Güncelleme Tarihi:
KOÇ Holding, 1986 yılında Iveco’yu satarak global kamyon pazarından çıkan ortağı Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’i ikna ederek yeniden bu segmente iddialı geri dönmesini sağladı. İlk kamyon modeli F600’ü 1960 yılında üretmeye başlayan ve bugüne kadar ağırlıklı olarak iç pazar için üreten Ford Otosan, bu kez tüm dünya için Eskişehir’de Cargo üretmeye hazırlanıyor. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, uzun uğraşlar sonucunda ABD’li otomotiv devini yeni Cargo kamyonun ‘One Ford’ (Tek Ford) stratejisi çerçevesinde üretilmesi için ikna ettiklerini belirterek, “Buna göre Brezilya’yla birlikte yeni Cargo’yu ve ardından tüm dünya için yeni modelleri geliştireceğiz” dedi.
65 ülkeye ihraç edilecek
Global olarak satılacak araçların tamamının yani mühendislik altyapısı, tasarımı, Ar-Ge çalışmasının Türk mühendisler tarafından geliştirileceğini belirten Otay, şunları söyledi: “Yeni Cargo kamyon Ford Otosan’ın Eskişehir’deki İnönü fabrikasında ve Brezilya’da üretilecek. Ford, yeni Cargo’yla ağır kamyonda dünya çapında oyuncu olacak. Ford Otosan’ın Cargo’yu ihraç ettiği ülke sayısı 17’den 65’e çıkacak. Yılda 5 bin adet kamyonu Orta Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Türk Cumhuriyetler, Kuzey Afrika gibi bölgelere ihraç edeceğiz. İnönü tesisinin üretim kapasitesi ilk etapta 10 bin adetten 15 bine, 5 yıllık süreçte ise 20 bin adede yükseltecek. Üretimdeki artışa paralel, fabrikanın istihdamında da artışa gidilecek.”
350 milyon Euro ihracat
Kamyonun da ‘One Ford’ stratejisine dahil edilmesiyle birlikte Ford Otosan’ın kamyon ihracatı 5 yıl içinde 60 milyon Euro’dan 300 milyon Euro’ya çıkacak. Brezilya pazarında üretilip satılacak Cargo’nun parçalarının da Türkiye’den gitmesiyle ihracat 350 milyon Euro’yu aşacak. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, strateji ve ürün geliştirme konusunda Brezilya’ya anlaştıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “One Ford stratejisi çerçevesinde yeni Cargo tüm dünya için üretilecek. Sao Paulo’da 40 bin adet, Eskişehir’de 20 bin kamyon üretilip, toplamda 60 bin adede ulaşılacak. Orta vadede hedefimiz Ford markasını ağır kamyon sektöründe Avrupa’nın en büyükleri arasına sokabilmek.”
Ürün yatırımı 75 milyon dolar
Aracın Ar-Ge maliyetlerini düşürmek için Brezilya’yla birlikte hareket edeceklerini belirten Otay, projede asıl söz sahibinin Türkiye olacağını kaydetti. 1981’de kurulan İnönü fabrikasına bugüne kadar 400 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını ifaden eden Nuri Otay, yeni Cargo’nun sadece ürün yatırımının 75 milyon doları bulacağını vurguladı.
Yeni Connect İspanya’ya gidecek, eskisinin üretimi devam edecek
NURİ Otay, Ford’un yeni global üretim stratejisine bağlı olarak Transit Connect modelinin yenisinin 2014 yılında İspanya’da üretileceğini ancak mevcut modelin belirli bir süre daha Kocaeli bantlarından çıkmaya devam edeceğini açıkladı. Otay, “Connect bizim için önemli bir model. Aracın yenisi İspanya’da üretilecek. Biz de eskisini üretmeyi
sürdüreceğiz” dedi.
Gölcük’te üretilecek yeni ticari yılın aracı olacak
BİR milyar doların üzerinde yatırımla yeni Transit’i ve Fiat Fiorino’nun rakibi olacak mini bir hafif ticari araç üretecek olan Ford Otosan, her iki proje içinde çalışmalarını hızlandırdı. Yeni Transit’in 2013’te, yeni bir segment yaratması beklenen küçük hafif ticari aracın ise 2014 yılı gibi satışa sunulması bekleniyor. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Ford’un her zaman ticari araçta iddialı olduğunu belirterek, “Yeni üreteceğimiz küçük hafif ticari araç da segmentte yeni bir soluk getirecek. Yollara çıktığı zaman “Yılın Ticari Aracı” (Van of The Year) seçileceğine inanıyoruz. Her yarattığımız ticari araç bu unvanı aldı” dedi. Kocaeli fabrikasının kapasitesinin yeni mini ticariyle birlikte 400 bin adede yükseleceğini belirten Otay, bu araçtan yılda 100 bin adet üreteceklerini sözlerine ekledi.
İlk 5 ayda Türkiye’nin ihracat şampiyonu oldu
51’inci yılını kutlayan Ford Otosan, 2011’i rekorlarla kapatmayı hedefledi. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, satışta, ciroda, üretimde ve ihracatta tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaşacaklarını belirterek, şunları anlattı: “Bu yıl 290 bin araç üreterek 2007’de ulaştığımız 286 binlik rakamı geçeceğiz. İlk 5 ayda 90 bin araç ihraç ederek 1 milyar 20 milyon Euro ile rakibimiz Oyak Renault’yu geçerek ciro bazında liderliği ele geçirdik. 214 bin araçla 2011’de 3.7 milyar dolarlık ihracata ulaşırız. Toplam satışımız 345 bin adede yükselecek. Daha önceki rekorumuz 325 bin adetti. 3’üncü vardiyayla birlikte istihdamımız bin kişi artacak. Kocaeli ve İnönü fabrikalarımızda istihdam 9 bin 800 kişiye çıkacak. Bu da çalışan sayısında ulaştığımız en yüksek seviye.”
Bugünü düşünerek Bill Ford’un Cargo önünde fotoğrafını çektirdik
FORD Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, ortakları Ford Motor Company’i kamyonda yeniden global oyuncu olmaları için zor ikna ettikleri hatırlatarak, şunları söyledi: “Hatta geçen yıl Ford Motor Başkanı Bill Ford, Ford Otosan’ın 50’nci yıl kutlamaları için İstanbul’a geldiğinde görüşmeler yapıldı. Dikkat ederseniz, fotoğrafları bile Cargo kamyonun önünde çektirdik. Boşuna değildi bu. Şimdi yeni Cargo’yla bu segmentte iddialı olacağız. Önemli olan yeni pazarlara girebilmek. Yeni Cargo’yu 3 farklı kıtaya ihraç edeceğiz. Üretim ile ihracatımız bu sayede katlanacak.”
Satışlar vites küçültür ancak şanzıman dağılmaz
NURİ Otay, yılbaşında otomotiv sektörürünün 1 milyon adetlik satışı telaffuz ettiğini ancak ekonomiyi soğutmak için alınan tedbirlerle bu rakamın 800-900 bin bandına ineceğini söyledi. Yılın ilk yarısında patlayan satışların ikinci yarıda frene basacağını belirten Otay, “Mevsimsel olarak Temmuz daha yavaş geçer. Ağustos’ta Ramazan başlıyor. Eylül’de Şeker Bayramı derken, satışlar düşecektir. Otomobilde ÖTV artışı dedikoduları satışları öne çekti. Verginin artacağına inanmıyorum. Çünkü bu karar otomotiv sektörünü ileriye taşıyacak ‘Otomotiv Strateji Belgesi’ne dinamit koymak anlamına gelir. Otomotiv sektörü zaten vites küçültecektir ama şanzımanı dağıtmayacaktır” dedi.