Türk Telekom olacaktır. Küresel rekabeti başarmak için de Türk Telekom'un hızla bölgesel güç olması gerekiyor.’’
REKABETSİZ ÖĞRENİLMEZ
Ali Koç, Türk Telekom'un bölgesel güç olabilmesi için gerekli olan rekabet gücü konusundaki tartışmalar üzerine de şunları söyledi:
‘‘Türk Telekom rekabete hazır mı değil mi? Bence rekabet etmeyen hiçbir kurum rekabete hazır olamaz. Bunu en iyi Koç Grubu olarak biz biliyoruz. Koç Holding kapalı bir ekonomide pek fazla rekabet yaşamazken, 1996'da Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'ne girince rekabetin ne olduğunu çok iyi öğrendik. Arçelik'in rekabet konusundaki başarılarıyla geldiği nokta belli. Arçelik bizim için ne ise Türk Telekom da Türkiye için o'dur. Bu yüzden rekabete açılması gerekir.’’
Yıllardır Türk Telekom'un özelleştirilmesinin tartışıldığını hatırlatan Ali Koç, hálá bu konuda kararsızlık görüldüğünü, bunun da rekabetin geleceği konusunda bazı endişelere yol açtığını söyledi. Koç, ‘‘Zaten bu sektörde çok ciddi rekabet sorunları, haksız rekabet var. Mesela GSM işinde ne kadar haklı rekabet var? 16 ay sonra Türk Telekom'un tekel konumu kalkınca bu rekabet ne kadar haklı şekilde sürebilecek’’ dedi. Koç, şu anda ABD'de ya da Avrupa'da telekomünikasyon piyasasında öyle tek bir formül ya da başarılı tek bir model olmadığını, Türkiye'nin de bütün bu modelleri inceleyip birçoklarındaki aksaklıkları ayıklama imkanı bulunduğunu söyledi.
ALTYAPININ ÖNEMİ
Telekomünikasyon alanında altyapı tekelinin kalkıp kalkmamasından daha çok mevcut ya da kurulacak altyapıların nasıl kullanılacağının önem taşıdığını kaydeden Ali Koç, ‘‘Bu konuda kurallar önemli, sistemin çalışması, işlemesi önemli’’ dedi. Koç, Türk Telekom'un kurduğu altyapının tamamını bundan sonra yeniden kurmanın hem akıllıca bir girişim olmadığını hem de kaynakların verimli kullanımı açısından ülkenin genel faydasına bir sermaye harcaması sayılmayacağını anlattı.
Bilişim'e Koç çıkarmasıKOÇ Holding CEO'su Bülent Özaydınlı bilgi toplumunu oluşturma yolunda devletin yönlendirici rol oynaması gerektiğini söyledi. Koç Topluluğu Grup Başkanları ile birlikte CeBİT Eurasia Bilişim 2002 Fuarı'nı ziyaret eden Özaydınlı, Koç Bilgi Grubu pavyonunu ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bilişim Fuarı'nda e-devlet pavyonu ve diğer standlardan etkilendiğini belirten Özaydınlı, devletin sadece kendi işlemlerini elektronik ortama taşımasının yeterli olmadığını belirterek, ‘‘Devlet bilgi toplumunu yaratma konusunda yönlendirici olmalı, bu konuda planlama yapılmalı’’ dedi.
CeBİT Eurasia Bilişim 2002 Fuarı'na Koç Topluluğu Grup Başkanları Koç Holding CEO'su Bülent Özaydınlı ile birlikte toplu olarak katıldılar. Özaydınlı Koç Holding Merkezi'nde yapılan toplantının ardından grup başkanlarıyla birlikte toplu olarak fuara gelmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi. Fuar ziyaretine, Koç Holding CEO'su Özaydınlı ile birlikte Stratejik Planlama ve İnsan Kaynakları Grup Başkanı Mehmet Ali Berkman, Tüketim Grubu Başkanı Hasan Yılmaz, Finansman Grubu Başkanı Rüşdü Saraçoğlu, Fiat Grubu Başkanı Aydın Çubukçu, Denetim Mali Grubu Başkanı Nadir Özşahin, Turizm İnşaat Grubu Başkanı Bülent Bulgurlu ile Yan Sanayi ve diğer otomotiv şirketleri Grup Başkanı Selçuk Gezdur katıldı.