Koç-Ata-Sancak Şanlıurfa’da 3,5 saatte 900 inek sağılıyor

Güncelleme Tarihi:

Koç-Ata-Sancak Şanlıurfa’da 3,5 saatte 900 inek sağılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2004 13:42

Türkiye’de besi ve süt üretimi birlikte yapılan en büyük tesislerden olan Koç-Ata-Sancak Güneydoğu’da büyük yatırım konusunda zoru başardı ve hedeflenen miktarlarda üretime ulaşıldı. Çiftlikteki sağma sistemi sayesinde 900 baş hayvan 3.5 saatte sağılabiliyor.

Türkiye’nin besi ve süt üretimi birlikte yapılan en büyük tesislerinden Koç-Ata-Sancak zoru başardı. Besi ve süt üretiminin aynı alanda yapılmasının güç olduğu bilinen üretim biçiminde, 2 yıl geride kalırken şirket; hedef miktarlar istikrarlı bir şekilde korundu. Zamanla bir süt ineğinde yıllık 9 ton olan yıllık süt üretiminde de 10 tona çıkıldı. Besi de ise yıllık canlı et üretiminde 3600 tona ulaşıldı.

Koç Ata Sancak Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş.’nin Harran Ovası’ndaki çiftlikte 900’ü sağmal, 1.000 Hollstein süt ineği en son teknolojiler kullanılarak yetiştiriliyor. Düve çeşitleri ile birlikte toplam hayvan sayısı 1.800’e ulaştı. Koç-Ata-Sancak’ta tüm hayvanlar ayaklarına takılan elektronik kimlik tanımlama sensörüyle bağlı oldukları bilgisayar sisteminden kesintisiz izlenebiliyor. Sensör yardımıyla hayvanın vucüdundaki tüm gelişmeler anında kontrol edilebiliyor ve olumsuz bir gelişme hemen saptanarak tedbiri alınıyor.

BÖLGE TARIMINA KATKI

2001 sonunda inşaası tamamlanan ve 2002’de üretime geçen 745 dekarlık alana kurulu çiftliğin Mali İşler Müdürü Ahmet Ayyıldız şirketin bölge tarımına katkısının büyük olduğunu belirtti. Akyıldız şöyle konuştu:

‘Çiftlikte gerçekleştirilen üretimle elde edilen ürünler büyük kuruluşların yanısıra yöredeki çiftçilerimizde de satılıyor. Bu sektörde iki ürünün aynı anda ve yerde üretimi çok zordur. Fakat biz zoru başardık, iki yıldır sürdürüyoruz. Şu anda bir süt ineğinden yıllık 10 tona yakın ürün alıyoruz. Süt Sağımının gerçekleştirildiği döner sistem ülkemizde sadece bizde bulunuyor. Bu sistem sayesinde bir ineğin sağımı 10-12 dakikada yapılabiliyor. 900 Baş hayvanın sağımı 3,5 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştiriliyor. Besi bölümümüzün anlık konaklama kapasitesi ise 8.500 baş hayvandır. Yıllık satış rakamımız 12 bin başa ulaştı. Besi bölümünün yem ihtiyacı da ölçüde çiftlik bünyesinde sağlanıyor. Yem bitkileri için başta mısır ve buğday olmak üzere 10 bin dekarlık bir alanda ekim yapıyoruz. Bu üretimde de en son teknoloji kullanılıyor. Örneğin buğday üretiminde Türkiye ortalaması 250-300 kilogram iken biz bu üretimi 575-600 kilo civarında gerçekleştiriyoruz. Mısırlarda ise her bir bitkinin boyu yaklaşık 4-5 metre civarına ulaşıyor. Bunun yanısıra bölge çiftçisinden de yılda 1.5 trilyon liralık yem maddesi alımı yapıyoruz.’

37.5 milyon dolarlık bir yatırımla Koç Holding’in kurduğu tesislere daha sonra Ata ve Sancak da ortak olmuştu. Tesiste 139 kişi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!