Koç, kriz beklentisine girmedi 80 milyar YTL’yi gözüne kestirdi

Güncelleme Tarihi:

Koç, kriz beklentisine girmedi 80 milyar YTL’yi gözüne kestirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 00:00

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, "2007’yi 72.5 milyar YTL’lik kombine ciroyla kapattık. Faaliyet kárımız 3.6 milyar YTL oldu. Bu yıl hedefimiz 80 milyar YTL kombine ciro, 6.5 milyar YTL de faaliyet kárına ulaşmak" dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, siyasi istikrarsızlık olmadıkça dünyadaki dalgalanmanın Türkiye’de krize yol açmayacağını savundu.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dünyadaki dalgalanmalara karşın, siyasi istikrarsızlık olmadıkça Türkiye’de kriz beklemediklerini söyledi. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu da, "2007 yılını başarıyla geride bıraktık. Konsolide ciromuz 51.4 milyar YTL’ye, kombine ciromuz 72.5 milyar YTL’ye çıktı. Faaliyet kárımız 3.6 milyar YTL, net kárımız da 2.3 milyar YTL oldu. Kárımızın içinde şirket satışlarından kaynaklanan 800 milyon YTL’lik tek seferlik rakam söz konusu. 2008’de de organik büyümemiz sürecek. Hedefimiz 80 milyar YTL’lik kombine ciroya ulaşmak. 2008 yılı kár hedefimizi de 6.5 milyar YTL olarak belirledik. İlk üç aylık verilerimiz bu hedeflerimizi yakalayacağımızı gösteriyor" dedi.

ÖNEMLİ OLAN KÁRLILIK: Mustafa Koç ile Bülent Bulgurlu, dünkü genel kurul öncesi bir sohbet toplantısı düzenledi. Mustafa Koç, "80 milyar YTL’lik kombine ciroyla dünya sıralamasında yeriniz neresi olur?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Tüpraş’ı alınca dünyadaki ilk 200 şirket arasına gireceğimizi öngörmüştük, öyle de oldu. Şimdi belki ilk 200’ün biraz altında kalabiliriz. Bunu gerçekleşmeler sonrasında göreceğiz. Bizim için bu sıralamadan önce kárlılık gelir."

TÜRKİYE’DEN FAZLA BÜYÜDÜK: 2007 yılında Koç Grubu’nun Türkiye’nin büyümesinin üzerinde büyüdüğünü vurgulayan Mustafa Koç, şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisinin büyüdüğü yıllarda Koç Grubu olarak daha fazla büyürüz. Ama Allah korusun küçülme dönemlerinde de Türkiye ekonosiminden daha fazla küçülürüz. Şimdi 2008 yılında Türkiye’nin yüzde 4-5 arası büyümesi öngörülüyor. O zaman Koç Grubu’nun büyümesi rahatlıkla yüzde 10 düzeyinde olur."

30 ÜLKEYE YERLEŞTİK: Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, grup şirketlerinin faaliyek alanları ve pazarlarına bakarak dünyanın 30 ülkesine şirketleriyle yerleştiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: "Şirketlerimiz 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ancak bugün dünyanın bir ucundan ötekine ürün göndermek rekabetçi olamıyor. Bu yüzden pazarlara yakın üretim noktaları oluşturuyoruz. Örneğin Arçelik, bunun çok güzel bir örneğini oluşturdu."

4 ANA SEKTÖR: Geçmişte Koç Grubu bünyesindeki şirketlerin faaliyet alanlarının 30’a yakın sektöre dağıldığını hatırlatan Bülent Bulgurlu, şöyle konuştu: "Dünya değişiyor, bizim de bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bu kadar dağınık sektörlerde gücümüzü korumamız söz konusu olamazdı. Bu yüzden otomotiv, dayanıklı tüketim ürünleri, enerji ve finanstan oluşan dört ana sektöre odaklandık. Bunların dışındaki birçok işten çıktık. Şunu da hiç gözardı etmedik. Stratejiler değişmez kurallar değildir. Gerektiğinde yenilenebilir."

Tüpraş, yeni rafineri kurar gibi 2 milyar dolar yatıracak

BÜLENT Bulgurlu, Tüpraş’ı Koç Holding bünyesine katmalarının ardından enerjideki büyüme stratejilerini daha da öne çıkardıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Tüpraş’ı aldıktan sonra toplam 630 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım Tüpraş’ın kendi kaynaklarıyla oldu. Şimdi siyah ürünleri iyice azaltmak, yerine motorin, benzin, jet yakıtı gibi beyaz ürünleri artırmak amacıyla 1.5-2 milyar dolarlık yeni bir yatırım başlatıyoruz. Bu yatırımın devreye girmesiyle siyah ürünler yeniden işlenerek beyaz ürüne dönüştürülecek. 1.5-2 milyar dolarlık yatırım, neredeyse yeni bir rafineri kurmaya denk gelen bir yatırımdır. Bunun bir adım sonrası da söz konusu üretim aşamasının ardından ortaya çıkacak artık kokları değerlendirmek üzere elektrik üretmek olacak. Bu konuda arkadaşlarımız çalışıyor. Teknik ayrıntıları belli oldukça kamuoyuyla paylaşacağız."

Bozulmayı kaygıyla izliyoruz, 2008, 2007’den daha zor olacak

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Migros Türk’ün Faaliyet Raporu’nda yer alan mesajında, dünya ekonomisindeki bozulmayı kaygıyla izlediklerini belirterek, "2008 yılının 2007’den daha zor bir yıl olacağına ilişkin sinyaller kuvvetlenmektedir" dedi. Koç, gıda sektöründe artan maliyetleri ve yükselen enerji fiyatlarını 2008 yılı için enflasyon hedeflerine ulaşmadaki engeller olarak gördüğünü belirtti. Koç, konuşmasında şunlara dikkat çekti: "Dünya ekonomisinin yavaşlaması hiç şüphesiz bizi de etkileyecektir. Bu gelişmelerden en az hasarla kurtulabilmemiz için gerekli tedbirlerin cesaretle ve süratle alınması mecburiyeti vardır. Ülke gündeminde ekonomik konular öncelik kazanmalı, AB ile müzakereler eski hızına kavuşturulmalı, mali disiplin ve yapısal reformların arkası bırakılmamalıdır. Elde edilen kazanımların kısa sürede kaybedilmemesi için hep birlikte güven ve kararlılıkla çalışmaya devam etmeyiz."

Halkbank’ta koşullar belli değil ama takipçisi oluruz

KOÇ
Allianz’daki hisselerini ortaklarına satma kararı aldıklarını hatırlatan Bülent Bulgurlu, sigorta sektöründen çıkmakla birlikte finansta büyüyeceklerini vurguladı. Bulgurlu, Yapı Kredi Bankası’nın organik büyümesini hızla sürdürdüğünü, 2009 sonunda 1000 şubeli bir deve dönüşeceğini söyledi. Bulgurlu, "Halkbank’ın blok satışıyla ilgilenecek misiniz?" sorusuna, "Yapı Kredi’de önümüze çıkan fırsatları değerlendireceğiz. Halkbank’ın nasıl satılacağı konusunda henüz koşullar belirlenmiş değil. Ancak, Halkbank’ın satış sürecinin takipçisi olacağız" yanıtı verdi.

Her nefeste dünyada bir Arçelik satılıyor

BÜLENT
Bulgurlu, tamamını bünyelerine kattıkları Grundig’in adını elektronik şirketine verdiklerini, Beko Elektronik’in, Grundig Elektronik’e dönüştüğünü ifade ederek, şunları söyledi: "Arçelik-Beko markalarıyla hem Avrupa’da, hem dünyada ağırlığımızı koruyor, daha yukarılara doğru da yürüyoruz. Bugün her nefes alışverişimizde dünyada bir Arçelik-Beko ürünü satılıyor. Hem dayanıklı tüketim ürünlerinde, hem televizyonda Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor. Arçelik, açık ara Türkiye’nin patent lideri durumunda."

Nükleer işinde dışa bağımlılık konusuna dikkat

BÜLENT
Bulgurlu, "Nükleer santral işinde Koç Grubu’nun adı pek öne çıkmıyor" hatırlatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Öncelikle ömrü 70-80 yıl olan bir işte 15 yıllık alım garantisi kısa. İkincisi, nükleer santral işinde Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ne kadar azaldığına iyi bakmak lazım. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin uranyumu var. Bunu nükleer santralda kullanabilecek miyiz? Bu gibi net olmayan konular açıklığa kavuşturulmalı."

Koç’tan Migros’a veda
/images/100/0x0/55ea9459f018fbb8f889355e


KOÇ
Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, BC Partners kontrolündeki Moonlight’a satılan Migros Türk’ün dün yapılan 53’üncü Genel Kurulu’na son kez Migros Yönetim Kurulu Başkanı olarak kürsüye çıktı. Rahmi Koç, "Bu benim için müstesna bir gün. Benim başkan olarak son günüm. Sizlere veda etmek için buradayım" diyerek, Migros hissedarlarıyla vedalaştı. Rahmi Koç, "Yeni sermaye yapısıyla Migros’un sektördeki başarısını sürdüreceğine olan inancım tamdır.Migros’un kültüründe var olan yenilikçilik ve liderlik vasıflarının yeni dönemde yeni başarıları beraber getireceğini düşünüyorum" dedi.

Parti kapatmayı gönül istemez hukuki sürece saygı duyuyoruz

MUSTAFA
Koç, "AKP’nin kapatılmasına dönük dava ekonomiyi nasıl etkiliyor?" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Başlamış bir hukuki süreç var. Bu konuda yorum yapmak artık bize düşmez ama demokrasilerde parti kapatma olayına gönlümüz razı olmaz. Ancak, başlamış hukuki sürece saygı duyuyoruz. Eğer Türkiye bu süreci siyasi istikrarsızlığa yol açmadan atlatırsa, o zaman ekonomi çok ciddi etkilenmez."

Ruhen zordu ama Migros’u apar topar satmış değiliz

MUSTAFA Koç, "Tüpraş’tan doğan borçlar yüzünden apar topar Migros’u sattılar" yorumları ile "Migros’u satarken duygularınız neydi?" sorusuna, "Migros’u öyle apar topar satmış değiliz. Ayrıca işlere öyle duygusal bakamayız. Vehbi Koç için Migros’un önemi büyüktü. Migros’u satmak ruhen zordu ama bu satışın bizim açımızdan doğru olacağına kalben inandık ve gerçekleştirdik" yanıtı verdi. Bülent Bulgurlu ise, Migros’u hedefledikleri fiyata sattıklarını ifade etti.

Yabancılar bayi ağımıza gıpta ile bakıyorlar

MUSTAFA
Koç, "Tekno marketlerden bayi ağınızın bundan olumsuz etkilenmesi söz konusu mu? Siz tekno market işine girecek misiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bayilerimiz bizim can damarımız, bugünlere bayilerimizle geldik. Biz ayrıca tekno market işine girmeyiz. Bayilerimiz Koçtaş’la kendilerine rakip olacağımız konusunda bir ara tedirginlik duydu. Kendilerini rahatlattık. Şunu belirtmeliyim ki yabancılar, bizim bayilik sistemimize gıpta ile bakıyor."

Bu yıl Tofaş tek başına 500 binlik üretimi aşacak

BÜLENT
Bulgurlu, otomotiv sektöründe Ford Otosan ve Tofaş Fiat’la ağırlıklarını giderek artırdıklarını belirterek, "Ford Otosan bu yıl 115 milyon dolarlık yatırım yapacak. Tofaş’ın yatırımı 514 milyon doları bulacak. Tofaş, bu yıl tek başına 500 bin adetlik üretimi aşacak" dedi.

Gümrük Birliği pazarlığında çırak çıktık

MUSTFA
Koç, bir soru üzerine, "1996 yılında Gümrük Birliği’ne girerken çok iyi pazarlık yapılamadı. Biz o günlerde bunları dile getirdiğimizde ’Koç, G ümrük Birliğini istemiyor’ gibi yorumlar yapıldı. Oysa zamanla haklı olduğumuz ortaya çıktı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!