Güncelleme Tarihi:
2000 yılında hedeflerinin yüzde 25 enflasyon oranına sadık kalmak olduğunu söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Komitesi Üyesi Temel Atay, ‘‘Eğer verilerde, girdilerde beklentiler gerçekleşmezse mecburen biz de bu hedeften sapacağız’’ dedi.
KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, şu anda hedeflerinin yüzde 25 enflasyon oranında kalmak olduğunu belirterek, ‘‘Eğer verilerde, girdilerde beklentiler gerçekleşmezse mecburen biz de bu hedeften sapacağız. İnşallah, o duruma düşmeyiz’’ dedi.
Koç Vakfı'nın faaliyetleri konusunda Koç Holding merkezinde düzenlenen toplantıya katılan Temel Atay, Koç Topluluğu'nun 1999 yılında dolar bazında yüzde 10 civarında küçülme yaşadığını söyledi. Küçülmenin en çok otomotivde görüldüğünü belirten Atay, ‘‘Tüketim Grubu şirketlerinde bir miktar büyüme oldu. Aslında otomotiv dışında şirketlerde pek küçülme yaşanmadı. Bu kadar problemli bir seneden sonra, enflasyon ve dolar bazında sabit rakamlarla yüzde 10 küçülmeyi yine de başarılı görüyoruz’’ dedi.
MASADA PROBLEM VAR
Atay, 2000 yılında da Koç Topluluğu'nun toplamda dolar bazında yüzde 10 büyüme hedeflediğini söyledi. Ekonomik büyümenin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmada yüzde 5 olarak hedeflendiğini hatırlatan Atay, ‘‘Büyüme yıllarında geleneksel olarak Koç biraz daha fazla büyür. Onun için iş programlarımızda yüzde 10 hedefi verdik’’ dedi.
Temel Atay, Koç Holding'in iş programını tamamen revize ederek, gerek enflasyon oranları ve gerekse ücret politikalarını hükümete paralel gitmeye çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:
‘‘Tabii bunu saptıran bir unsur var maalesef. Toplu sözleşmelerde yapılan anlaşmalar devam ediyor. Eski enflasyon oranlarına odaklı olduğu için orada problem var. Beyaz yakalı ile mavi yakalı arasında problem çıkıyor. Çözümünü hálá bulmuş değiliz. Ama, biz, toplu sözleşme dışındakileri aynen hükümet programı yönünde yürütüyoruz.’’
Atay, enflasyon hedefiyle ilgili olarak da, iş kollarına göre bazı şirketlerin hükümetin söylediği programa uymak mecburiyetinde olacağını vurgulayarak, ‘‘Örneğin, otomotiv sektöründe çok büyük rekabet var. Bazı iş kollarında maliyet unsurları da farklı. Bazıları ithalat ağırlıklı. Onlarda, kur programından dolayı nispi oranlar daha düşük olacaktır’’ diye konuştu.
BİRLEŞME OLABİLİR
Arçelik'in de aralarında bulunduğu 4 şirketin birleşmesinin tamamlanarak Avrupa'nın dördüncü veya beşinci büyük dayanıklı tüketim grubu olduğunu belirten Atay, bu birleşmenin sinerji ve tasarruf sağladığını ve verimliliği artıracağını söyledi. Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yurtdışında da satın alma araştırmaları bulunduğunu tekrarlayan Atay, topluluk içinde bazı birleşmelerin, yabancı ortaklıkların gündeme gelebileceğini ancak bunların netleşince açıklanabileceğini söyledi.
Vakıftan 283 milyon dolarlık yatırım
Koç Vakfı 283 milyon
doları nerelere harcadı?
Koç Üniversitesi 135 milyon dolar.
Amerikan Hastanesi, İtalyan Hastanesi ve Sağlık Yüksek Okulu, 65 milyon dolar.
13 ilköğretim okulu 11 milyon dolar.
Koç Özel İlköğretim Okulu 11 milyon dolar.
Vakıf işletmelerinin açıkları 30 milyon dolar.
Burslar 4 milyon dolar.
Afet Fonu 12 milyon dolar.
KOÇ Holding'in kurucusu Vehbi Koç tarafından 1969 yılında kurulan ve 800 milyon dolarlık mal varlığı ile bugün Avrupa'nın en büyük 7 vakfından biri haline gelen Vehbi Koç Vakfı'nın, son üç yılda, eğitim, kültür ve sağlık alanında yaptığı yatırım tutarı 283 milyon dolara ulaştı. Vakfın, 1999 yılındaki en önemli faaliyetleri, ‘‘Yap-devret-sahip çık’’ ilkesiyle, sekiz yıllık eğitime katkı amacıyla gerçekleştirdiği 13 ilköğretim okulu, Koç Üniversitesi'nin faaliyete geçen yeni kampüsü, kapasitesi artırılan Amerikan Hastanesi ve yenilenen İtalyan Hastanesi oldu. Bu güne kadar 8 milyon öğrenciye burs veren vakıf, bunun için yılda 4 milyon dolar harcıyor. Koç Holding bünyesinde 12 milyon dolarlık bir Afet Fonu kuruldu. Bu fon kurtarma çalışmaları, çadırkentler, 336 prefabrik konut, kira yardımı ve sabit konut edindirme desteği amacıyla kullanılıyor.
Koç Holding'in yüzde 9.41 hissesine sahip olan Vehbi Koç Vakfı'nın en büyük gücü bu hisselerden kaynaklanıyor. Ayrıca Koç Topluluğu şirketleri her yıl kárları ile orantılı vakfa bağışta bulunuyor. Ayrıca her kurum ve projenin vakıf bünyesinde bir fonu bulunuyor.
Koç Holding Vakıflardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Evren Artam vakfın 2000'li yıllarda, sağlık ve kültür alanlarında projelerini sürdürürken, eğitime daha fazla ağırlık vereceğini söyledi. 2000'li yıllarda profesyonelleşmenin hızlanacağını ve ulusal uluslararası sivil toplum örgütleri ile daha sıkı işbirliğine gideceklerini belirten Artam, mevcut işletmelerin kalacağını ancak vakfın bundan sonra işletmeci değil, proje destekleyen bir vakfa dönüşeceğini söyledi. Herhangi bir kuruma devredilen bir yatırımın daha sonra amacına hizmet edemediği için o yıllarda ‘işletici vakıf’ fikrinin doğduğunu söyledi. ‘‘Bugüne kadar amacımız mükemmeliyet merkezleri kurmak ve liderler yetiştirmekti.