Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2006 00:00
Uzun vadeli stratejik planlarını otomotiv, perakende, enerji, finans ve beyaz eşya sektörleri üzerine kuran Koç Holding, Demirdöküm, İzocam ve Döktaş’taki hisselerini satmayı planlıyor. Koç’un bu kararında 4.1 milyar dolarlık Tüpraş ödemesinin de etkili olduğu, bu üç şirketin satışından elde edilecek gelirin kredi geri ödemelerini kolaylaştıracağı belirtiliyor.
OTOMOTİV, perakende, enerji, finans ve beyaz eşya sektörlerinde büyümeye devam eden ve stratejik planlarını da bunun üzerine kuran
Koç Holding, inşaat malzemeleri alanından çıkmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda 52 yıllık şirketi Demirdöküm ile 40 yıllık şirketi İzocam’ı satmayı planlayan Koç, bu iki şirketin yanı sıra Döktaş için de görüşmelere başladı. Üçü de halka açık olan bu şirketlere, özellikle yabancı fonların ilgi gösterdiği öğrenildi.
STRATEJİK PLAN: Koç Holding dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderdiği açıklamayla, topluluk şirketlerinden Türk Demir Döküm, İzocam ve Döktaş’ta sahip olduğu hisselerin, satış da dahil olmak üzere değerlendirilmesini gündeme aldığını duyurdu. Koç, bu konuda ön çalışma yapmak için danışmanlık şirketleriyle görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı. Açıklamada bunun "Koç Topluluğu’nun, uzun vadeli stratejik planında yer alan portföy yeniden yapılandırması kapsamında" yapıldığı belirtildi.
YABANCI FON İLGİSİ: Bu satışla ilgili bilgi aldığımız kaynaklar Koç’un özellikle son iki yıldır rasyonel bulmadığı alanlardan çıkma planı bulunduğuna ve belli başlı alanlara da yoğunlaştığına dikkat çekti. Bu kapsamda Koç’un portföy daraltmayı tercih ettiği belirtilirken, satışı gündeme alınan bu üç şirkete, en son Mey İçki’de olduğu gibi yabancı yatırım fonu şirketlerinin ilgi gösterdiği öğrenildi.
TÜPRAŞ’TA ELİ RAHATLAYACAK:
Koç Holding’in satmayı planladığı her üç şirket de sektörlerinde öncü ve lider kuruluşlar olarak tanınıyor. Üstelik bu şirketler faaliyet gösterdiği sektörlere paralel olarak büyümelerini de sürdürüyor. Shell ile birlikte Tüpraş’ın yüzde 51 hissesini 4 milyar 140 milyon milyon dolara satın alan Koç’un bu şirketleri, uzun vadeli stratejik planlarından çıkarmasında Tüpraş ödemesinin de etkili olduğu belirtiliyor. Tüpraş için yerli ve yabancı bankalardan 4.3 milyar dolar kredi alan Koç’un, dolardaki son yükselişin etkisini, bu şirketlerin
hisse satışından elde edeceği gelirle gidermeyi hesapladığı, bu satışlarla birlikte elinin rahatlayacağı yorumları yapılıyor.
860 MİLYONLUK KUR FARKI: Koç’un Tüpraş ihalesini kazandığı gün olan 12 Eylül 2005’teki kurla ödemesi gereken para 5 milyar 540 milyon YTL civarında iken, bugünkü kurla Tüpraş’ın bedeli 6 milyar 400 milyon YTL’yi buluyor. Aradan geçen 9 aylık sürede Tüpraş borcu kur farkından dolayı 860 milyon YTL artan Koç’un, yaptığı borçlanmanın 4.3 milyon dolar olduğu hesaba katılırsa bu rakam daha da yükseliyor.
Piyasa değerleri 658 milyon dolarKOÇ Grubu’nun hisselerini satmayı planladığı üç şirketin toplam piyasa değeri cuma günü kapanış değerleriyle toplam 658 milyon dolar (1 milyar 12 milyon YTL). Hisselerinin yüzde 21’i halka açık olan Türk Demirdöküm’ün piyasa değeri 357 milyon dolar (549 milyon YTL), yüzde 38’i halka açık olan İzocam’ın 177 milyon dolar (272 milyon YTL), hisselerinin yüzde 44’ü borsada işlem gören Döktaş’ın ise 124 milyon dolar (191 milyon YTL) seviyesinde. Ancak bu şirketlerde satışın gündeme gelmesi halinde, işlemlerin bu piyasa değerlerinin çok daha üzerinde olacağı belirtiliyor.
52 yıllık Demirdöküm’ün hedefi 500 milyon EuroKOÇ’un çıkmayı planladığı şirketlerden en eskisi ve en büyüğü Demirdöküm. Demirdöküm, şofben, termisifon, kombi, kazan, panel ve döküm radyatör üretiminde sektör lideri olarak tanınıyor. Bu yıl kuruluşunun 52’inci yılını kutlayan Demirdöküm, aynı zamanda sektöründe de yarım asrı geride bırakan ilk firma. 2005 yılını 341 milyon Euro konsolide ciro ve 26 milyon Euro faaliyet kárı ile kapatan Demirdöküm’ün 2006 ciro hedefi ise yüzde 47 büyümeyle 500 milyon Euro. Demirdöküm, Çin’de de yerel ortağı Chung Mei ile birlikte radyatör üretimi yapıyor. Demirdöküm, Almanya’da satın alınan panel radyatör üretim tesisinin Bozüyük’e taşıyarak Avrupa’nın bu alandaki en büyük üreticisi olmayı hedefliyor. Demirdöküm’ün, "çok uluslu küresel oyuncu" olma hedefiyle Rusya ve komşu ülkelerde de üretim planı bulunuyor.
İzocam’ın hedefi bu yıl yüzde 17 büyümek
GEBZE’deki’deki cam yünü üretimiyle başladığı faaliyetlerini 1965 yılından bu yana sürdüren İzocam, Türkiye’de bu alandaki ilk şirket. Bugün toplam 8 tesisi bulunan İzocam, cam yünü, taş yünü, polistiren malzeme, kauçuk köpük ve su yalıtım ürünleri üretiyor. Geçen yıl yine Koç bünyesinde faaliyet gösteren Tek-İz’i de bünyesine katan İzocam, İsrail’den Gana’ya kadar pek pek çok ülkeye ihracat yapıyor. İnşaat sektöründeki canlılıkla yılın ilk çeyreğinde kárını yüzde 100 artıran İzocam, bu yıl yapacağı 17 milyon Euro’luk yatırımla kapasitesini ikiye katlamayı hedefliyor. TOKİ projelerinin de etkisiyle ilk üç ayda 42.9 milyon YTL satış, 5.1 milyon YTL kár elde eden şirket, bu yıl 205 milyon YTL ciro, 30 milyon dolar ihracat ve yüzde 17 büyüme hedefliyor.
Döktaş Avrupa’nın en büyük tesislerinden
BURSA Orhangazi’de 1973 yılında kurulan Döktaş, Avrupa’nın en büyük alüminyum döküm tesisleri arasında sayılıyor. Demir ve hafif alaşımlı mamül kullanıcıları için ürettiği ham ve işlenmiş komponentler ile Türk döküm sanayinin pazar lideri olarak gösterilen Döktaş’ın, 2005 yıl sonu itibariyle 349 milyon YTL cirosu, 123 milyon Euro ihracatı bulunuyor.
Vitrine çıkan 3 şirketin hisseleri yükseldiKOÇ’tan yapılan açıklama sırasında işlem sıraları kapatılan üç şirketin hisseleri dün borsada prim yaparken, Koç Holding hisseleri değer yitirdi. Dün Demirdöküm hisseleri yüzde 6.55, Döktaş yüzde 6.62, İzocam da yüzde 7.20 değer kazandı. Koç Holding hisseleri ise yüzde 1.01 geriledi.