‘Koç’luÄŸunu gösterdi, TÜPRAŞ’a 4 milyar 140 milyon dolar verdi

Güncelleme Tarihi:

‘Koç’luğunu gösterdi, TÜPRAŞ’a 4 milyar 140 milyon dolar verdi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 01:19

Tüpraş’ın yüzde 51’i için 9 grubun yarıştığı özelleştirme ihalesinde yarışı kazanan, 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifiyle Koç-Shell konsorsiyumu oldu. Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği bu fiyat Tüpraş’ın 4.5 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde oldu. Tüpraş’ın toplam değeri ihalede 8 milyar 11 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesinin özelleştirme ihalesinin galibi Koç-Shell konsorsiyumu oldu. İhale, 4’ü yazılı 11 sözlü olmak üzere toplam 15 turda sonuçlanırken son aşamada Çalık-Indian Oil konsorsiyumu ile karşı karşıya kalan Koç, 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazandı. Toplam piyasa değeri 4.5 milyar dolar olan TÜPRAŞ, Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği fiyat ile 8 milyar 11 milyon dolarlık değere ulaştı. Bu fiyat TÜPRAŞ’ın toplam piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde gerçekleşti.

9 GRUP YARIÅžTI:

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş’ın İhale Komisyonu Başkanlığı’nda dün gerçekleştirilen ihalede yerli ve yabancı dokuz grup yarıştı. İhaleye Ortak Gelişim Grubu(OGG), TÜPRAŞ Aqusition Cons. OGG-Petrol Ofisi OGG, PKN ORLEN SA (Polonya)-Zorlu Holding, Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey Ltd-Shell Overseas Investment B.V OGG, -Indian Oil Corp. (Hindistan)-Çalık Enerji OGG, OYAK, OMV Aktiengesellschaft (Avusturya), ENI Refining and Market Division (İtalya) ve Anadolu Taşıma OGG, -MOL (Macaristan) katıldı.

1.5 SAAT SÜRDÜ:

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş’ın başkanlığında Ankara Bilkent Oteli’nde yapılan ihalede katılım için teklif veren 9 firma ve konsorsiyum en üst düzey yöneticileri ile temsil edildi. Saat 16.00’da başlayan ihale 1.5 saat sürdü. Elemesiz yazılı turla başlayan ihalede bu aşamada piyasada değeri 4.5 milyar dolar olan Tüpraş’ın yüzde 51’i için verilen en yüksek teklif 2 milyar 780 milyon dolar oldu. Elemeli 3 yazılı tur ile devam eden ihalede, bu aşamada her turda en düşük teklifi veren bir firma elendi. Elemeli turun ilkinde en düşük teklifi veren Zorlu-PKN ORLEN SA yarıştan çekilirken, bu turda en yüksek teklif de 3 milyar 25 milyon dolar oldu. Elemeli ikinci turda en düşük teklifi veren ENI yarışma dışı kaldı. Bu turun en yüksek teklifi de 3 milyar 225 milyon dolar oldu. Elemeli son turda en düşük teklifi veren MOL elendi. Daha sonra açık artırmaya geçildi.

6 FÄ°RMA YARIÅžTI:

Yazılı turlar sonucunda kalan 6 firma ile 3 milyar 260 milyon dolarlık fiyat üzerinden açık artırmaya geçildi. Artırım aralığı da 20 milyon dolar olarak belirlenirken, açık artırmanın ilk turunda 3 milyar 480 milyon dolara ulaşıldı. Bu turda 3 milyar 640 milyon dolara çıkıldı. Açık artırmanın üçüncü turunda OMV ve Anadolu grupları çekildi. Bu turda en yüksek teklif 3 milyar 720 milyon dolar oldu. Dördüncü turda TÜPRAŞ Aqusition Cons. OGG-Petrol Ofisi OGG, çekildi.

3 FÄ°RMA KALDI:

Haberin Devamı

Bu aşamadan sonra Koç-Shell, Çalık-Indian Oil ve Oyak’ın yarıştığı ihalede Oyak’ın 3 milyar 880 milyon dolarlık teklifinin ardından Çalık-Indian Oil konsorsiyumu mola istedi. Molanın ardından Çalık-Indian Oil 3 milyar 900 milyon dolarla masaya dönerken, Tüpraş’ın toplam değerinin 7 milyon 607 milyon doları bulduğu bu noktada bu kez Oyak mola istedi. Oyak 40 milyon dolarlık artırımla döndüğü ihale masasında fiyatı 3 milyar 940 milyon dolara yükseltirken, rakipleri de 20’şerlik artırımlarına devam etti. Oyak’ın artırımı ile 4 milyar dolara ulaşan fiyatı, sırası geldiğinde Koç-Shell ortaklığı 4 milyar 60 milyarlık fiyat verdi. Bu aşamada Oyak Grubu yarışı bıraktı.

Haberin Devamı

VE KOÇ-SHELL KAZANDI:

Bu aşamadan sonra ihalede Koç-Shell ve Çalık-Indian karşı karşıya kaldı. Mola hakkını kullanan Çalık-Indian Oil 3 milyar 960 milyon dolarla yarışa devam etti. Ancak Koç-Shell korsorsiyumumun fiyatı 4 milyar 140 milyon dolara yükselttiği 11’inci turda Çalık-Indian Oil çekildiğini açıkladı. Böylece Tüpraş’ın yüzde 51 hissesi için yapılan ihalede ipi gögüsleyen Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey konsorsiyumu oldu.

Açık yarış 2 milyar 780 milyon dolarla başladı

ÂPiyasada deÄŸeri 4.5 milyar dolar olan Tüpraş’a verilen yazılı olarak verilen ilk teklifler arasında en yüksek fiyat 2 milyar 780 milyon dolar oldu.

Elemeli ilk turda verilen en yüksek teklif ise 3 milyar 25 milyon dolar oldu. İkinci turda 3 milyar 225 milyon dolar olurken, elemeli turların sonunca fiyat fiyat 3 milyar 360 milyon doları buldu.

Haberin Devamı

ÂBu aÅŸamadan sonra geçilen açık artırımda fiyat artımı 20 milyon dolar olarak belirlendi. OMV Aktiengesellschaft (Avusturya) ile baÅŸlayan açık artırımda 6 firmanın 20’şerlik artırımı sonucunda fiyat 3 milyar 480 milyon dolara yükseldi.

  Sırasıyla 20’şerlik artırım devam ederken Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey’in 3 milyar 580 milyon dolarlık fiyatının ardından Petrol Ofisi-Tüpraş Aqusition OGG konsorsiyumu mola istedi. Henüz bu aşamada Tüpraş’ın toplam değeri 7 milyar 19 milyon dolara ulaştı.

 Bu 3 dakikalık molanın ardından devam eden ihaleye Petrol Ofisi-Tüpraş Aqusition OGG, 60 milyon dolarlık bir artırımla döndü ve fiyat 3 milyar 640 milyon dolar oldu.

Koç-Shell, Çalık-Indian Oil ve Oyak’ın yarıştığı 8’inci turda Oyak fiyatı 4 milyar dolara çıkardı.

Haberin Devamı

 Son iki grubun kaldığı turlarda fiyatı 4 milyar 80 milyon doları veren Çalık-İndian oldu. 20’şer milyon dolarlık artırımla bir tur daha süren ihale Koç-Shell’in 4 milyar 140 milyon dolarlık fiyatıyla son buldu.

İHALEDE Kim hangi turda çekildi

 3. TUR: Fiyat 3 milyar 640 milyon dolar OMV çekildi, aynı turda fiyat 3 milyar 680 milyon doları bulunca Anadolu Ortak Girişim Grubu çekildi.

 4. TUR: Fiyat3 milyar 780 milyon dolar, PO-Tüpraş Aqusition OGG ihaleden ayrıldı.

 9. TUR: Fiyat 4 milyar 60 milyon doları bulunca Oyak yarışı bıraktı.

 11. TUR: Koç-Shell ile yarışan Çalık-İndian Oil 4 milyar 140 milyon dolarlık fiyat karşısında yarışı sona erdirdi.

Ä°hale bitti, baÅŸka teklif kabul edilmeyecek

 TÜRK Telekom ihalesinden sonra ortaya çıkan, ‘peşin ödeyelim, bize verin’ tartışmaları üzerine Özelleştirme İdaresi TÜPRAŞ ihalesinde uyarısını önceden       yaptı: ‘İhale bittikten sonra her       ne  gerekçe ve ad altında            olursa olsun hiçbir teklif kabul       edilmeyecektir.’

Vadeli ödemede yıllık yüzde 7 faiz işleyecek

 İHALEDE teklifler peşin esasına göre alındı. İhaleyi kazanan şirket peşin ödemeyi tercih ederse fiyatta herhangi bir indirime gidilmeyecek. Vadeli ödeme halinde ise satış bedelinin en az yüzde 50’si sözleşmeyi imza tarihinde nakit olarak ödenecek. Toplam satış bedelinin en az yüzde 25’i sözleşme imza tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde bakiye tutar ise sözleşmeyi imza tarihinden itibaren en geç iki yıl içinde ödenecek. Vadeli ödeme durumunda ABD doları üzerinden yıllık yüzde 7 faiz uygulanacak. Vadeye bırakılan bakiye meblağın vadesinin uzatılması talep edilemeyecek.

TÜPRAŞ, Türkiye’nin en büyüğü

1983 yılında İzmit Petrol Rafinerileri A.Ş.’nin (İPRAŞ) yerine kurulan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.Tüpraş’ın bünyesinde İzmit, İzmir-Aliağa, Kırıkkale ve Batman olmak üzere 4 rafineri bulunuyor. Bu 4 rafinerideki sahip olduğu 27.6 milyon ham petrol işleme kapasitesi ile Avrupa’nın 5’inci büyük rafinaj kapasitesine sahip.

3 Mart 2005’te ÖİB, Borsa Toptan Satışlar Pazarı’nda Tüpraş’taki payının yüzde 14.76’lık payını, yaklaşık 446 milyon dolara, yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara sattı. Bu satışla Tüpraş’ın halka açıklık oranı yüzde 49’u bulurken ÖİB’in hisseleri yüzde 51’e geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!