Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2009 00:00
Krize karşın 2009 yılı yatırım stratejisini değiştirmeyen Koç Bilgi Grubu, herkesin eleman çıkardığı bir dönemde 2009 bütçesine 400 kişilik istihdamı koydu.
Bünyesinde
Koç.net, KoçSistem, Promena, Tanı Paro gibi şirketleri bulunduran Grup, üç yıldır odaklandığı savunma sanayindeki yatırımlarının ilk meyvelerini 2009’da almaya hazırlanırken, bir şirketin çalışanlarının yetkilerinden kaynaklanan iş risklerinin, Sarbanes-Oxley Act’a (SOX) uyumluluğu çerçevesinde raporlanmasını sağlayan SAP GRC’nin (Kurumsal yönetim, risk yönetimi ve uyumluluk) Türkiye’deki ilk uygulamalarına da imza atıyor.
1600 kişi çalışıyorKoç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, "2009’da çift haneli büyüme öngördük. Telekomda beş yılda 100 milyon dolarlara varan yatırım yapılacak. Türkiye’de ilk uygulamalarını yaptığımız SAP GRC alanında 100 kişiye istihdam sağlayacağız. 100’e yakın kişiyi de teknik ve satış pazarlama alanında Koç.net tarafında işe alacağız. 200 kişi de çağrı merkezinde işe alınacak" dedi. Olumsuzluk ve belirsizliğin tepelerde olduğu bu dönemde büyümeye devam etmekle, sektöre ve ülkeye olan inançlarını gösterdiklerini kaydeden Nalbantoğlu, "Herkesin eleman attığı bir dönemde bütçemize yeni alımları koyduk. 2008’de de 600 yeni istihdam yaptık. Koç Bilgi Grubu olarak şu anda 1600 çalışanımız var" diye konuştu.
Savunmada atılımNalbantoğlu, geçen yılı büyüyerek 400 milyon TL’nin üzerinde ciroyla kapattıklarını, zor bir yıl olarak görülen 2009’da da 500 milyon TL’lik ciro hedefi koyduklarını kaydetti. Telekom ve bilgi teknolojileri alanında büyüyeceklerini de aktaran Nalbantoğlu, şunları söyledi: "Savunma sanayinde üç yıldır yapmış olduğumuz yatırımların ilk meyvelerini 2009’da alacağız. Yerli savunma sanayine yönelik çalışmalarımız oldu. Savunmada başka önemli hamleler de yapacağız." Krizin verimliliği gündeme getirdiğini ve bunun da bilgi teknolojilerinin önemini artırdığını dile getiren Nalbantoğlu, şunları söyledi: "Kurumlar verimlilik artırmak için bilgi teknolojilerinden daha fazla yararlarnarak maliyet düşürme arayışı içindeler. BT ve dış kaynak kullanımıyla yüzde 10-30 arasında verimlilik sağlanabilir. Verimlilik yılı 2009’da, şirketlerin en büyük silahı bilgi teknolojileri olacak."
Küçük firmalarda konsolidasyon olur
KOÇ Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, küresel krizin sektör üzerindeki etkisini şöyle değerlendirdi: "Sektör çok büyük sıkıntıda. Özellikle tahsilat tarafında piyasalardaki bu daralma ve tıkanıklık, nedeniyle üç bine yakın sektör firması büyük sıkıntı içerisinde. Önümüzdeki aylarda birtakım konsolidasyon ve şirket kapanmaları yaşayacağız, yaşamamız da gerekiyor ayrıca. Bu, işten para kazanmadan, günü kurtarma amacıyla çalışanların çıkması gerekecek çünkü karşılığını alamayacağı için maliyetlerini sürdüremeyecektir. Bilgi teknolojilerinde aynı zamanda fırsatlar da bulunuyor. Türkiye, söylemden aksiyona geçmek durumunda. Artık Türkiye’de bilişim sektörü özellikle uluslararası açılım haline gelip yeni bir istihdam, yeni bir hizmet ihracatı alanı olarak kendini 2015’lere yönelik olarak hazırlamalı. Söylemden eyleme geçmek için de bu konuda liderliğin doğru yapılması gerekir."