Koç Çin Seddi'ni yatırımla aÅŸacak

Güncelleme Tarihi:

Koç Çin Seddini yatırımla aşacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2004 15:13

Koç Topluluğu, 1.2 milyarı aşan nüfusuyla dünyanın dev pazarlarından Çin'de yatırım operasyonunu genişletiyor. Ram Pacific şirketi ile başlatılan ticari yatırım, yine Topluluk şirketi Türk Demir Döküm'ün Çin'li ortakla gerçekleştirdiği üretim yatırımı ile ileri bir aşamaya taşındı.

Haberin Devamı

Türk Demir Döküm Fabrikaları ile Çin'li Chung Mei Industries Limited firması ortaklığıyla kurulan yaÄŸlı radyatör fabrikası, Çin'in Dongguan bölgesinde faaliyete geçti. Yeni tesisiyle Demir Döküm, ilk ihracatını gerçekleÅŸtirdiÄŸi Çin'de yaÄŸlı radyatör üretmeye baÅŸladı.Â

Demir Döküm'ün Bozüyük'teki çelik radyatör tesisleri, 2 ay içinde 44 konteyner ile Dongguan eyaletine taşındı. İlk etapta 300 bin adet yağlı radyatör üretilecek olan tesiste, üretim kapasitesi pazar şartlarına bağlı olarak 2.3 milyon seviyesine kadar çıkacak.

Yüzde 45 Demir Döküm, yüzde 45 Chung Mei ve yüzde 10 Ram Pacific ortaklığıyla kurulan yeni şirketin, ilk yıl için 6-7 milyon dolar arasında ciro yapması bekleniyor.

Türk Demir Döküm'ün yurtdışındaki ilk üretim tesisinin açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, fabrikanın Koç Grubu'nun Çin üretim endüstrisinde yer alması anlamında önemli ve uzun vadeli etkileri olacak bir adımı ifade ettiğini belirtti.
  Â
Koç Grubu'nun Çin ilgisinin 10 yıl önce başladığına işaret eden Mustafa Koç, 10 yıl önce kurulan ve faaliyet konusu genel ticaret olan Ram Pacific Limited'in Koç Grubu'nun Çin pazarına ilk girişini temsil ettiğini kaydetti.
 Â
Varlıklarının daha sonra Shenzhen ve Tianjin şehirlerinde faaliyet gösteren ofisleri ile pekiştirildiğini belirten Koç, ortakları  Chung Mei'nin sahibi Sebastian Man ile işbirliğinin ise, Ram Pacific şirketlerinin 6 yıl önce Chung Mei firması ile yürüttükleri ticari operasyonlar esnasında filizlendiğini söyledi.
  Â
Koç, ''Günümüze değin her iki tarafın profesyonel deneyime, karşılıklı güven ve istikrara dayalı işbirliği modeli fabrikamızın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Karşılıklı güvene dayalı bu işbirliği, Koç Grubu'nun Çin'deki ilk üretim yatırımının Sebastian Man şansında Chung Mei firması ile gerçekleşmesi sonucunu doğurmuştur'' dedi.

Haberin Devamı

Karşılıklı güvenin yanı sıra pazarın yapısı, iş yapma mantığının Koç Grubu'nun köklü üretim know-how'u ve Chung Mei firmasının Çin'de üretim deneyiminin birleştirilerek güçbirliğine gitmesi yönünde önemli bir motivasyon dinamiği olduğunu ifade eden Koç, Türkiye'nin vizyoner ve öncü bir firması olarak Koç Grubu'nun Çin'in hızla dünyanın üretim üssüne dönüştüğü bir ortamda bu gelişmeye kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini belirtti.
Â
"YATIRIMIMIZ EMSAL TEÅžKÄ°L EDECEK"

Haberin Devamı

Mustafa Koç, Çin'deki yatırımlarının Koç Grubu, genelde Türkiye özelde Türk firmaları için önemli ve değerli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''Koç Grubu için önemlidir çünkü Çin'de önemli bir üretim ayağımız ve Türkiye'deki var olan operasyonlarımızın tamamlayıcısı olacaktır. Bu yatırım diğer Koç Grubu şirketlerimize takip edebilecekleri bir gerçek yaşam örneği olacaktır.
  Â
Türkiye için önemlidir, çünkü günümüzde ülkelerimiz arasında varolan dış ticaret dengesizliğine orta ve uzun vadede her iki tarafın yararına olacak şekilde olumlu katkıda bulunacağını ümit ediyoruz. Geçmişte Çin'den hammadde ve yarımamül ithaline dayalı iş modelimiz bugün Çin'deki bu fabrikanın açılışı ile Çin ve dünya pazarlarını hedef alan bir iş modeline dönüştürülmektedir. Demirdöküm firmamız Çin'deki ilk endüstriyel Türk yatırımı olan bu yapılanması dolayısıyladiğer Türk firmalarına da emsal teşkil edecektir.
  Â
Demirdöküm-Chung Mei ortaklığı Çin'deki sınırsıza yakın ticari fırsatlara hesaplı yatırım yapan yerel ve uluslararası endüstriyel aktörlere katılma kararlılığının bir ifadesi olarak algılanmalıdır.''
   Â
KOÇ'UN CEO'SU ÇİN'İ ZİYARET EDECEK
 
Çin Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı'dan üst düzey bir heyetle görüştüğünü, ziyaretin Bakan'ın geçtiğimiz yaz İstanbul'daki merkezlerine ziyaretine karşılık bir iade-i ziyaret kapsamında gerçekleştiğini anlatan Koç, şunları bildirdi:

''Sayın Bakan Çin pazarında farklı sektörlerde de yer almamız konusunda değerli yönlendirmelerde bulunmuş ve desteklerini ifade etmişlerdir. Grubumuz bu destek ve yönlendirmeleri, önümüzdeki bahar döneminde Çin'i ziyaret edecek grubumuz CEO'su ve üst düzey yöneticilerimizin çalışma programı dahiline alacaktır. Bunun yanı sıra Shenzhen şehrinde olası en verimli ve karlı bir yapılanma eşliğinde yoğunlaşmayı planlıyoruz. Shenzhen şehrinin 15 yıl içinde bir balıkçı kasabasından teknoloji temelli global bir üretim üssüne dönüşmüş olması kararımızın doğruluğuna olan inancımızı pekiştirmiştir.''
  Â
Bu yatırımlarının uzun vadeli ve geniş kapsamlı bir planlamanın ilk uygulama aşaması olduğunu ifade eden Mustafa Koç, ''Bu yapılanmanın başarısı tüketici mallarındaki ihracatımızın hızlandırılarak geliştirilmesi yanı sıra Koç Grubu mallarının dünya pazarlarına yayılma gücüne doğrudan katkıda bulunacaktır. Kuşkusuz ki aynı başarı Çin pazarında daha etkin bir aktör olamamıza da katkıda bulunacaktır'' dedi.

"BU KÜÇÜK FAKAT İLK ADIM YAKIN GELECEKTEKİ BÜYÜK İŞLERİN BİR İŞARETİDİR"

DemirDöküm Genel Müdürü Melih Batılı, Dongguan eyaletindeki Shenzhen kentinde yağlı radyatör fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, 50. kuruluş yıldönümünü kutlayan Demir Döküm'ün, toplam 1 milyon dolarlık ciroyla 2 yıl önce Çin pazarına girdiğini kaydederek, şunları söyledi:
  Â
''Bununla beraber pazardaki büyüme potansiyeli burada bir fabrika kurmayı zaruri hale getirmiştir. Yağlı radyatör, Koç Grubu'nun Çin'deki ilk üretimi olacaktır. DemirDöküm, Çin'e üretim için gerekli olan tüm teçhizat ve know-how'u transfer etmiştir. İlk aşamada yılda 300 bin adet üretmeyi planlıyoruz. Fabrika'da şu an 80 işçi çalışmaktadır. Bu ayın sonunda bu rakam 200 işçiye çıkacaktır. Başlangıç için 6-7 milyon dolarlık bir ciro beklenmektedir. Yakın gelecekte de kapasiteyi 1 milyon adete çıkartarak 25 milyon dolarlık bir ciro hedeflemekteyiz.

Ayrıca Çin'de başka ürünler için de üretim fırsatları aramaktayız. Bu çerçevede bu küçük fakat ilk adım yakın gelecekteki büyük işlerin bir işaretidir.''
Â
Batılı, büyük maliyet avantajı ve DemirDöküm'ün marka imajının desteğiyle orta vadedeki hedeflerinin elektrikli yağlı radyatör ile diğer pazarlara da girmek olduğunu dile getirerek, ''DemirDöküm ve Chung Mei'nin stratejisi, global pazardaki yerimizi genişletmek ve güçlendirmektir. Chung Mei ortaklığımız ile oluşan sinerji, rekabet avantajımızı artıracak ve dünya pazarındaki faaliyetlerimizi sürdürmemize olanak sağlayacaktır'' şeklinde konuştu.

SARS KRÄ°ZÄ° VE IRAK SAVAÅžININ ORTASINDA YATIRIM
 
Chung Mei Industries Limited'in sahibi Sebastian Man da, ortak yatırımı Asya'daki Sars krizi ve Irak'taki savaşın ortasında gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, ''Bu başarıyı yakaladığımız için mutluyuz'' dedi.
  Â
Fabrika kurulurken geçirilen birkaç ay boyunca gösterilen işbirliğinin iki taraf için de eğitim düzeyinde bir deneyim olduğunu ifade eden Man, şöyle konuştu: ''Belirtmek isterim ki, yapılan işin teknik altyapısının Türkiye'den getirilmesi, benim için çok etkileyici bir deneyim olmuştur. Türk mühendislerinin bilgi birikimi ve yüksek standartlardaki makinaları kullanarak ürettiğimiz bu radyatörler dünya pazarlarında satılacak düzeydedir. Bu da bana gurur veriyor.

Finansal yatırım ve gelir açısından bu iÅŸbirliÄŸi çok büyük görülmeyebilir fakat gelecek için çok önemli bir baÅŸlangıç adımıdır. Çin'de baÅŸarısız olan iÅŸbirlikleri örnekleri çoktur. Ancak Demir Döküm'ün cömert yatırımı, Chung Mei'nin buradaki altyapısı, 2 tarafın ÅŸeffaf yönetimi anlayışı ile bu iÅŸbirliÄŸi baÅŸarılı olacaktır.''   Â
 
Sebastian Man, işbirliğinin başarılı olması için elinden geleceklerini yapacaklarını belirterek, işbirliğinin Koç Grubu ve Chung Mei arasındaki atılacak diğer adımların başlangıcı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Sebastian Man, Çin takvimine göre Koç yılında gerçekleştirilen yatırım dolayısıyla Mustafa Koç'a altın bir koç figürü hediye etti.

Çin'li gösteri grubunun renklendirdiÄŸi açılış törenine, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Rafet Akgünay ile Koç Holding Kurumsal Ä°letiÅŸim ve Dış Ä°liÅŸkiler BaÅŸkanı Hasan Bengü de katıldı. Koç ve diÄŸer konuklar daha sonra üretim tesislerini gezdiler.   Â
    Â
MUSTAFA KOÇ: BU YATIRIM BİR KİLOMETRE TAŞI

Öte yandan, açılışa katılan Türk gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Koç, Çin'deki yatırımın hem Çin kültürü ile bir tanışma, hem de piyasaya bakma ve buradaki ciddi potansiyeli deÄŸerlendirip Batı pazarlarına da açılma amacı taşıdığını belirterek, ''Bu yatırım bir kilometre taşı gibi deÄŸerlendirilebilir'' dedi.   Â

Koç, Çin'li yöneticilerle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verirken, ''Onlarla AB arasında kendimizi bir köprü gibi gördüğümüz söyledik. Ciddi bir atlama tahtası olarak da kullanmaları gerektiği konusunda görüşlerimizi bildirdik. Onu da ciddi şekilde düşünüyorlar''diye konuştu.

Mustafa Koç, Çin'de yatırım için geç kalınıp kalınmadığına ilişkin bir soru üzerine, ''Belki gerçekten 10 yıl önce gelmek lazımdı ama o zaman da çok ciddi zaraları göze almak, çok uzun vadeli oynamak durumundasınız. Bizim stratejimizde bu yoktu. Ben hala çok geç kalınmış olarak görmüyorum. Enterasan bir fırsattı, bunu değerlendirdik.''

Mustafa Koç, ''Hayal kırıklığı ileride sözkonusu olabilir mi?'' sorusunu ise Koç, ''İşte belirli bir risk herzaman vardır. Çin'de almak durumundayız'' şeklinde yanıtladı.

Genel Müdür Melih Batılı da, başlangıç üretimin tamamen Çin pazarında satılacağını, ancak şimdiden Yeni Zelanda'dan talepler bulunduğunu söyledi. Batılı, ''Buradan hiç ulaşamadığımız, hiç hayal etmediğimiz pazarlara da gitme imkanımız var. Ürettimiz elektrikli yağlı radyatörleri Yeni Zelanda'da satacağız'' dedi.

Melih Batılı, Çin'de 5 yıl içinde ticari cirolarını Tianjin üzerinden 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini de bildirdi.

Batılı, yağlı radyatör üretiminin 300 bin adetten 1 milyona çıkmasının ciroyu 60-70 milyon dolar seviyesine çıkaracağını kaydetti.

6-7 senedir Çin pazarını yokladıklarını kaydeden Demir Döküm Genel Müdür Yardımcısı Emre Kavukçu, ''Sıfırdan öğrenme aşamasını bitirdik, sistemi öğrendik, ticarete başladık. Önümüz açık'' dedi.
   Â
2008 PEKÄ°N OLÄ°MPÄ°YATI SATIÅžLARI OLUMLU ETKÄ°LÄ°YOR
Â
Ram Pacific Müdürü Murat Telek, Tianjin serbest bölgesinde 200 bin dolar sermaye ile kurulan şirketin, kısa sürede 1 milyon dolar ciroya ulaştığını bildirdi.

Türkiye'den getirdikleri panel radyatör, kombi ve havlu kurutucuları Çin'li distribütörleri aracılığıyla ''Demiladi'' markasıyla pazara sunduklarını ve çok beğenildiğini bildiren Telek,
2008 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olması nedeniyle Pekin'in yeniden yapılandığını, yaygın inşaat faaliyetlerinin yürütüldüğüne dikkat çekti. Telek, bu durumun da fazlasıyla satışlarını olumlu etkilediğini söyledi.
   Â
DEMİR DÖKÜM
   Â
Isıtma sektörünün lider kuruluşlarından Türk Demir Döküm Fabrikaları, 50. kuruluş yılına 4 kıtada 38 ülkeye ihracat yapan bir şirket kimliği ile girdi.

Kombi, döküm ve panel radyatör, şofben, termosifon, soba, kat kaloriferi ve merkezi sistem döküm kazan olmak üzere ısınma ve su ısıtma ürünleri üreten Demir Döküm, ayrıca klima ve hazır mutfak seçenekleri sunuyor.

Haberin Devamı
Geçen yilki ciro hedefi 211 milyon Euro, ihracat hedefi 75 milyon Euro olan şirket, panel radyatör üretiminin yüzde 70'ini, döküm fabrikası üretiminin de yüzde 85'ini ihraç ediyor.
   Â
CHUNG MEI
  Â
Chung Mei International Limited Grubu'nun üyesi olan Chung Mei Industries Limited ise, 1963 yılında kuruldu. Kısa sürede Asya'da elektrikli küçük ev aletleri ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinin en büyükleri arasında yer aldı.

Philips, Kenwood, Black & Decker, Delongi gibi uluslararası markalara orijinal teçhizat üreticisi bazında üretim yapıyor. Ayrıca lokal ve denizaşırı müşterileri için markasız ürünler imal ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!