Orhan SAAT/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren Koç Holding bünyesindeki RMK Marine Gemi Yapım Sanayii ve Deniz Taşımacılığı İşletmesi AŞ’ne iş güvenliği yeterliliğini inceleyen müfettişlerin düzenledikleri rapor doğrultusunda tersaneye 30 gün iş durdurma cezası verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü müfettişleri,
Koç Holding bünyesindeki RMK Marine Gemi Yapım Sanayii ve Deniz Taşımacılığı İşletmesi AŞ’nde inceleme yaptı. İnceleme sonucu hazırlanan raporda, tersanede, ’kimyasal parlayıcı ve patlayıcı maddelerin açıkta bulunması ve parlama ve patlamaya zemin oluşturması’, ’elektrik kablolarının elektrik çarpmasına yol açabileceği’, ’korkuluk bulunmaması nedeniyle çalışma sırasında işçilerin yüksekten düşme tehlikesinin olması’, ’işçilerin baretsiz çalıştığının görülmesi’, ’kızağın altında bulunan yemekhanenin tavanın çökme ihtimali’ bulunduğu, bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla tersanenin geçici olarak kapatılması yönünde görüş bildirildi.
Tersane mühürlendi
Dün toplanan ve raporu değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Komisyonu’ndaki üyeler, 3’e karşı 1 oyla, tersanenin 1 ay süreyle geçici olarak kapatılması yönünde karar aldı. Rapor, Tuzla Kaymakamlığı aracılığı ile Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilerek, tersane mühürlendi.
Bir üye yetişemedi
Bu arada, kapatma kararı çıkan toplantının, RMK Tersanesi adına komisyonda bulunması gereken bir yetkilinin yetişememesi nedeniyle toplantının 4 kişiyle yapıldığı ileri sürüldü. Toplantıda karar karşı 1 ret oyunu ise RMK Tersanesi’ndeki sendika temsilcisinin verdiği, bu temsilcinin yat anlaşması ve bir askeri ihalesi bulunduğu gerekçesiyle, ’sadece eksikliklerin bulunduğu bölgelerde lokal kapatma uygulanması’ görüşünü savunduğu kaydedildi.
Eksikler kapanınca açılabilirTersanenin bildirilen eksiklikleri tamamladıktan sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden yeniden inceleme isteyerek, ’eksikliklerin giderildiğine dair’ rapor alındığı takdirde, geçici kapatma süresinin beklenmeden yeniden açılabileceği bildirildi. RMK Marine Kurumsal İletişim Bölümü’nden yapılan açıklamada, "Bugün saat 11.40 itibariyle RMK Marine tersanesinde eksiklikler tamamlanıncaya kadar geçici olarak çalışma durdurulmuştur" denildi.
Üretimini yurt dışına satıyor KOÇ Holding bünyesine 1997 yılında katılan RMK Marine, süper yat, askeri ve ticari gemiler üretiyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un yürüttüğü RMK Marine, Tuzla Bölgesi’nin en büyük kızaklarından birine sahip. Tersanede 30 bin DWT ve 180 metreye kadar ticari gemiler, 80 metreye kadar süper yat inşa edilebiliyor. İnşa ettiği ticari gemilerin tamamına yakınını yurtdışına ihraç eden RMK Marine askeri gemi imalatında da tecrübeli.
Süper yat üretimi için imza attı RMK Marine Temmuz 2007 tarihinde de, uzun mesafeli yelkenli yatlar konusunda uzmanlaşmış İngiliz Oyster Marine şirketiyle, Türkiye’de 30 ile 37 metrelik yelkenli süper yat üretimi için anlaştı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Oyster Marine’in CEO’su Richard Matthews arasında dün Kalamış Marina’da imzalanan anlaşmaya göre, RMK Marine’de seri olarak yılda 4 adet süper yat üretilmesi planlanıyor.
Tüpraş için tanker ürettiRMK Marine’in Tüpraş için inşa ettiği ’T.Sevgi’ adlı tankeri geçen ay denize indirilirken, ’T.Damla 4’ adlı römorkör de Tüpraş’a teslim edildi. Tüpraş, RMK Marine 2 adet tanker, 4 adet de römorkör siparişi vermişti. Siparişle üretilen T.Sevgi Tankeri için özel fiyat uygulandığı ancak bu büyüklükteki bir tankerin fiyatının 20-25 milyon
Euro olduğu açıklanmıştı.
352.5 milyon Euro’luk askeri gemi üretecekSAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemi Projesi ihalesini kazanan Koç Topluluğu’na bağlı RMK Marine’le 2007 başında 352.5 milyon Euro’luk imza attı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca kullanılan hücumbotlardan yaklaşık üç kat daha büyük olacak gemilerde,
Aselsan tarafından üretilecek milli komuta kontrol sistemi kullanılacak. Yaklaşık 90 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde, tam yük deplasmanı 1900 ton olacak gemi, saatte 22 knot hız yapan gemiler üretilecek.
RMK Marin’de saptanan bazı eksiklerKimyasal parlayıcı ve patlayıcı maddelerin açıkta bulunması.
Parlama ve patlamaya zemin oluşturması.
Elektrik kablolarının elektrik çarpmasına yol açabileceği.
Korkuluk bulunmaması nedeniyle çalışma sırasında işçilerin yüksekten düşme tehlikesinin olması.
İşçilerin baretsiz çalışması.
Kızağın altında bulunan yemekhanenin tavanının çökme ihtimali.
İnsanla test yapan tersane 20 gün kapandı3 işçinin öldüğü, 12 işçinin yaralandığı kazanın meydana geldiği GİSAN Tersanesi’nin faaliyetlerinin 20 gün süreyle durdurulmasına karar verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Komisyonu, kazayla ilgili müfettiş ve inceleme raporlarının tamamlanması üzerine dün akşam saatlerinde toplandı. Komisyon, raporlar çerçevesinde oy çokluğuyla iş yerinin "elektrik teması riski, basınç artışı, boğulma ve zehirlenme riski, tavan çökmesi riski ile kimyasal parlayıcı ve patlayıcı maddelerin parlama ve patlama riski" nedeniyle faaliyetlerinin 20 gün süreyle durdurulması yönünde karar aldı.