Koç: Politik destekli şirketleri kriz yedi

Güncelleme Tarihi:

Koç: Politik destekli şirketleri kriz yedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2002 02:03

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, holdingin genel kuruluna sunulan faaliyet raporundaki sunuş yazısında, ‘‘Güzlü şirketler kriz fırtınasını kazasız atlattı. Politik destek ve korumalarla büyümüş olanlar ise daralan pazar şartlarından olumsuz etkilenip ortadan çekildi’’ dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, İkinci Dünya Savaşı'ndan buyanaki en ağır krizle her kesimin kendi durumuyla yüzleşmek zorunda kaldığını söyledi. Koç, ‘‘Yaşanan bu krizle birlikte yüz binlerce insan işsiz kaldı. Binlerce işyeri kapandı ve yatırımlar ertelendi. Ülke fakirleşti, halkın satın alma gücü azaldı. Bu krizin getirdiği kayıplar belki de 4-5 yıllık bir süre içinde ancak kapatılabilir’’ dedi. Koç, politik destekli şirketlerin de krizle birlikte piyasadan çekildiğini söyledi.

Koç Holding'in 2002 yılı Olağan Genel Kurulu'ndaki sunuşunda; 2001 yılında ülkenin çok derin bir ekonomik krizin içine sürüklendiğini ve işdünyasının bu durumdan çok etkilendiği anlatan Rahmi Koç, ‘‘Üç çeyrek asırlık bilgi birikimimiz ve etik değerlerimizin verdiği güç ile böylesine zor bir yılda Türkiye'nin lider ve itibarlı kurumlarından biri olma hedefimizi sürdürerek tamamladık’’ dedi.

Ekonomik krizin, iş dünyasına etkilerini anlatan Rahmi Koç, şöyle konuştu: ‘‘Güçlü şirketler geçerli iş alternatiflerini uygulayarak fırtınayı kazasız atlattılar. Diğer taraftan politik destek ve korumalarla büyümüş olanlar ise değişen politikalar ve daralan pazar şartlarında son derece olumsuz etkilenerek ortadan çekildiler. Artık görülüyor ki, uzun vadede ürün ve hizmetlerine katma değer ilave edemeyen kuruluşların bu rekabet ortamında para kazanmaları mümkün olmayacaktır.’’

YOĞUN REKABET GELİYOR

Yeni ekonomik programın kronik problemleri ortadan kaldırmaya yönelik köklü tedbirleri içerdiğini belirten Koç, IMF ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşma ve sağlanan kredilerin, ülkenin dış piyasalardaki güvenilirliğini yeniden tesis edeceğini ümit ettiğini söyledi.

Önümüzdeki yıllarda alışık olmadığımız yeni bir dönem başlayacağını kaydeden Koç, ‘‘Ülkemizin kısa zamanda ekonomik ve yapısal reformları tamamlayarak istikrarlı büyümeyi yakalaması, bunların sonucunda da yabancı sermaye yatırımlarındaki ciddi artış ile daha yoğun rekabet ortamına girmesini bekliyoruz’’ dedi.

2001 yılında yaşanan krizi değerlendiren Koç, şöyle devam etti:

‘‘2001 yılının en belirgin özelliklerinden biri de siyasi alanda yaşanan mini krizlere rağmen üç parti koalisyon hükümetinin görevini sürdürmesi, hukuki ve ekonomik alanda önemli düzenlemelerin aksatılmadan yapılması oldu. IMF anlaşması gereğince uygulanmakta olan ekonomik program sayesinde, 2000 yılında ekonomik ve siyasi alanda birçok başarılı sonuç alınmasına rağmen, siyasi kararlılığın bir türlü tesis edilememesi ve yapısal reformlardaki gecikmeler nedeniyle bir güven bunalımı doğmuş ve ciddi bir krize girilmiştir. Ekonominin can damarı olan bankacılık sektörünün içine düştüğü durumun etkisiyle kriz daha da derinleşti. Reel sektörde gerek üretim gerekse kapasite kullanımında sanayi kesimi büyük kayıplar verdi. Bir yıldan az sürede yüzde 100'ün üzerinde yaşanan devalüasyon nedeniyle iç talebin aşırı kısılması ekonomiyi rekor düzeyde daralttı. 2001 yılında Türkiye ekonomisi tarihi bir küçülme gösterdi.’’

Krizin sadece 2000 ve 2001 yılında yaşanan yönetim problemlerinden değil, yıllar boyunca ihmal edilmiş kronik sorunlardan kaynaklandığının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Koç, ‘‘Türk halkı yıllarca üretmeden tüketti. Kamu kaynakları siyasi amaçlar uğruna israf edildi. Kamu sektöründe verimsizlik, savurganlık ve yolsuzluklarla yeterince mücadele edilemedi’’ diye konuştu.

Nakit temettü yerine hisse

Koç Holding, 2001 yılını 523 trilyon 314 milyar liralık aktif toplam ve 54 trilyon 806 milyar liralık net kárla kapattı. Dün yapılan olağan genel kurul toplantısında Koç Holding'in geçen yıl elde ettiği kárın 10 trilyon 400 milyar liralık kısmının ortaklara temettü olarak dağıtılmasına karar verildi. Ödenmiş sermayesi 101 trilyon 578 milyar lira olan şirketin ortakları hisse başına yaklaşık 102 lira değerinde bedelsiz hisse alacaklar.

Türkiye acı ilacı içmeye devam edecek

Türkiye'nin yapısal reformların sonuçlandırılması için acı ilacı içmeye devam edeceğini söyleyen Rahmi Koç, gerekli önlemlerin taviz vermeden uygulanması halinde ve politik kriz olmadığı taktirde 2002 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomide canlanma beklediklerini belirtti. Koç, krizden hızlı çıkışın reel ekonominin bir an evvel canlandırılmasıyla sağlanabileceğinin altını çizdi. Üreten kesimin üzerindeki ağır vergi yükünün bir kısmının da mutlaka kayıt dışı ekonominin üzerine kaydırılması gerektiğini söyledi.

Kıraç: Zirvede kalmak daha güç

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suna Kıraç, faaliyet raporunda yer alan yazısında; ‘‘Zirveye çıkmak güç, zirvede kalmak daha güçtür. 75 yıldır bu çaba ile çalıştık. Topluluğa güvenim sonsuzdur’’ dedi.

Koç Topluluğu’nun çağı yakalama yolunda bir hayli yol aldığını belirten Suna Kıraç, 1990'lı yıllarda uygulamaya başlanan Toplam Kalite Projesi ile mükemmeliyeti hedefleyen bir vizyon belirlediklerini söyledi. ‘‘Bilgi güçtür, ancak eyleme ve kazanca dönüşmelidir’’ diyen Kıraç, değişimin önce yöneticilerin bireylerin beyninde olması gerektiğini söyledi. Kıraç, şeffaflaşan ve küçülen dünyanın rekabetçi ortamında yer alabilmek için değişimi tamamlamak ve hedefleri doğru belirlemek zorunda olduklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!